Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Μια ποινική υπόθεση που συγκλόνισε τη Ρωσία


Μια ποινική υπόθεση που συγκλόνισε τη Ρωσία
Πηγή: TASS

Μέχρι τις 29 Ιουλίου 2012 στο κτίριο του Κρατικού Αρχείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Μόσχα θα είναι ανοιχτή η έκθεση «Ο θάνατος της οικογένειας του Αυτοκράτορα Νικόλαου Β΄. Μια έρευνα που διήρκησε έναν αιώνα». Πραγματοποιείται με πρωτοβουλία κρατικών φορέων, όπως το υπουργείο Πολιτισμού, και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αρχείων, αλλά και μη κρατικών οργανώσεων, όπως η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Η έκθεση είναι αφιερωμένη σε ένα από τα...... πιο τραγικά γεγονότα της ρωσικής ιστορίας του 20ου αιώνα. Στην εκτέλεση της οικογένειας του τελευταίου Ρώσου αυτοκράτορα από τους Μπολσεβίκους, στις 17 Ιουλίου 1918, στο Αικατερινμπούργκ.
Επί σειρά ετών η ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης προσπαθούσε να αποκρύψει τα στοιχεία για την εκτέλεση του αυτοκράτορα και των συγγενών του, και μονάχα στα τέλη της δεκαετίας του ’80 άρχισε να αποκαλύπτεται η πραγματικότητα. Το 1991 κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Αικατερινμπούργκ βρέθηκαν τα οστά, και διαπιστώθηκε ότι ανήκαν στο Νικόλαο Β΄, σε συγγενείς και κοντινά πρόσωπά του. Το 1998 ετάφησαν στο οικογενειακό κενοτάφιο των ρώσων αυτοκρατόρων στην Αγία Πετρούπολη. Η έρευνα της ποινικής υπόθεσης που αφορούσε την τσαρική οικογένεια έκλεισε το 2011.

Αποκαλύψεις από το 1918.

Διακόσια εκθέματα δείχνουν με κάθε λεπτομέρεια πως θανατώθηκε η οικογένεια του ρώσου αυτοκράτορα. Για πρώτη φορά παρουσιάζεται το υλικό του Ν.Α. Σοκολόφ, του ανακριτή που εξακρίβωσε τις συνθήκες του θανάτου της τσαρικής οικογένειας ήδη από το 1918, καθώς και φωτογραφίες που τραβήχτηκαν το 1978 στη διάρκεια των κρυφών ανασκαφών στον τόπο που ετάφησαν οι σοροί των Ρομανόφ. Ακόμη, στην επιφάνεια ήλθαν έγγραφα της Γενικής Εισαγγελίας, καθώς και της Κυβερνητικής Επιτροπής που πραγματοποίησε την κηδεία του αυτοκράτορα και των συγγενών του το 1998, υλικό που αφορά την αναζήτηση και αναγνώριση των λειψάνων του γιού του Νικολάου Β΄ και μιας από τις κόρες του το 2007, και τέλος η απόφαση της Γενικής Εισαγγελίας για τη διακοπή της ποινικής υπόθεσης.

Ο έμπειρος ερευνητής, Χουταριόφ-Γκαρνισέφσκι, λέει ότι στην ιστορία του θανάτου της τσαρικής οικογένειας συνεχίζουν να υπάρχουν πολλά κενά, και μια σειρά από θέματα που δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς, χρήζουν περαιτέρω επιστημονικής έρευνας.

Επίσης, η έκθεση περιλαμβάνει ηχογραφημένες μαρτυρίες ατόμων που είχαν άμεση συμμετοχή στην εκτέλεση. Παρουσιάζεται υλικό που αφορά τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής του τσάρου και του στενού του κύκλου, το οποίο εμπλουτίζουν φωτογραφίες και σπάνια κινηματογραφικά αποσπάσματα. Ιδιαίτερη θέση στην έκθεση καταλαμβάνει το πουκάμισο του Νικολάου Β΄ που παραχωρήθηκε από το Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ. Είναι αυτό που φορούσε το 1891 όταν έγινε η απόπειρα δολοφονίας κατά του αυτοκράτορα και φέρει πάνω ίχνη αίματος από το τραύμα του. Αξιοσημείωτο είναι ότι το γενετικό υλικό από το πουκάμισο χρησιμοποιήθηκε για την αναγνώριση των λειψάνων του γιου του αυτοκράτορα, Αλέξιου, που βρέθηκαν το 2007.

Η ρωσική Εκκλησία.

Μέρος των εκθεμάτων παραχώρησε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στο εξωτερικό. Τα προσωπικά αντικείμενα του τελευταίου τσάρου και της οικογένειάς του φυλάσσονταν για πολλά χρόνια στο μουσείο της Μονής της Αγίας Τριάδας στην αμερικανική πόλη Τζόρντανβιλ, καθώς και στην προσωπική συλλογή του αρχιερέα και μητροπολίτη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Ιλαρίωνα. Μεταξύ των άλλων εκτίθενται μια προσωπική εικόνα του διαδόχου του θρόνου Αλέξιου, και ένα Ευαγγέλιο του 17ου αιώνα που ανήκε στους πρώτους τσάρους της δυναστείας των Ρομανόφ και το είχαν χαρίσει στο Νικόλαο Β΄ και στην αυτοκράτειρα το 1916.

«Η έκθεση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για μας», τόνισε ο μητροπολίτης Ιλαρίων στα εγκαίνια της έκθεσης. «Σήμερα δεν προβάλουμε μόνο τα κειμήλια της τσαρικής οικογένειας, αλλά ταυτόχρονα παίρνουμε και θέση σε σχέση με αυτές τις θλιβερές σελίδες της ρωσικής ιστορίας».  

Ερευνα σε βάθος.

Συνδιοργανωτής της έκθεσης είναι και το Ίδρυμα Σύγχρονης Ιστορίας, επικεφαλής του οποίου είναι ο πρόεδρος του Ρωσικού Κοινοβουλίου, Σ. Ναρίσκιν. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Ιδρύματος, Α.Α. Κλισάς, σε συνέντευξή του στη RBTH αναφέρθηκε στη μοναδικότητα της έκθεσης: «Μεσα από αυτή τη συλλογή φαίνεται το πόσο βαθιά και λεπτομερής ήταν η έρευνα που έγινε. Για τους νομικούς έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι μέθοδοι που ακολούθησαν οι εγκληματολογικές υπηρεσίες, οι οποίες με επίπονη δουλειά αποκατέστησαν όλες τις πτυχές της υπόθεσης της εκτέλεσης της τσαρικής οικογένειας».

Η έκθεση έχει ήδη προσελκύσει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της κοινωνίας και αναζωπύρωσε τις συζητήσεις σχετικά με την αυθεντικότητα των σορών που βρέθηκαν το 1991 κοντά στο Αικατερινμπούργκ. Την ιδιαίτερη θέση του για το θέμα επανέλαβε ο Ρωσικός Αυτοκρατορικός Οίκος. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Καγκελαρίας του Ρωσικού Αυτοκρατορικού Οίκου και εκπρόσωπο της Μεγάλης Πριγκίπισσας Μαρίας Βλαντίμιροβνα Ρομανόβα, Α.Ν. Ζακάτοβ, το ζήτημα της ταυτοποίησης των λειψάνων που ετάφησαν το 1998 στην Αγία Πετρούπολη παραμένει επίκαιρο μέχρι σήμερα.

«Η ρωσική κυβέρνηση αναγνώρισε τη γνησιότητα των λειψάνων και η έκθεση δίνει σε γενικές γραμμές μια ανάλογη απάντηση στον επισκέπτη», ανέφερε στη RBTH ο Α.Ν. Ζακάτοβ. «Ωστόσο η θέση της Μεγάλης Πριγκίπισσας συμπίπτει με αυτή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τα στοιχεία δεν αρκούν για την αναγνώριση της γνησιότητας των λειψάνων των αγίων μαρτύρων της τσαρικής οικογένειας, αλλά παράλληλα είναι αρκετά ώστε να καθιστούν δύσκολη την αμφισβήτηση της αυθεντικότητάς τους».

Ανάγκη περαιτέρω έρευνας.

«Η έκθεση μου προκάλεσε ανάμικτα συναισθήματα», δήλωσε στην RBTH ο Β.Β. Χουταριόφ-Γκαρνισέφσκι, μέλος του Συμβουλίου του Ρωσικού Συλλόγου Προστασίας Ιστορικών και Πολιτιστικών Μνημείων. «Οι οργανωτές επέλεξαν τα πιο σημαντικά στοιχεία μέσα από πλήθος αντικειμένων, εγγράφων και φωτογραφιών. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει η εντύπωση ότι η υπόθεση δεν είναι επαρκώς στοιχειοθετημένη».

Όπως ανέφερε ο έμπειρος ερευνητής, στην ιστορία του θανάτου της τσαρικής οικογένειας συνεχίζουν να υπάρχουν πολλά κενά, δηλαδή μια σειρά από θέματα που δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς και χρήζουν περαιτέρω επιστημονικής έρευνας. Για το λόγο αυτό, η αξία της συγκεκριμένης έκθεσης είναι ότι ανοίγει την πόρτα για την εξιχνίαση των τραγικότερων μυστικών της ρωσικής ιστορίας.
Αλεξάντρ Βερσίνιν, ειδικά για τη Russia Beyond the Headlines
http://rbth.gr/articles/2012/06/17/mia_poiniki_ypothesi_poy_sygklonise_ti_rosia_15475.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου