Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Ακυρώνουν εντολές ανάληψης μετρητών

Τα πρώτα χαμόγελα επέστρεψαν στις τράπεζες λίγες ώρες μετά την έναρξη λειτουργίας των υποκαταστημάτων. Όπως πληροφορείται το protothema.gr από 5 διευθυντές υποκαταστημάτων μεγάλων τραπεζών από τις 8:00 το πρωί έως τις 13:00 το μεσημέρι οι πελάτες ακυρώνουν εντολές ανάληψης μετρητών που είχαν δώσει ήδη την....... Πέμπτη και την Παρασκευή.

«Επήλθε ηρεμία. Το τηλέφωνο χτυπάει μόνο για να μας ακυρώσουν εντολές ανάληψης μετρητών που υπήρχαν στο σύστημα εδώ και 2-3 ημέρες», λέει χαρακτηριστικά διευθυντής μεγάλης τράπεζας που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ίδιο κλίμα υπάρχει και τράπεζες ξένων συμφερόντων με ισχυρή παρουσία στο Λονδίνο που έως τώρα άνοιγαν καθημερινά δεκάδες λογαριασμούς στη βρετανική πρωτεύουσα. Στέλεχος της ίδιας τράπεζας έλεγε στο protothema.gr ότι "κάποιοι πελάτες που επρόκειτο σήμερα να στείλουν λεφτά στο εξωτερικό ακύρωσαν την εντολή μέχρι νεοτέρας. Τα χρήματα έμειναν σε εμάς στην Ελλάδα" είπε χαρακτηριστικά.

Η ίδια τράπεζα τους τελευταίους δύο μήνες έχει ανοίξει πάνω από 3.000 λογαριασμούς στο Λονδίνο για ποσά από 100.000 ευρω και άνω.

Το ερώτημα που απασχολεί όλους είναι πότε θα αρχίσουν να επιστρέφουν στις τράπεζες τα μετρητά τα οποία δεν έφυγαν εκτός Ελλάδος αλλά βρίσκονται στα σπίτια (στα σεντούκια, σε κρύπτες και αλλού) και στις θυρίδες. Το ερώτημα αυτό ετέθη σε Έλληνα τραπεζίτη ο οποίος απάντησε ότι «δεν περιμένουμε να γίνει κάτι τέτοιο να γίνει σήμερα -αύριο. Η εκτίμηση είναι ότι μόλις σχηματιστεί κυβέρνηση σιγά σιγά θα αρχίσουν να επιστρέφουν τα πρώτα χρήματα που
βρίσκονται στα σεντούκια. Οι θυρίδες θα ακολουθήσουν καθώς μην ξεχνάτε ότι τον τελευταίο χρόνο το κόστος της έχει αυξηθεί πολύ οπότε δεν συμφέρει κάποιος να την διατηρεί».

Οι τραπεζίτες δεν ανησυχούν για τα χρήματα που βρίσκονται στα σπίτια, αλλά για τα χρήματα που έχουν φύγει για τις τράπεζες του εξωτερικού.

Εκτιμάται ότι σε χώρες όπως η Ελβετία και η Μεγάλη Βρετανία, η Κύπρος, η Γερμανία, η Μάλτα και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης έχουν "φύγει" πάνω από 30 δισ. ευρώ. «Τα χρήματα αυτά εκτιμάται ότι θα αργήσουν να έλθουν στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να περιμένουμε ότι θα έλθουν στο επόμενο τρίμηνο. Πρέπει πρώτα να σταθεροποιηθεί η κατάσταση» λένε με νόημα...
 
 
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου