Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Συνεργασία για τις κρίσεις σε Ισπανία - Ελλάδα αποφάσισε το G7

Σε συμφωνία για συνεργασία πάνω στις κρίσεις της Ελλάδας και της Ισπανίας κατέληξε η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του G7 δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Γιουν Αζούμι ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για τη σύσκεψη
Η τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το......
Reuters, επρόκειτο να εξελιχθεί σε σφυροκόπημα της Γερμανίας προκειμένου να πειστεί να λάβει μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης και να βοηθήσει την ευρωζώνη να βγει από την κρίση.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι από την πλευρά της η Γερμανία άσκησε πιέσεις στην Ισπανία να προσφύγει στον μηχανισμό διάσωσης και να αποδεχθεί ένα ευρωπαϊκό πακέτο βοήθειας που θα τη βοηθήσει να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της. «Δεν το θέλουν. Είναι πάρα πολύ περήφανοι. Πρόκειται για θανατηφόρα περηφάνεια», ανέφεραν οι ίδιες πληροφορίες.
Κλείνουν οι αγορές και για εμάς
Νωρίτερα, δραματικό μήνυμα ότι οι διεθνείς χρηματαγορές αρχίζουν να κλείνουν τη στρόφιγγα και προς την Ισπανία, τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, απηύθυνε ο Ισπανός υπουργός Προϋπολογισμού και Δημοσίας Διοίκησης Κριστομπάλ Μοντόρο.
Κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης υπογράμμισε τις συνέπειες που έχει η κρίση του τραπεζικού συστήματος στον κρατικό δανεισμό, λέγοντας ευθέως ότι με τα σημερινά κόστη (δανεισμού) οι αγορές έχουν ουσιαστικά «κλείσει» για την Ισπανία.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε πρόβλημα πρόσβασης στις αγορές, ενώ έχουμε ανάγκη χρηματοδότησης του χρέους μας».
Το spread διακράτησης του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου έναντι του γερμανικού έφθασε τις 548 μονάδες βάσης την Παρασκευή, παραδιδόμενο στους φόβους ότι το εύθραυστο ισπανικό τραπεζικό σύστημα, σε συνδυασμό με το άχθος του χρέους, θα οδηγήσουν τελικά την χώρα σε λύση τύπου - Ελλάδας.
Αφιστάμενος από την μέχρι τώρα κυβερνητική γραμμή, σύμφωνα με την οποία, η Ισπανία επρόκειτο να καλύψει με εθνικά κεφάλαια την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, ο Μοντόρο σημείωσε ότι οι τράπεζες της χώρας θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών.
Η δήλωσή του προκάλεσε άμεσα πτωτικές τάσεις στο ευρώ, εξανεμίζοντας άμεσα το «υψηλό εβδομάδας» που σημείωνε νωρίτερα η ισοτιμία του έναντι του δολαρίου χάρη κυρίως στην προσδοκία ότι η τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G7 θα επιτάχυνε τις απαιτούμενες τολμηρές αποφάσεις.

http://gr.news.yahoo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου