Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

"Φέσι" 35 εκατ. ευρώ άφησαν οι Λίβυοι! Εμείς θα το πληρώσουμε;

Τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ευρώ σε ξενοδοχεία και άλλα 15 εκατομμύρια σε νοσοκομεία, χρωστά η πρεσβεία της Λιβύης για την περίθαλψη και φιλοξενία Λίβυων που τραυματίστηκαν στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας τους.

Ξενοδόχοι και άνθρωποι από το χώρο της υγείας επισημαίνουν στο protothema.gr πως τους τελευταίους μήνες δεν....... έχουν δει το χρώμα του χρήματος από την πρεσβεία της Λιβύης, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων Αττικής κ. Αλέξανδρο Βασιλικό η πρεσβεία της Λιβύης τους είχε ενημερώσει γραπτώς πως μέχρι τις 10 Ιουνίου θα έχουν eξοφληθεί, χωρίς όμως να τηρηθεί η υπόσχεσή τους. Tωρα, πολλά ξενοδοχεία που δεν έχουν εξοφληθεί, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη μισθοδοσία των υπαλλήλων αλλά και με τους προμηθευτές τους.

«Από το Φεβρουάριο δεν έχουν γίνει πληρωμές εκτός από κάποια μικρά ποσά τον Απρίλιο και πλέον πολλα ξενοδοχεία έχουν προβλήματα με τη μισθοδοσία των υπαλλήλων , με τους προμηθευτές ακόμη και στο να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Τα χρέη από την πρεσβεία της Λιβύης σε ξενοδοχεία αυτή τη στιγμή φθάνουν τα 12 εκατομμύρια ευρώ και αναφέρομαι σε ξενοδοχεία 3 έως 5 αστέρων από τη Γλυφάδα μέχρι το Χαλάνδρι» τονιζει ο κ. Βασιλάκος. Οι καθυστερήσεις των πληρωμών ξεκίνησαν όταν η ευθυνη για τους Λιβυους τραυματιες στο εξωτερικο περασει από το υπουργείο Οικονομικών της Λιβυης, στο υπουργείο Υγείας.

Και στη Θεσσαλονίκη όμως, υπάρχουν χρέη σε 18 ξενοδοχεία που φθάνουν τα 8 εκατομμύρια ευρώ. Οι Λίβυοι άρχισαν να φθάνουν στην Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο του 2011. Για την ιατρική τους περίθαλψη και τη φιλοξενία τους, είχαν υπογραφεί τρεις διαφορετικές συμβάσεις. Είτε απευθείας με την πρεσβεία της Λιβύης, είτε μέσω του τουριστικού πρακτορείου ΛΙΜΠΙΑΝΑ ΤΡΑΒΕΛ, είτε μέσω ελληνικών ιατρικών κέντρων όπου νοσηλεύτηκαν. Αρχικά και έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2012, οι πληρωμές τουλάχιστον στα ξενοδοχεία τα οποία φιλοξενούνταν ήταν τακτικές. Κάθε 15 ημέρες η πρεσβεία της χώρας, πλήρωνε τους λογαριασμούς κανονικά. Παράλληλα, το λιβυκό κράτος χορηγούσε κάθε εβδομάδα 500 ευρώ σε κάθε Λίβυο που βρισκόταν στην Ελλάδα για τα έξοδά του. «Το ποσό αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Τα χρήματα έμεναν στην αγορά της Θεσσαλονίκης και αυτήν ειδικά την περίοδο που η αγορά είναι νεκρή ήταν ανάσα ζωής. Το ίδιο ισχύει και για τα ξενοδοχεία», είπε στο protothema.gr ο αντιπρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Βόρειας Ελλάδας Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος.

Οι πληρωμές άρχισαν να καθυστερούν από το Φεβρουάριο και μετά και σχεδόν σταμάτησαν γύρω στο Πάσχα. Παράλληλα, σταμάτησαν να παίρνουν χρήματα και οι Λίβυοι τραυματίες οι οποίοι άρχισαν να έχουν προβλήματα γιατί βρέθηκαν ουσιαστικά ξεκρέμαστοι. Στην Θεσσαλονίκη, η φιλοξενία τους γίνεται σε 18 ξενοδοχεία. Σύμβαση με την πρεσβεία της Λιβύης έχει υπογράψει και το τουριστικό γραφείο ΛΙΜΠΙΑΝΑ το οποίο επίσης επιδιώκει να πληρωθεί.

Αρχικά η πρεσβεία με έγγραφό της ενημέρωνε ότι τα χρέη θα πληρωνόντουσαν σταδιακά από το πρώτο δεκαήμερο του τρέχοντος μηνός. Αλλά έως τώρα δεν έχει γίνει και κάθε μέρα τα χρέη των Λίβυων αυξάνονται. Κάποια ξενοδοχεία σταμάτησαν τις έξτρα παροχές τους μέχρι να πληρωθούν άλλα συνεχίζουν κανονικά. Για το θέμα έχει ενημερωθεί σχετικά και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το οποίο παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση και παράλληλα έχει επαφές με το υγειονομικό γραφείο της Λιβύης αλλά και με την πρεσβεία της χώρας.

«Η φιλοξενία των Λίβυων είναι μια τεράστια δουλειά που τη χρειαζόμαστε αυτήν την περίοδο. Σκεφτείτε ότι κάθε 15 μέρες έρχονται για φιλοξενία 1.400 Λίβυοι. Το νούμερο είναι εξαιρετικά μεγάλο και τα χρήματα αυτά πέφτουν όλα στην αγορά της Θεσσαλονίκης και της δίνουν πνοή ζωής», πρόσθεσε ο κ. Αλεξόπουλος.

Χρέη και στα νοσοκομεία

Το… φιλί της ζωής που έδωσαν οι Λίβυοι τραυματίες και ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα υγείας της χώρας μας φαίνεται ότι δεν στάθηκε αρκετό για την πλήρη αναζωογόνησή του. Η μεγάλη εισροή Λίβυων –και συνεπώς- ζεστού χρήματος σε μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια που άρχισε την άνοιξη του 2011 και τους έδωσε πολλές μικρές «ανάσες» για μεγάλο διάστημα, αρχίζει να φθίνει. Σε περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι ανέρχονται οι οφειλές της Λιβύης σε ιδιωτικές κλινικές της Ελλάδας.

Η δυστοκία πληρωμών καταγράφεται από τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε και την ευθύνη των σχετικών συμφωνιών με τους Έλληνες επιχειρηματίες της υγείας ανέλαβε η κυβέρνηση της Λιβύης -μέχρι τότε τα έξοδα της νοσηλείας καταβάλλονταν από το Εμιράτο του Κατάρ.

Περί τους 6.000 Λίβυους ασθενείς εκτιμάται ότι έχουν νοσηλευτεί σε νοσοκομεία της Ελλάδας από τον Απρίλιο του 2011. Ο πόλεμος και οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί που ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2011 στην πετρελαιοπαραγωγό βορειοαφρικανική χώρα άφησαν πίσω τους συντρίμμια κτιρίων, αλλά κυρίως ανθρώπων. Στην Ελλάδα, πάλι, η αδιάκοπη κίνηση τραυματιών και ασθενών όλο αυτό το διάστημα υπολογίζεται ότι άφησε πίσω της τουλάχιστον 90 εκατ. ευρώ από νοσήλια, ποσό βεβαίως διόλου ευκαταφρόνητο σε χαλεπούς -και όχι μόνο- καιρούς για τη χώρα μας, δεδομένου ότι ανά άτομο το ποσό κυμαίνεται από 15.000 έως 30.000 ευρώ, ανάλογα με το περιστατικό.
Τη μερίδα του λέοντος από την πίτα των Λίβυων ασθενών –περί τους 4.000 - έλαβε ο Όμιλος ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΕ, καθώς σύναψε τα πρώτα συμβόλαια με τον Εμίρη του Κατάρ και στη συνέχεια με τη Λιβύη. Οφέλη καταγράφηκαν και στις μονάδες της Euromedica στη Θεσσαλονίκη, ενώ μικρότερη ήταν η κίνηση Λίβυων στο Θεραπευτήριο Υγεία και στο Μετροπόλιταν.

Η ασυνέπεια των Λίβυων στις πληρωμές κατά τους τελευταίους πέντε μήνες έχει επιβαρύνει την ήδη κακή οικονομική κατάσταση των ιδιωτικών θεραπευτηρίων (οι οφειλές και σε αυτές από τον ΕΟΠΥΥ αγγίζουν τα 600 εκατ ευρώ). Ωστόσο, όλοι οι ιδιώτες της υγείας εμφανίζονται διαλλακτικοί στις συνομιλίες τους με τους αξιωματούχους της αφρικανικής χώρας προκειμένου να εξαλειφθούν οι οικονομικές εκκρεμότητες. Ζητούμενό τους ιδίως σε αυτή τη συγκυρία είναι να συνεχιστεί η ροή Λίβυων ασθενών προς τη χώρα μας, καθώς από τη νοσηλεία τους κατέγραψαν αυξημένη πληρότητα και ικανοποιητικά κέρδη.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου