Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Washington Post: Ισραήλ-ΗΠΑ ανέπτυξαν κυβερνοόπλο κατά του Ιράν


Washington Post: Ισραήλ-ΗΠΑ ανέπτυξαν κυβερνοόπλο κατά του Ιράν

Η εφημερίδα επικαλείται ανώνυμες μαρτυρίες δυτικών αξιωματούχων



Η εφημερίδα «Washington Post» επιβεβαιώνει σε άρθρο της αυτό που μέχρι πρότινος ήταν μια απλή υποψία, ότι δηλαδή η ΗΠΑ και το Ισραήλ συνεργάστηκαν σε άκρως απόρρητο πρόγραμμα για να δημιουργήσουν τον «Flame», έναν κατασκοπευτικό υπερ-ιό ο οποίος προσέβαλε χιλιάδες υπολογιστές στην........
Μέση Ανατολή με στόχο να εισχωρήσει στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη ως πηγή της, «δυτικούς αξιωματούχους που γνώριζαν την ύπαρξη του εν λόγω σχεδίου», μιλάει ευθέως για μια προσπάθεια στην οποία, όπως φαίνεται, συμμετείχαν η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA), η CIA, καθώς και στρατιωτικοί κύκλοι στο Ισραήλ. Η χρήση καταστροφικού λογισμικού θα έπληττε τους υπολογιστές του Ιράν προκειμένου «να επιβραδυνθεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, να μειωθεί δραστικά η πίεση για μια συμβατική στρατιωτική επέμβαση και να επεκταθεί χρονικά το περιθώριο διπλωματικών χειρισμών και απαγορεύσεων».

Τον ιό, που είναι τόσο ισχυρός ώστε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «κυβερνοόπλο» από τη Δύση ή το Ισραήλ εναντίον δυνητικών τους εχθρών, όπως το Ιράν, εντόπισε η ρωσική Kaspersky Lab, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ασφάλειας λογισμικού στον κόσμο.

Σύμφωνα με τους ρώσους ειδικούς, ο ιός έχει την ικανότητα να υποκλέπτει δεδομένα από υπολογιστές, που περιλαμβάνουν έγγραφα, φωτογραφίες, εικόνες της οθόνης, ενώ μπορεί να καταγράφει συνομιλίες ή ήχους, χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη του και κατόπιν να στέλνει τα δεδομένα αυτά όπου θέλει ο χειριστής του.

Η Kaspersky ανακοίνωσε ότι ο «Flame» είναι πολύ μεγαλύτερος από τον Stuxnet, όπου είχε εντοπισθεί το 2010 και είχε ως στόχο του δίκτυα διακομιστών (server) του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Η Τεχεράνη είχε τότε κατηγορήσει τη Δύση και τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες για τον «ιό - σκουλήκι» Stuxnet.

Το δημοσίευμα της Washington Post έχουν αρνηθεί, μέχρι στιγμής, να σχολιάσουν εκπρόσωποι τόσο της CIA και της NSA, όσο και της ισραηλινής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον.

.tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου