Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Η αλήθεια για το 1 δις που μας “παρακράτησαν” από τη δόση του Μαΐου


Το Eurogroup αποφάσισε ότι είναι έτοιμο να “ξεπαγώσει” το 1 δις που μας είχε παρακρατήσει από τη δόση του Μαίου.
Τη Δευτέρα θα έρθει και η τρόικα για να ξεκινήσει τον επανέλεγχο της οικονομίας.
Ωστόσο, κανένας δεν μας έχει πει που ..θα πάει πραγματικά αυτό το 1 δις ευρώ.
Πριν τις εκλογές μας έλεγαν ότι αυτό το ποσό “αφαιρείται” από μισθούς και συντάξεις και σε συνδυασμό με τα ταμειακά διαθέσιμα που ήταν σε οριακό στάδιο, η στάση πληρωμών στα τέλη Ιουνίου ήταν κάτι παραπάνω από ορατή.
Ποιός δεν θυμάται το non-paper Παπαδήμου στον Κάρολο Παπούλια που γνωστοποιήθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς μετά την 6η Μαίου και κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών. Έλεγε ότι μετά τα μέσα Ιουνίου θα είμαστε -1 δις στα κρατικά ταμεία και ότι εκείνες τις μέρες είχαμε 500 εκατ. ευρώ.
Τελικά, αυτό το 1 δις δεν πάει ούτε για μισθούς ούτε για συντάξεις ούτε για να καλύψει κάποια ανάγκη των Ελλήνων πολιτών! Πάει για την πρώτη δόση της Ελλάδας στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM ύψους 900 εκατ. ευρώ.
Πριν λίγους μήνες μας έλεγαν ότι η Ελλάδα έχει εξαιρεθεί από το να καταβάλει δόση για αυτό τον μηχανισμό, αφού είναι μια χρεοκοπημένη χώρα και λαμβάνει οικονομική βοήθεια… Έλεγαν και τότε ψέμματα! Και να σκεφτείται δεν είναι όλο το ποσό που πρέπει να καταβάλουμε… Είναι η μια δόση… Συνολικά είναι 2 διςη συμμετοχή μας στον μόνιμο μηχανισμό.
Τώρα, λένε ότι έχουμε ταμειακά διαθέσιμα μέχρια τα μέσα Ιουλίου και ότι θα τα “βγάλουμε πέρα” με εκδόσεις εντόκων γραμματίων αντλώντας μεγαλύτερα ποσά (συνήθως είναι 1,25 δις).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου