Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Λύση... «Greek Euro» για την Ελλάδα;

Τη χρήση ενός «εσωτερικής χρήσης» νομίσματος, ειδικά για την Ελλάδα, με στόχο να πληρώνονται με αυτό οι «εσωτερικές υποχρεώσεις» της χώρας, προτείνει ο επικεφαλής οικονομόλογος της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank, κ. Τόμας Μάγιερ.

Ο οποίος υπογράφει σχετική έκθεση, που εξετάζει το πώς θα μπορούσε να … κινηθεί και να λειτουργήσει η ελληνική οικονομία στην περίπτωση κατά την οποία επικρατήσουν στις επικείμενες εκλογές «δυνάμεις που θα οδηγήσουν σε πάγωμα του μνημονίου και σε πάγωμα της πληρωμής των δόσεων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο της έκθεσης.

Βάσει του «σχεδίου Μάγιερ», μια λύση που θα μπορούσε να λειτουργήσει είναι η «δημιουργία ενός νέου φθηνότερου, ενδιάμεσου νομίσματος με την ονομασία Geuro, το οποίο θα κυκλοφορεί παράλληλα με το ευρώ και θα έχει ως στόχο την πληρωμή όλων των εγχώριων συναλλαγών».

Στο σενάριο αυτό και με δεδομένο πως οι Ευρωπαίοι θα ακολουθήσουν εισήγηση της τρόικας για μερική στάση πληρωμών προς την Ελλάδα, «θα μπορούσαν να εκδοθούν IoUs (χρεόγραφα αναγνώρισης οφειλής) τα οποία η Ελλάδα θα δώσει σε όσους οφείλει χρήματα ως αναγνώριση της οφειλής μέχρι να βρει μετρητά σε ευρώ.

Όσοι πάρουν αυτά τα χαρτιά θα αρχίσουν με τη σειρά τους να τα χρησιμοποιούν στις μεταξύ τους συναλλαγές. Κι έτσι θα δημιουργηθεί ένα νέο “νόμισμα”, το Greek Euro (Geuro), που θα κυριαρχήσει στο εσωτερικό. Παράλληλα για την εισαγωγή αγαθών θα χρησιμοποιείται για ανταλλαγές σε ευρώ με μια ισοτιμία, για παράδειγμα στο 50% χαμηλότερα»...
 
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου