Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

"Ο Μουμπάρακ στην κρεμάλα!"

Οι διαδηλώσεις στην πλατεία Ταχρίρ συνεχίζονται και σήμερα. Οι συγκεντρωμένοι, μαζί τους και οι προεδρικοί υποψήφιοι, ζητούν την εκτέλεση Μουμπάρακ. Σπαζοκεφαλιά για τις ΗΠΑ όποιος κι αν τελικά εκλεγεί.
Το ξημέρωμα βρήκε εκατοντάδες Αιγύπτιους να......
είναι ακόμη στην μεγάλη πλατεία Ταχρίρ του Καίρου. Οι περισσότεροι κοιμήθηκαν σε τέντες, πολλοί άλλοι κατάχαμα. 20.000 μαζεύτηκαν εκεί από χθες το μεσημέρι αμέσως μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης σε ισόβια σε βάρος του Χόσνι Μουμπάρακ, αλλά και της αθωωτικής των 6 αστυνομικών διευθυντών.  Οι περισσότεροι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να διαμαρτύρονται. Θεωρούν ότι η ποινή ισοβίων ήταν ήπια και ότι ο έκπτωτος πρόεδρος έπρέπε να οδηγηθεί στην κρεμάλα.
Στο πνεύμα της Επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου

Οι διαδηλωτές, οι περισσότεροι συγγενείς και φίλοι των περίπου 900 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στα δραματικά γεγονότα πέρυσι τον Ιανουάριο στην ίδια πλατεία, ζητούν την εκτέλεση του Μουμπάρακ και ορκίζονται εκδίκηση στο πνεύμα της Επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου. Ανάμεσα στους διαδηλωτές και ο υποψήφιος πρόεδρος των Αδελφών Μουσουλμάνων, ο Μοχάμεντ Μόρσι, που κάλεσε τους συγκεντρωμένους να συνεχίσουν ειρηνικά την επανάσταση. Ακτιβιστές λένε ότι η παρουσία του Μόρσι ήταν πολύ καλά οργανωμένη από τους οπαδούς του. Την εμφάνισή τους στην πλατεία Ταχρίρ έκαναν και άλλοι προεδρικοί υποψήφιοι, που αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο. Διαδηλώσεις διαμαρτυρίες γίνονται και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου, όπως στην Αλεξάνδρεια και το Σουέζ. Στις πόλεις Χουργκάντα και Φαγιούμ οι διαδηλωτές επιτέθηκαν τη νύχτα στα εκλογικά κέντρα του τελευταίου πρωθυπουργού επί Μουμπάρακ, του Αχμέντ Σαφίκ, και τους προκάλεσαν ζημιές. Ο Σαφίκ μαζί με τον Μόρσι είναι οι δύο υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα στον δεύτερο γύρο που θα γίνει 16 και 17 Ιουνίου.
Πολύπλοκες οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Όποιος όμως κι αν είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών οι σχέσεις Καίρου -  Ουάσιγκτον θα είναι πολύπλοκες.  Αναλυτές εκτιμούν ότι με τον Αχμέντ Σαφίκ οι ΗΠΑ θα αισθάνονταν πιο άνετα, αλλά υπάρχει ο φόβος του πολιτικού χάους που θα προκαλέσει πιθανή νίκη του εφόσον αναμένεται να αμφισβητηθεί κυρίως από αυτούς που συμμετείχαν στην εξέγερση. Αλλά ακόμη και σε περίπτωση που νικήσει ο υποψήφιος των Αδελφών Μουσουλμάνων, ο Μοχάμεντ Μόρσι, δεν θα είναι τόσο συνεργάσιμος όσο ήταν ο Μουμπάρακ, διότι η θέση του εσωτερικοπολιτικά θα είναι αδύναμη.  Για τη διοίκηση Ομπάμα και οι δύο υποψήφιοι προκαλούν τα ίδια συναισθήματα φόβου για τις διμερείς σχέσεις, αλλά και για τις σχέσεις με το Ισραήλ και τις αραβικές χώρες. Οι Αμερικανοί μπορούσαν να υπολογίσουν στη βοήθεια του Μουμπάρακ στο Μεσανατολικό, στο θέμα του Ιράκ και του Ιράν. Με τη νέα ηγεσία, όποια κι αν είναι, δεν θα είναι και τόσο εύκολο. Πάντως μέχρι τώρα οι ΗΠΑ έχουν κρατήσει ουδέτερη στάση και δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξουν κανέναν από τους δύο υποψήφιους.

http://www.dw.de/dw/article/0,,15995395,00.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου