Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

ΕΡΕΥΝΑ MAKELEIO: 1,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΣ ΣΕ ΑΠΙΘΑΝΕΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ!


somalia1
Έναν πακτωλό χρημάτων που ξεπερνά το 1,5 δις. ευρώ έχουμε πληρώσει τα τελευταία χρόνια, για την στρατιωτική παρουσία της χώρας μας στις ειρηνευτικές αποστολές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ατλαντικής Συμμαχίας, η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη – με βάση το εργατικό της δυναμικό - στρατιωτική παρουσία, όχι μόνο από τις .......
ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και από την Αμερική, το Ηνωμένο Βασίλειο ακόμη και την Τουρκία! Ποιες είναι, όμως, οι αποστολές αυτές που η Ελλάδα εξακολουθεί να πληρώνει, ενώ οι πολίτες της βυθίζονται καθημερινά στην φτώχεια και την εξαθλίωση;
Το Makeleio.gr, σε έρευνα που πραγματοποίησε συνέλεξε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενδιαφέροντα στοιχεία για τις «χρυσές» στρατιωτικές μας αποστολές.
ΔΥΝΑΜΗ UNIFIED PROTECTOR
Ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο, μετά τις αναταραχές στη Λιβύη εναντίον του Καντάφι. Συμμετέχουμε στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη που βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λιβύης με μία φρεγάτα. Κάθε μήνα μας κοστίζει 4,5 εκατ. ευρώ, άρα έως τώρα έχουμε πληρώσει περί τα 50 εκατ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΤΑΛΑΝΤΑ
Είναι η ναυτική επιχείρηση υπό την αιγίδα της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της πειρατείας ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας και συμμετέχουμε από το 2008 με μία φρεγάτα. Ετήσιο κόστος 33,5 εκατ. ευρώ.
KFOR
Είναι η γνωστή ειρηνευτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο από τον Ιούνιο του 1999 και η συμμετοχή μας σε αυτή μας κοστίζει κάθε χρόνο 26,5 εκατ. ευρώ.
Συμμετέχουμε με μια μηχανοκίνητη ταξιαρχία, δυο Ομάδες Συνδέσμων Παρατηρητών, δεκαοκτώ επιτελείς στα στρατηγεία, ένα λόχο γενικών μεταφορών, ένα αεροσκάφος με δύο πτήσεις το μήνα και σύνολο 430 άτομα από τα οποία τα 108 είναι στη Θεσσαλονίκη.
ΔΥΝΑΜΗ SNMG2
Η μόνιμη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ παρέχει στη συμμαχία συνεχή ναυτική υποστήριξη σε επιχειρήσεις άμεσης αντίδρασης σε σημεία κρίσης και έντασης, όπου και συμμετέχουμε με μία φρεγάτα. Ετήσιο κόστος 18 εκατ. ευρώ.
ΔΥΝΑΜΗ SNMCMG2:
Πρόκειται για συμμαχική δύναμη που παρέχει στο ΝΑΤΟ συνεχή αντιναρκική ναυτική υποστήριξη και στην οποία συνήθως συμμετέχουμε με ένα ναρκαλιευτικό. Όταν όμως έχουμε τη διοίκηση, όπως για παράδειγμα από τον Ιούνιο 2010 έως τον Ιούλιο του 2011, συμμετέχουμε με ένα ναρκοθηρευτικό και ένα πλοίο διοικήσεως. Ετήσιο κόστος 16,2 εκατ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ UNIFIL
Διεθνής ναυτική δύναμη, που εκτελεί περιπολίες και έλεγχο στο θαλάσσιο και εναέριο χώρο έξω από τα χωρικά ύδατα του Λιβάνου. Αποστολή της είναι η απαγόρευση διακίνησης παράνομου οπλισμού και συναφών υλικών προς τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Η χώρα μας συμμετέχει στην επιχείρηση με ταχύ περιπολικό κατευθυνόμενων βλημάτων ή μία κανονιοφόρο. Το χρόνο μας κοστίζει 9,9 εκατ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ACTIVE ENDEAVOUR
Μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, το ΝΑΤΟ προχώρησε στη δημιουργία της ACTIVE ENDEAVOUR, μιας επιχείρησης κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή της Μεσογείου. Το ετήσιο κόστος της ανέρχεται σε 4,8 εκατ. ευρώ. Η χώρα μας συμμετέχει σε αυτή με μια φρεγάτα για είκοσι ημέρες ανά έτος, μια τορπιλάκατο σε ετοιμότητα επί συνεχούς βάσεως στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, ένα πλοίο γενικής υποστήριξης για δεκαπέντε ημέρες, δύο εξόδους ιπτάμενων μέσων κάθε μήνα και ένα υποβρύχιο για είκοσι ημέρες το χρόνο. Επίσης, ο Ναύσταθμος Κρήτης διατίθεται ως προκεχωρημένη βάση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ISAF
Το 2002, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας ενέκρινε την ανάπτυξη Ελληνικών Δυνάμεων στο Αφγανιστάν στην περιοχή της Καμπούλ. Η Ελλάδα
συμμετέχει με ένα Λόχο Μηχανικού, τμήματα υποστήριξης και ασφαλείας, δύο αεροσκάφη C-130, για εκτέλεση αερομεταφορών στο Καράτσι του Πακιστάν, ένα τμήμα για υποστήριξη της Επιχείρησης στο Καράτσι και μικρό αριθμό επιτελών-συνδέσμων. Η συνολική δύναμη της αποστολής ανέρχεται στους 175 άνδρες. Το ετήσιο κόστος της αποστολής είναι 4,4 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι, μόνο το 2006, το συνολικό λειτουργικό κόστος της συμμετοχής της Ελληνικής Δύναμης Αφγανιστάν (ΕΛΔΑΦ) στην ISAF ανήλθε σε 23.8 εκατ. ευρώ. Επίσης, η χώρα μας συμμετείχε και σε άλλες ειρηνευτικές αποστολές στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τη Γεωργία, τη Σαχάρα, το Σουδάν, τα Σκόπια, τη Σερβία, την Αλβανία, το Τσαντ και την Αιθιοπία.
Μιλώντας στο Makeleio, ο Πολιτειολόγος, Καθηγητής πολιτικών επιστημών σε πανεπιστήμιο του Παρισιού, Κώστας Ζουράρις τόνισε: «Αφαιρούμε τις ετοιμοπόλεμες μονάδες από την επικίνδυνη ζώνη που είναι τα ανατολικά μας σύνορα, τα νησιά μας και ο Έβρος για να έχουμε στρατό στις χώρες αυτές.
Τι σημαίνει μειωμένη εθνική κυριαρχία; Πριν από δυο χρόνια, η ανύπαρκτη ενδοτική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και επίσης η εξίσου οσφυοκαμπτική κυβέρνηση της ΝΔ δεν τόλμησαν να ορθώσουν το ανάστημά τους και να αρνηθούν την αποστολή πανάκριβων στρατευμάτων, ενώ γνώριζαν ότι ο στρατιώτης των περιοχών αυτών είναι 15 φορές ακριβότερος από αυτόν που υπηρετεί στην Ελλάδα. Κι όλα αυτά τα εκατομμύρια ευρώ τα δίνει ο ελληνικός λαός για να υπηρετούμε επιθετικούς στόχους του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Γιατί ανοίξαμε τα λιμάνια μας για να βομβαρδίζουν τη Λιβύη; Εκτός του ότι αυτές οι ενέργειες μας απομονώνουν από τον αραβικό κόσμο. Μιλάμε πλέον για δισεκατομμύρια ευρώ που πηγαίνουν για να αποδυναμώσουμε τη δική μας άμυνα και να ενισχύσουμε την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Οι πολιτικοί που έχουν την ευθύνη γι΄ αυτό, δεν πρόκειται να σας απαντήσουν. Κρύβονται, αλλά θα φύγουν νύχτα με ροχάλες».
Οι εισηγήσεις για τον δραστικό περιορισμό των δαπανών που αφορούν τη συμμετοχή μας στις ειρηνευτικές αποστολές, παρέμεναν χρόνια στα συρτάρια του υπουργείου Άμυνας. Έπρεπε να φτάσουμε στο χείλος της χρεοκοπίας για να «ξεθαφτούν» οι προτάσεις αυτές και να γίνουν πράξη.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας χαρακτήρισε αναγκαία τη μείωση της ελληνικής παρουσίας στις διεθνείς αποστολές και πρόσθεσε: «Κάτω από τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, επαναξιολογούμε τη συμμετοχή μας σε διεθνείς ασκήσεις και υποχρεώσεις, για να εξοικονομηθούν κρίσιμοι πόροι».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχεδιασμό του υπουργείου για το 2012 περιλαμβάνεται η δραστική μείωση των στρατιωτών στο Κόσσοβο και στο Αφγανιστάν, των αποστολών πλοίων στη Σομαλία και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και των πτήσεων των μεταγωγικών αεροσκαφών προς τις χώρες που βρίσκονται οι ελληνικές αποστολές. Συγκεκριμένα:
- Για την ελληνική συμμετοχή στην επιχείρηση ISAF στο Αφγανιστάν έχει προγραμματιστεί μείωση κατά 111 άτομα που θα επιφέρει επιπλέον όφελος 5,5 εκατ.
- Για την συμμετοχή στην επιχείρηση KFOR στο Κόσσοβο έχει προγραμματιστεί μείωση κατά 185 άτομα που θα επιφέρει επιπλέον όφελος 5.387.000 ευρώ. Παράλληλα μειώνονται κατά 50% οι πτήσεις των αεροσκαφών C-130 προς το Κόσσοβο επιφέροντας οικονομικό όφελος 723.000 ευρώ.
- Στη Μεσόγειο, το 2011, η χώρα μας συμμετείχε με ένα ναρκοθηρευτικό στην επιχείρηση «SNMCMG2» και με μία φρεγάτα στη «SNMG2». Λόγω της απόσυρσης και των δύο πλοίων το οικονομικό όφελος ανέρχεται σε 9.600.000 ευρώ (1.800.000 ευρώ για το ναρκοθηρευτικό και 7.800.000 ευρώ για τη φρεγάτα).
- Το πρώτο εξάμηνο του 2011 η χώρα μας συμμετείχε με μία φρεγάτα στην επιχείρηση ΑΤΑΛΑΝΤΑ στη Σομαλία. Λόγω της απόσυρσής της στις 28 Αυγούστου, το οικονομικό όφελος ανέρχεται σε 23.000.000 ευρώ. Για το 2012 προγραμματίζεται συμμετοχή στην επιχείρηση με μια φρεγάτα για δύο μήνες ανά εξάμηνο.
- Κατά το 2011 η Ελλάδα συμμετείχε στην επιχείρηση ACTIVE ENDEAVOUR στη Μεσόγειο (αντιτρομοκρατική) με συνολικό κόστος, 5.250.000 ευρώ (4.350.000 ευρώ για το ΓΕΝ και 900.000 για το ΓΕΑ): Το κόστος κατανεμόταν ως εξής: Μία φρεγάτα με ελικόπτερο και ομάδα Ειδικών Δυνάμεων για χρονικό διάστημα έως 20 ημερών, 2.300.000 ευρώ. Για το 2012 προβλέπεται ότι το κόστος συμμετοχής στην επιχείρηση θα περιοριστεί στα 2.870.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου