Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Ισλαμιστές εξτρεμιστές πίσω από το μακελειό στη Συρία;


Την ώρα που αυξάνονται τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ισλαμιστές εξτρεμιστές πολεμούν στις τάξεις της συριακής αντιπολίτευσης, ανώτατοι αξιωματούχοι στις ΗΠΑ και στην ΕΕ εκφράζουν όλο και πιο έντονα τις ανησυχίες τους για το... ενδεχόμενο εξελιγμένα όπλα να καταλήξουν στα χέρια μαχητών της αλ Κάιντα.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε αυτή την εβδομάδα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα εξέφρασε επίσης ανησυχία για το ενδεχόμενο φορητοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι να βρεθούν στα πεδία των μαχών στη Συρία.

Ειδικοί εκτιμούν ότι εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, τέτοια όπλα λεηλατήθηκαν από τις αποθήκες όπλων του καθεστώτος του θανόντος πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι και διακινούνται στην μαύρη αγορά της Μέσης Ανατολής.

«Ανησυχούμε για τους φορητούς πυραύλους που βγήκαν από τη Λιβύη», είπε ο Πανέτα. «Θεωρούσαμε σημαντικό να προσπαθήσουμε να διαπιστώσουμε πού πάνε, κι ανησυχούμε ότι ορισμένοι μπορεί να καταλήξουν όχι μόνο στη Συρία αλλά και αλλού».

Ο Πανέτα είπε ότι δεν έχει αποδείξεις πως τέτοιοι πύραυλοι έχουν εισέλθει ή χρησιμοποιηθεί στη Συρία, ενώ δεν κατονόμασε τους αντάρτες ως πιθανούς χρήστες τους. Όμως άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η Ουάσινγκτον πράγματι ανησυχεί για αυτή την πιθανότητα, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία πως οι αντάρτες διαθέτουν φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ισλαμιστές μαχητές, περιλαμβανομένων μελών της αλ Κάιντα και συμμάχων τους, έχουν συνενωθεί με τους αντάρτες που μάχονται εναντίον των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο Μπρους Ρίντελ, πρώην πράκτορας της CIA ο οποίος διετέλεσε σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, λέει ότι η αλ Κάιντα και άλλοι εξτρεμιστές συνεργάζονται με την αντιπολίτευση και επικαλέστηκε τοποθετήσεις του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, του ηγέτη του ισλαμιστικού δικτύου, που κάλεσε τους σουνίτες αντικαθεστωτικούς να σκοτώνουν αλαουίτες--μιας μουσουλμανικής μειονότητας στην οποία ανήκει η οικογένεια Άσαντ.

Σύμφωνα με μια κυβερνητική πηγή δυτικής χώρας η αλ Νάσρα, μια οργάνωση που προέκυψε από την οργάνωση της αλ Κάιντα στο Ιράκ, έχει διαπράξει τουλάχιστον ορισμένες από τις ακρότητες στη Συρία. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η οργάνωση έχει επιβεβαιώσει δημόσια ότι έχει εμπλακεί στη σύγκρουση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε παρ' όλ' αυτά ότι στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ έχουν συζητήσει τη χρήση φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων για την κατάρριψη των σοβιετικής κατασκευής ελικοπτέρων που χρησιμοποιεί ο συριακός στρατός για την ταχεία ανάπτυξη δυνάμεών του. Όμως οι πύραυλοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κι εναντίον άλλων στόχων, περιλαμβανομένων εμπορικών αεροσκαφών, κι αυτός είναι ένας λόγος ανησυχίας των Αμερικανών.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου