Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Ισχυρό χτύπημα από τη Standard and Poor's στις ισπανικές τράπεζες

Standard and Poor's, ισπανικές τράπεζες, ΑΕΠ, τράπεζες, υποβάθμιση, τραπεζικός τ
Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard and Poor's (S&P) υποβάθμισε σήμερα το αξιόχρεο εννέα ισπανικών τραπεζών, περιλαμβανομένων των δύο μεγαλύτερων, της Santander και της BBVA, καθώς και αυτό της Συνομοσπονδίας Ταμιευτηρίων της Ισπανίας (Ceca), μετά την ......
υποβάθμιση --την Πέμπτη-- του αξιόχρεου της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες.
Σε ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες το αξιόχρεο της Santander, της θυγατρικής της Banesto, BBVA, Banco Sabadell, Ibercaja, Kutxabank, Banca Civica, Bankinter και της (ισπανικής) Barclays, ενώ προειδοποίησε ότι θα κάνει το ίδιο για άλλες δύο τράπεζες, τις CaixaBank και Bankia.
Ειδικότερα, το αξιόχρεο των Santander και BBVA, των δύο μεγαλύτερων τραπεζών του τομέα, μειώθηκε κατά δύο βαθμίδες, της πρώτης από A+ σε A- και της δεύτερης από A σε BBB+.
Ο τραπεζικός τομέας της Ισπανίας αποτελεί μια σημαντική αιτία ανησυχίας για τις αγορές, και θεωρείται ευάλωτος αφότου ενέσκηψε η κρίση στον τομέα των ακινήτων.
Στο μεταξύ ο ακαθάριστο εθνικό προϊόν  της Ισπανίας συρρικνώθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο του 2012 σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2011, κατά το οποίο ήδη είχε υποχωρήσει 0,3%, γεγονός το οποίο επιβεβαίωσε ότι η χώρα επέστρεψε σε ύφεση, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα σήμερα.
Την τάση αυτή ήδη είχαν διαβλέψει τόσο η ίδια η κυβέρνηση όσο και αρκετοί οικονομολόγοι. Η Τράπεζα της Ισπανίας είχε προβλέψει υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,4%, και επιβεβαιώθηκε, αλλά σε ετήσια βάση.
Σε ανακοίνωσή του, το εθνικό στατιστικό ινστιτούτο της Ισπανίας (INE) εξήγησε ότι η εξέλιξη αυτή είναι «συνέπεια της πιο αρνητικής εγχώριας ζήτησης [σ.σ. ειδικά της κατανάλωσης των νοικοκυριών], που εν μέρει αναπληρώθηκε από μια θετική συμβολή στην εξωτερική ζήτηση» (εξαγωγές και τουρισμός).
Η Ισπανία, που από το 2008 στερείται της ατμομηχανής της οικονομίας της, των κατασκευών, επλήγη από εκείνη την περίοδο από την διεθνή κρίση, εισερχόμενη έκτοτε είτε σε ύφεση είτε σε μια άτονη ανάπτυξη, ενώ ο αριθμός των ανέργων είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη και έφθασε το προηγούμενο τρίμηνο σε ιστορικό υψηλό, ήτοι ένα ποσοστό 24,44% του ενεργού εργατικού δυναμικού. Οι βαθιές περικοπές των κρατικών δαπανών που προωθεί η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι αναμένεται να επιβραδύνουν μια επιστροφή στην ανάπτυξη.
Η Μαδρίτη βρίσκεται υπό την έντονη πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσει το μεγάλο έλλειμμα του προϋπολογισμού της και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό σύστημα που έχει πληγεί από την τετραετή κρίση και την έκρηξη της φούσκας των ακινήτων.
Οικονομολόγοι που απάντησαν σε ερωτήσεις του πρακτορείου Ρόιτερς προέβλεπαν συρρίκνωση του ισπανικού ΑΕΠ κατά 0,5%.
Το επικαιροποιημένο σχέδιο οικονομικής σταθεροποίησης της κυβέρνησης Ραχόι, το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα πριν να σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ 1,7% το 2012 και ανάπτυξη 0,2% το 2013.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Λουίς δε Γκίνδος, η ανάπτυξη θα τονωθεί μετά το 2013, φθάνοντας το 1,4% το 2014 και το 1,8% το 2015.


iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου