Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Ακύρωση του Μνημονίου, κρατικοποιήσεις, διαγραφές χρεών υποσχέθηκε ο Αλ. Τσίπρας

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Υπαγωγή τραπεζών σε εθνικό έλεγχο, κρατικοποιήσεις, πάγωμα ιδιωτικοποιήσεων και σταδιακή επαναφορά υπό κρατικό έλεγχο δημοσίων οργανισμών, ολική ή μερική διαγραφή χρεών σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά, κατάργηση των χαρατσιών για.......
οικονομικά ευπαθή στρώματα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στα όσα εξήγγειλε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρουσίαση του οικονομικού και κυβερνητικού του προγράμματος, κεντρικός άξονας του οποίου είναι η «ακύρωση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών του νόμων» καθώς και η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.

Φωτο: Εθνος/Χάρης Γκίκας

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για πρόγραμμα «αξιοπρέπειας και ελπίδας για τον λαό και τον τόπο» που «εγγυάται την κοινωνικά δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση και τη πολιτικά ισότιμη συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση».

«Καταθέτουμε», πρόσθεσε «στην κρίση στου ελληνικού λαού και όχι προς έγκριση στην τρόικα την μόνη αξιόπιστη εναλλακτική στο Μνημόνιο».

Και περιγράφοντας το δίλημμα των εκλογών τις οποίες χαρακτήρισε «δημοψήφισμα» ανέφερε:

«Με την κατάθεση του προγράμματός μας γίνεται ξεκάθαρο ότι στις 17 Ιουνίου οι πολίτες έχουν μία και μόνη πραγματική επιλογή: Ή το μνημόνιο ή το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

«Ζητούμε την ψήφο του ελληνικού λαού για να ακυρώσουμε το Μνημόνιο. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία» συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε ακολούθως επίθεση σε Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

«Εξαπάτησε μία φορά τον ελληνικό και τώρα ζητά την ψήφο του για να τον εξαπατήσει και δεύτερη», είπε αναφερόμενος στον Αντώνη Σαμαρά.

Ενώ στρέφοντας τα πυρά του στον Ευάγγελο Βενιζέλο είπε: «Από την άλλη πλευρά, ο φυσικός αυτουργός του Μνημονίου έχει κηρύξει πόλεμο στα δικά του νομοθετήματα. Εχει φτάσει στο σημείο να ζητάτει την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης που ο ίδιος υπέγραψε αλλά και εκβίασε την ψήφισή της».

«Αν συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε το Μνημόνιο θα πρέπει να ξεχάσουμε τις αγορές για μία δεκαετία τουλάχιστον. Κανείς από τους δανειστές μας δεν μας συστήνει τη συνέχιση του μνημονίου», υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας και χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα το δίπολο «μνημόνιο ή δραχμή», λέγοντας ότι η συνέχιση της εφαρμογής του Μνημονίου θα οδηγήσει τελικά στη δραχμή.

«Δεν υπάρχει ήπιο μνημόνιο και σταδιακή απαγκίστρωση», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε ότι η «κυβέρνηση της Αριστεράς», όπως είπε:
1. Θα καταργήσει την πράξη υπουργικού συμβουλίου με την οποία μειώθηκαν ο κατώτερος μισθός κατά 22% και τα επιδόματα ανεργίας, ασθένειας και μητρότητας και οι συλλογικές συμβάσεις. Θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα €751 και το επίδομα ανεργίας στα €461,5. Το επίδομα ανεργίας θα χορηγείται για διπλάσιο χρόνο από το σημερινό (δύο χρόνια). Θα άρει την κατάργηση της μετενέργειας και θα επαναφέρει την υποχρεωτική επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων.

2. Θα καταργήσει τις ειδικές επιβαρύνσεις (χαράτσια) για τα μικρομεσαία εισοδήματα και πρώτα απ' όλα για τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και όσους ζουν στα όρια της φτώχειας.

Εξειδικεύοντας τους στόχους του προγράμματός του μίλησε για:
Σταθεροποίηση των πρωτογενών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, κατ' ελάχιστο στο επίπεδο του 43% και κατά μέγιστο, στο σημερινό μέσο όρο της Ευρωζώνης, του 46%.
Φορολόγηση του πλούτου και των υψηλών εισοδημάτων, με στόχο την αύξηση των εσόδων από άμεσους φόρους στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα
Δήμευση μέρους της περιουσίας για όσους συλλαμβάνονται να δηλώνουν ψευδώς τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Αλλαγή των φορολογικών συντελεστών και της κλίμακας των εισοδημάτων φυσικών και νομικών προσώπων και προσαρμογή τους στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σταδιακή μείωση συντελεστών ΦΠΑ και η ελαχιστοποίησή τους στα διατιμημένα τρόφιμα (ψωμί, γάλα, κλπ).
Εκσυγχρονισμό και στελέχωση των εφοριών με ειδικευμένο προσωπικό και η ενίσχυση του πληροφοριακού συστήματος για έλεγχο, διασταύρωση και διαχρονική παρακολούθηση της φορολογικής βάσης.
Επανεξέταση από μηδενική βάση των σχέσεων ανάμεσα στο ελληνικό κράτος, τη ναυτιλία και τον εφοπλιστικό κόσμο, με στόχο τη κατάργηση των προκλητικών 58 διαφορετικών φοροαπαλλαγών.
Ολική ή μερική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. Ανάλογα με τη μείωση του εισοδήματος ή του τζίρου που έχουν υποστεί από τη σύναψη του δανείου μέχρι σήμερα.
Αμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τον τουρισμό.
Ρύθμιση αγροτικών χρεών στις τράπεζες και διαμόρφωση χαμηλών επιτοκίων, μέσω κρατικής επιδότησης του επιτοκίου, για βραχυπρόθεσμα δάνεια που σχετίζονται ευθέως με τη συνέχιση της γεωργικής παραγωγής.
Εκδοση για τα επόμενα δύο χρόνια για κάθε αγρότη, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, καλλιεργητικής κάρτας με διάρκεια αντίστοιχη της καλλιεργητικής περιόδου και με οικονομικό πλαφόν βασισμένο στα στοιχεία των δηλώσεων καλλιέργειας της τελευταίας διετίας.
Εθνικοποίηση και υπαγωγή υπό δημόσιο κοινωνικό και διαφανή έλεγχο των τραπεζών που ανακεφαλαιοποιούνται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων των στρατηγικής σημασίας για την Εθνική οικονομία Δημόσιων Οργανισμών. Και απαναφορά σταδιακά και ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας, υπό δημόσιο έλεγχο στρατηγικές επιχειρήσεις που είτε βρίσκονται σε πορεία ιδιωτικοποίησης είτε έχουν ιδιωτικοποιηθεί (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, Μέσα Μεταφοράς κ.λπ.)
Πρόταση προς την Τουρκία για μορατόριουμ στις περαιτέρω αγορές μείζονων αμυντικών συστημάτων
Αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διαφορά για το όνομα της Π.Γ.Δ.Μ., στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου