Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Πως τα videogames βελτιώνουν τον εγκέφαλο


Το γνωρίζατε ότι τα παχνίδια τύπου FPS (First Person Shooter) μπορούν να προκαλέσουν διαφορές στην εγκεφαλική δραστηριοτητα αλλά και στην οπτική προσοχή των παικτών τους; Πράγματι, μια πληθώρα μελετών που διεξήχησαν τα τελευταία χρόνια, δείχνουν ότι..... όντως υπάρχει διαφορά στην εγκεφαλική δραστηριότητα μεταξύ ατόμων που ασχολούνται με παιχνίδια FPS και ατόμων που δεν παίζουν. Βέβαια, διάφορες απόψεις σκεπτικιστών που έχουν ακουστεί κατά καιρούς, έκανα λόγο για διαφορές που πιθανότατα προϋπήρχαν στα άτομα που έλαβαν μέρος στις μελέτες και όχι για διαφορές που προέκυψαν εν καιρώ.

Παρόλα αυτά η τελευταία μελέτη του καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Ian Spence, κατάφερε για πρώτη φορά να συνδέσει άμεσα τις διαφορές στην εγκεφαλική δραστηριότητα των ατόμων, με την ενασχολησή τους με τα video games. Yπό τις οδηγίες του dr. Spence και της ομάδας του, 25 άτομα, τα οποία δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ ξανά με τέτοιου είδους videogames, έπαιξαν ένα συγκεκριμένο παιχνίδι για συνολικά δέκα ημέρες και για περίπου 1-2 ώρες κάθε φορα. Στους 16 από αυτούς δόθηκε ένα FPS ενώ στους υπόλοιπους 9 ένα τρισδιάστατο puzzle game.

Οι επιστήμονες κατέγραψαν τα εγκεφαλικά κύματα των παικτών πριν και μετά την διεξαγωγή του «πειράματος» ενώ αυτοί προσπαθούσαν να εντοπίσουν ένα στόχο μεταξύ διαφόρων αντιπερισπασμών εντός ενός ευρέους οπτικού πεδίου.


Όπως σίγουρα έχετε καταλάβει, την μεγαλύτερη βελτίωση στην ικανότητα οπτικής παρατήρησης την έδειξαν εκείνοι στους οποίους είχε δοθεί το FPS καταδεικνύοντας μάλιστα σημαντικές διαφορές στα εγκεφαλικά κύματα που κατεγράφησαν κατά τη διάρκεια του δεύτερου τεστ.

Η παραπάνω μελέτη θα δημοσιευθεί τον ερχόμενο Ιούνιο, στο Journal of Cognitive Neuroscience που εκδίδεται από το MIT Press.
Η συνέχεια στην ΕΥΘΥΜΙΑ : http://www.efthimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου