Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Οι τραπεζίτες που... άλωσαν το υπουργείο Οικονομικών

Τα παιδιά του Καρατζά, που κρατούν τα ηνία της χώρας!

Ήταν ένα βράδυ, στις αρχές Δεκεμβρίου του 2009 όταν η γωνία Σοφοκλέους και πλατείας Κοτζιά- εκεί όπου υψώνεται μεγαλοπρεπές το μοντέρνο αρχιτεκτόνημα του Ισπανού Μάριο Μπότα- γέμισε αστραφτερά αυτοκίνητα και ......γκρίζα κοστούμια
Η «εθνική» των τραπεζιτών προσερχόταν μαζικά σε εκδήλωση μνήμης για τον Θόδωρο Καρατζά, ο οποίος υπήρξε από τους θεμελιωτές του σύγχρονου τραπεζικού συστήματος και το πρόσωπο που, κατά ορισμένους, επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τους υπάρχοντες συσχετισμούς στην ελληνική χρηματοπιστωτική αγορά.

Συνέπεσε η παρουσίαση του βιβλίου των εκδόσεων Ποταμός του Αντώνη Καμάρα με τον τίτλο «Θόδωρος Καρατζάς- Ξανά στο χάρτη», με τις προηγηθείσες, στο μέσον της διεθνούς κερδοσκοπικής επίθεσης κατά των ελληνικών ομολόγων, αλλαγές στις διοικήσεις των υπό κρατικό έλεγχο μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων, όπως η Εθνική και η Αγροτική Τράπεζα.

Το γεγονός μάλιστα ότι οι αντικαταστάτες των κκ. Αράπογλου και Μηλιάκου προέρχονταν από την ομάδα των στενών συνεργατών του Θόδωρου Καρατζά στην Εθνική Τράπεζα, την οκταετία 1996-2004, ενίσχυσε το ενδιαφέρον και την προσέλευση τραπεζικών και πολιτικών στελεχών.

Με άλλα λόγια, ήταν όλοι εκεί, παλαιοί και νέοι, άσπονδοι φίλοι, πρώην συνεργάτες και τώρα αντίπαλοι, απλωμένοι στις πρώτες σειρές του μεγάλου αμφιθεάτρου, να ανταλλάσσουν θερμές χειραψίες και ανταγωνιστικά βλέμματα.

Παρόντες, ανάμεσα στους κκ. Κ. Στεφανόπουλο, Κ. Σημίτη, Απ. Κακλαμάνη, Γιάννο Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκη, Γ. Φλωρίδη και Ν. Γκαργκάνα, ο νέος πρόεδρος και ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κκ. Β. Ράπανος και Απ. Ταμβακάκης- οι οποίοι την περασμένη Τετάρτη ανέλαβαν τα ηνία της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας από τον, επίσης παρόντα στην εκδήλωση, κ. Τ. Αράπογλου-, ο νεοδιορισθείς διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας κ. Θ. Πανταλάκης, ο πρόεδρος της Αlpha Βank κ. Ι. Κωστόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Εurobank κ. Ν. Νανόπουλος, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ίδιας τράπεζας κ. Ν. Καραμούζης, ο καθηγητής και διατελέσας πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας κ. Ι. Στουρνάρας και άλλοι πολλοί διεκδικούντες, αιτούντες ή απλώς παρευρισκόμενοι.

Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, ένιωθαν ότι εκεί μπροστά στα μάτια τους- στο αμφιθέατρο που έφερε το όνομα του τιμωμένου και προ πενταετίας εκλιπόντος- παιζόταν η πρόβα της επερχόμενης τραπεζικής μάχης των επιγόνων του Θόδωρου Καρατζά. Κατά σύμπτωση οι περισσότεροι των σημερινών πρωταγωνιστών στην κρίσιμη και ιδιαιτέρως ανταγωνιστική περιοχή του χρήματος έχουν περίπου κοινή ηλικία, μεταξύ 50 και 60 ετών, έχουν σχεδόν παράλληλη επαγγελματική σταδιοδρομία, διετέλεσαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνεργάτες του Θόδωρου Καρατζά και συμμετείχαν ενεργά στην αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα την τελευταία εικοσαετία.

Ο Θόδωρος Πανταλάκης, νέος διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας, ήταν στο πλευρό του Θόδωρου Καρατζά από την εποχή του υπουργείου Οικονομίας, όταν κατήρτιζε τον νόμο για την απελευθέρωση του χρηματοοικονομικού τομέα, και τον ακολούθησε το 1996 ως υποδιοικητής στην Εθνική Τράπεζα. Οι κκ. Β. Ράπανος και Απ. Ταμβακάκης το 1996 βρέθηκαν στη διοίκηση της Κτηματικής Τράπεζας και πρωταγωνίστησαν με τον Θόδωρο Καρατζά στη διαδικασία μεγέθυνσης της Εθνικής Τράπεζας και του κύματος συγχωνεύσεων που προκάλεσε. Επί των ημερών τους η Εθνική Τράπεζα απορρόφησε την Κτηματική και ο μεν κ. Ράπανος αρνήθηκε οποιαδήποτε θέση και αργότερα τοποθετήθηκε στον ΟΤΕ, ο δε κ. Ταμβακάκης έγινε υποδιοικητής της μεγαλύτερης πια Εθνικής Τράπεζας, όπου σε αντίστοιχες θέσεις υπηρετούσαν οι κκ. Πανταλάκης και Καραμούζης. Ο τελευταίος αποχώρησε από την Εθνική το 1999 για τη Εurobank. Οι κκ. Πανταλάκης και Ταμβακάκης έμειναν στην Εθνική Τράπεζα ως το 2004 και ήταν αυτοί που «εγκατέστησαν» μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας τον κ. Αράπογλου στην Εθνική Τράπεζα. Από εκεί αποχώρησαν, ο πρώτος για την Τράπεζα Πειραιώς και ο δεύτερος για τη Lamda του ομίλου Λάτση, όπου σχεδόν συστεγάστηκε με τον κ. Καραμούζη, ο οποίος εν τω μεταξύ είχε αναδειχθεί αναπληρωτής διευθύων σύμβουλος της Εurobank.

Τα χρόνια κύλησαν, οι επίγονοι του Θόδωρου Καρατζά προόδευσαν αρκούντως, απέκτησαν νέες εμπειρίες, έζησαν τη μεγάλη κρίση και διακρίθηκαν στο ιδιαιτέρως απαιτητικό και άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον του ιδιωτικού τραπεζικού τομέα. Το περασμένο καλοκαίρι, όταν άρχισε να προδιαγράφεται η νέα πολιτική περίοδος και να διαφαίνεται η επανάκαμψη του ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση, τα σενάρια έδιναν και έπαιρναν. Οι κκ. Καραμούζης, Ταμβακάκης, Ράπανος και Πανταλάκης εμφανίζονταν ως φαβορί για τις μεγάλες θέσεις τών υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών. Ειδικώς οι δύο πρώτοι εμφανίζονταν ως διεκδικητές της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας. Αρχικώς η διεκδίκηση του κ. Ταμβακάκη φάνηκε να υποχωρεί όταν μεταπήδησε στη Γενεύη, όπου και η έδρα των επιχειρήσεων του ομίλου Λάτση. Το περασμένο καλοκαίρι, μάλιστα, όταν ο κ. Καραμούζης διοργάνωσε στο σπίτι του δείπνο για τον κ. Παπανδρέου και ομάδα επιφανών επιχειρηματιών, πολλοί θεώρησαν ότι θα είναι ο επόμενος διοικητής της Εθνικής Τράπεζας. Αντιθέτως, από το περασμένο καλοκαίρι ήταν σχεδόν βέβαιο ότι ο κ. Πανταλάκης θα ηγηθεί της Αγροτικής Τράπεζας.

Ωστόσο άγνωστοι απεδείχθησαν αι βουλαί του Κυρίου και η συνέχεια είναι γνωστή. Ετσι κι αλλιώς αυτή τη στιγμή στην τραπεζική αγορά κυριαρχούν οι επίγονοι του Θόδωρου Καρατζά. Είναι στελέχη δυναμικά, έμπειρα, με φιλοδοξίες και δεν θα καθήσουν ήσυχοι. Ολοι τους, εντός ή εκτός κρατικού τομέα, θα θελήσουν να βάλουν τη δική τους σφραγίδα και να αφήσουν αποτυπώματα βαθιά.

Όπως ανέφερε, τότε, η εφημερίδα "Το ΒΗΜΑ", Ο κ. Πανταλάκης έχει εκδηλώσει από καιρό τις διαθέσεις του. Αφού «καθαρίσει» τον ισολογισμό της Αγροτικής από τα βάρη του παρελθόντος και θέσει τις βάσεις εξυγίανσης της τράπεζας, θα επιδιώξει μια τίμια συγχώνευση με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ώστε να συγκροτηθεί μια μεγάλη δημόσια λαϊκή τράπεζα, με ισχυρή αποταμιευτική βάση και δύναμη άσκησης πίεσης στον ανταγωνισμό. Αν η Αγροτική επιχειρήσει ένα τέτοιο άλμα συγχώνευσης και εξασφαλίσει την έγκριση της κυβέρνησης, είναι βέβαιον ότι θα υπάρξει αντίδραση από την πλευρά της Εθνικής. Οι κκ. Ράπανος και Ταμβακάκης σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα μείνουν ήσυχοι. Και αν η πικρή εμπειρία του Θόδωρου Καρατζά εμποδίζει μια νέα προσέγγιση με την Αlpha Βank του κ. Κωστόπουλου, υπάρχει και η εκδοχή της συγχώνευσης με την Πειραιώς του κ. Σάλλα. Αντιστοίχως θα κινηθεί και η Εurobank του ομίλου Λάτση. Παλαιότερα φλέρταρε με την ιδέα ενός γάμου με την Εθνική, αλλά στην παρούσα φάση τα βλέμματα, οι καλές σχέσεις και οι ακόμη καλύτερες κουβέντες που ακούστηκαν στην εκδήλωση της περασμένης Τρίτης από τον κ. Καραμούζη για τον «καπετάν Γιάννη», που «στην κρίση έδειξε πώς είναι οι ηγέτες», δείχνουν φλερτ με την Αlpha Βank των κκ. Κωστόπουλου και Ματζούνη.

Η εξέλιξη των γεγονότων, ως προς τις συγχωνεύσεις, διέψευσε όλα τους τα παραπάνω σχέδια. Όμως, ο Βασίλης Ράπανος, ορίστηκε, τώρα, ως ο "τσάρος" της οικονομίας.

Οπως και να έχει, οι επίγονοι του Θόδωρου Καρατζά θα συνεχίσουν να έχουν τον πρώτο λόγο στην επόμενη περίοδο. Από τις κινήσεις, τις αποφάσεις και τους ανταγωνισμούς τους πολλά θα κριθούν. Και κυρίως η ευκαιρία αναγέννησης της ελληνικής οικονομίας, στην οποία άπαντες και πρώτη η κυβέρνηση προσβλέπουν. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου