Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Ευρώ ή δραχμή;

Στην Ευρώπη συνεχίζονται τα σενάρια για ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή. Πληθαίνουν όμως παράλληλα και οι δηλώσεις συμπαράστασης προς την Ελλάδα.
Τελευταίο δείγμα, η διακήρυξη υπέρ της Ελλάδας που παρουσίασαν την Τρίτη στο Στρασβούργο ευρωβουλευτές της ομάδας των «Σοσιαλιστών και Δημοκρατών», οι περισσότεροι από την .....
Ιταλία. Οι πρώτες υπογραφές ανήκουν στον πρώτο αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Τζιάνι Πιτέλλα, καθώς και στον ευρωβουλευτή, πρώην υπουργό και πρύτανη του πανεπιστημίου της Σιένα Λουίτζι Μπερλίγκουερ, ο οποίος πρόσφατα είχε δηλώσει ότι «Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα ήταν σαν ένα μωρό χωρίς πιστοποιητικό γέννησης».

Το όνομα Μπερλίγκουερ εξακολουθεί να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στον χώρο της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Τι μήνυμα θα ήθελε να δώσει σήμερα στους Έλληνες ο Λουίτζι Μπερλίγκουερ;

«Να ψηφίσουν με ελπίδα, όχι με απελπισία. Εάν προκύψει στην Ελλάδα μία κυβέρνηση ικανή να κυβερνήσει, τότε οι Έλληνες θα βρουν κοντά τους ένα άλλο κομμάτι της Ευρώπης, ανοιχτό σε συγκεκριμένες προτάσεις, σε ρεαλιστικές λύσεις. Δεν θέλω να δώσω συγκεκριμένη σύσταση για κανένα κόμμα. Ελπίζουμε απλώς να προκύψει κυβέρνηση που θέλει να δουλέψει, όχι να βγει από την Ευρώπη. Προσωπικά ανήκω σε κόμμα μεταρρυθμιστικό, όχι επαναστατικό. Θέλω να επιλύουμε τα προβλήματα, μεταξύ των οποίων και το πρόβλημα του χρέους. Γι’ αυτό ανήκω στην Αριστερά που δουλεύει, στην Αριστερά που υλοποιεί» λέει ο Ιταλός ευρωβουλευτής στη Deutsche Welle.

«Η αναθεώρηση του μνημονίου δεν είναι ταμπού»



Η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Άννυ Ποδηματά
Οι συνυπογράφοντες θεωρούν ρεαλιστικό τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και μάλιστα εκτιμούν ότι η Ευρώπη έχει υποτιμήσει τον κίνδυνο αυτόν μέχρι σήμερα. Επίσης ζητούν την αναθεώρηση του μνημονίου, καθώς, όπως επισημαίνουν, «η κατάσταση στην Ελλάδα απαιτεί μία ισχυρή κίνηση» και γι’ αυτό «η αναθεώρηση του μνημονίου δεν θα έπρεπε να είναι ταμπού». Τη διακήρυξη συνυπογράφει και η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννυ Ποδηματά.

«Υπήρξαν κάποιες κινήσεις και το προηγούμενο διάστημα, ειδικά στην Ιταλία. Με πρωτοβουλία δημάρχων μεγάλων πόλεων είχαν γίνει εκδηλώσεις συμπαράστασης και πορείες το προηγούμενο διάστημα. Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη διακήρυξη αποτελεί κατ’ αρχήν ένα μήνυμα προς τον ελληνικό λαό ότι δεν είναι μόνος του και ότι δεν έχει να υφίσταται μόνο στερεοτυπικές και προσβλητικές προσεγγίσεις. Είναι επίσης ένα μήνυμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ότι η Ευρώπη ακούει, αντιλαμβάνεται και προσπαθεί να βοηθήσει» λέει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής.

Στο ερώτημα εάν θεωρείται ρεαλιστική μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ή πρόκειται για αποκύημα φαντασίας ή ανοησία, οι περισσότεροι ευρωβουλευτές είναι φειδωλοί στις απαντήσεις τους. Πολλοί θεωρούν ότι δεν είναι σωστό να δίνουν λαβή για σχόλια λίγες μέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές στην Ελλάδα και προτιμούν να τηρούν στάση αναμονής. Ένας από αυτούς είναι και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Στρασβούργο Ζόζεφ Ντολ.

«Νομίζω ότι πρέπει πρώτα να δούμε τι θα ψηφίσουν οι Έλληνες την Κυριακή. Εάν ψηφίσουν ότι δεν θέλουν να τηρήσουν τα συμπεφωνημένα, τότε δεν πρόκειται για ανοησία, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε. Νομίζω ότι οι πληρωμές θα σταματήσουν. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε χάσει πολλά χρήματα, αλλά τουλάχιστον δεν θα έχουμε δώσει ακόμα περισσότερα» λέει ο Γάλλος ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.

«Το ελληνικό παράδοξο»


Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Γκαμπριέλε Τσίμερ
Διαφορετική είναι η εκτίμηση της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Γκαμπριέλλε Τσίμερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς στο Στρασβούργο, ζητά δραστικές αλλαγές τόσο στη συμφωνία με την Ευρώπη, όσο και στη νοοτροπία απέναντι στην Ελλάδα. Υποστηρίζει μάλιστα ότι θεωρεί ρεαλιστική, αν και δυσεπίλυτη, την κατάσταση που πολλοί στην Ευρώπη αποκαλούν «ελληνικό παράδοξο»:

«Ο ελληνικός λαός από τη μία πλευρά δεν θέλει να αποχωρήσει από την Ευρώπη και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Από την άλλη πλευρά δε δέχεται δραστικές περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό, κάτι που επίσης είναι κατανοητό. Στην πραγματικότητα το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί μέσα στο πλαίσιο των σημερινών ευρωπαϊκών συνθηκών. Γι’ αυτό είναι σημαντική η πρόταση για λογιστικό έλεγχο του χρέους. Θεωρώ όμως μοιραίο λάθος να νομίζει κανείς ότι μία νίκη ή μία εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ συνεπάγεται και την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την Ε.Ε.».

.dw.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου