Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

O γύρος του κόσμου με ηλιακό όχημα

Μια ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Μπόχουμ κάνει το γύρο του κόσμου με όχημα που κινείται μόνο με ηλιακή ενέργεια. Παρά τις αντιξοότητες οι φοιτητές είναι ενθουσιασμένοι.
«Solar World GT» ονομάζεται το ηλιακό όχημα που κατασκεύασε το.....
Πανεπιστήμιο του Μπόχουμ με τη στήριξη της εταιρίας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Solar World. Εδώ και μερικούς μήνες φοιτητές του Πανεπιστημίου κάνουν το γύρο του κόσμου με μόνη «κινητήρια δύναμη» το φως του ηλίου.

«Θέλουμε να δείξουμε ότι είναι εφικτό να ταξιδέψεις γύρω από τον πλανήτη μας μόνο με ηλιακή ενέργεια», λέει ο φοιτητής μηχανολογίας Γιάγκο Άλμπρεχτ. «Όταν όμως έχει συννεφιά είμαστε αναγκασμένοι να παραμείνουμε στο ίδιο σημείο δύο ή και τρεις μέρες».

110 χλμ την ώρα….στην κατηφόρα


Μόνο τα απαραίτητα
Όσο λάμπει ο ήλιος, εκεί γύρω στο μεσημέρι, το όχημα μπορεί να φθάσει ακόμα και τα 50 χλμ/ώρα. Το ξημέρωμα ή κατά τη διάρκεια της δύσης ο κινητήρας εφοδιάζεται με ρεύμα από τους συσσωρευτές στο πίσω μέρος του οχήματος. «Στη Νέα Ζηλανδία φθάσαμε ακόμα και τα 110 χλμ/ώρα. Είχε κατηφόρα», λέει ένας από τους φοιτητές.

Το ηλιακό όχημα συνοδεύουν δύο συμβατικά αυτοκίνητα που μεταφέρουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, αλλά και μέλη της ομάδας φοιτητών. Οι φοιτητές οδηγούν εναλλάξ και επισκευάζουν το μονοθέσιο όχημα αν χρειαστεί. «Για να συμμετάσχω έπρεπε να απουσιάσω από το Πανεπιστήμιο για δύο εξάμηνα», λέει ο Άλμπρεχτ. «Σκέφτηκα ωστόσο ότι είναι μοναδική ευκαιρία να κάνω το γύρω του κόσμου με ένα ηλιακό όχημα και είπα ναι»!

Χωρίς κλιματισμό και θέρμανση


Ο φοιτητής Ματίας Ντρόσλερ, ένας από τους οδηγούς του Solar World GT
«Λίγα λεπτά οδήγησης στον ήλιο αρκούν για να ιδρώσεις», λέει ένας από τους φοιτητές. Φυσικά το ηλιακό όχημα δεν διαθέτει κλιματισμό, προκειμένου να εξοικονομηθεί βάρος. Οι δύο αεραγωγοί στο αμάξωμα δεν αρκούν. «Στην Αυστραλία λόγω των υψηλών θερμοκρασιών οι αεραγωγοί δεν μας δρόσισαν καθόλου», παραπονούνται οι φοιτητές. Εννοείται βέβαια ότι το όχημα δεν διαθέτει ούτε θέρμανση. Στα βουνά της Αριζόνας ο οδηγός έπρεπε να φορά μπουφάν και γάντια για να μπορέσει να οδηγήσει.
Τα «μεονεκτήματα» δεν σταματούν ωστόσο εδώ, μιας και το ηλιακό όχημα δεν διαθέτει παρά μια στοιχειώδη ανάρτηση. «Όλοι οι κραδασμοί από το δρόμο περνούν μέσα στο όχημα. Από τις μικρές ανωμαλίες στο οδόστρωμα μέχρι τις λακούβες», λέει ο νεαρός Γιάγκο Άλμπερχτ.

Αυτές τις μέρες το ηλιακό όχημα διασχίζει την Ευρώπη. Η ομάδα των φοιτητών είναι ενθουσιασμένη από την πρόοδο που σημειώνεται σχεδόν κάθε μέρα. Ευελπιστούν ότι θα ολοκληρώσουν το ταξίδι τους με επιτυχία. Ο χρόνος δεν δείχνει να παίζει ιδιαίτερο ρόλο. Αρκεί να φθάσουν ξανά στο σημείο εκκίνησης: την Αυστραλία!

dw.de/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου