Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Μυστικός πυρηνικός αντιδραστήρας στα υπόγεια της Kodak


Βρέθηκε μυστικός πυρηνικός αντιδραστήρας στα υπόγεια της Kodak

Η εταιρεία υποστήριξε ότι τον χρησιμοποιούσε για διάφορα πειράματα ραδιογραφίας
Εθεωρείτο ακίνδυνος και είχε μέγεθος ψυγείου. Αγοράστηκε το 1974 και περιείχε δύο κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου




Ένας μίνι πυρηνικός αντιδραστήρας στο προάστια της Νέας Υόρκης; Κι όμως, είναι αλήθεια. Κάτω από τα ......κεντρικά γραφεία της, χρεοκοπημένης πλέον, εταιρείας φωτογραφικών ειδών Kodak, στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, βρέθηκε ένας πυρηνικός αντιδραστήρας ικανός να λειτουργεί με δυο κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου.

Κατασκεύαζε λοιπόν η γνωστή εταιρεία μια ατομική βόμβα; Όχι βέβαια. Η εταιρεία υποστήριξε ότι τον χρησιμοποιούσε «για να τεστάρει την αντοχή των υλικών καθώς και για διάφορα πειράματα ραδιογραφίας». Επίσης ισχυρίστηκε ότι «ήταν ακίνδυνος και ουδέποτε παρουσίασε οποιοδήποτε πρόβλημα».

Πρόκειται για έναν CFX, (Californium Neutron Flux multiplier) που αγοράστηκε το 1974 κι είναι τοποθετημένος σε ένα αυστηρά φυλασσόμενο υπόγειο καταφύγιο με τοίχους πάχους μισού μέτρου σκυροδέματος, ενώ ο χειρισμός του γινόταν με υδραυλικά συστήματα και χωρίς παρουσία ανθρώπων. Τα καύσιμά του χαρακτηρίστηκαν «πολεμικού τύπου», καθώς χρησιμοποιούνται σε πυρηνικές κεφαλές.

Κανείς δεν γνωρίζει πώς η Kodak κατάφερε να αποκτήσει άδεια για κάτι τέτοιο στα προάστια του «Μεγάλου Μήλου» και δίπλα σε μία μεγαλούπολη του Καναδά, το Τορόντο, σχεδόν 100 χλμ. από τα βόρεια σύνορα των ΗΠΑ.
Μόνο λίγοι πυρηνικοί μηχανικοί και ομοσπονδιακοί υπάλληλοι ήξεραν την αλήθεια. «Γνωρίζαμε την ύπαρξη του αντιδραστήρα, αλλά η είδηση δεν είχε βγει παραέξω, για ευνόητους λόγους», τονίζει ο Αλμπερτ Φίλο, επιστήμονας που εργαζόταν για την εταιρεία και είχε επισκεφτεί το υπόγειο πολλές φορές.

Στο Δήμο, τις υπηρεσίες ασφαλείας και την ίδια την κυβέρνηση της Πολιτείας της Νέας Υόρκης όλοι δηλώνουν έκπληκτοι με την ύπαρξη του αντιδραστήρα, που είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του το 1974 και την τελείωσε το 2006 με το φόβο της τρομοκρατικής επίθεσης, ενώ η ποσότητα του ουρανίου απομακρύνθηκε το Νοέμβριο του 2007.
 
 
.tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου