Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Ρεκόρ ανεργίας στην Ευρωζώνη

Ρεκόρ ανεργίας στην Ευρωζώνη
Η συνεχής αύξηση της ανεργίας και η «βουτιά» της δραστηριότητας στον τομέα μεταποίησης προοιωνίζονται παρατεταμένη ύφεση στην Ευρώπη. Ακόμη και στη Γερμανία ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 19.000 τον Απρίλιο, στα 2,875 εκατομμύρια, σε εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία. Πιο αξιοσημείωτη εξέλιξη πάντως, μπορεί να θεωρηθεί η.....
«βουτιά» του γερμανικού μεταποιητικού δείκτη PMI στο χαμηλότερο επίπεδο των 33 μηνών τον Απρίλιο.

Η ύφεση αγγίζει πλέον τον πυρήνα της Ευρωζώνης, με το μεταποιητικό τομέα σε Γερμανία και Γαλλία να πλήττεται τώρα, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη από την κρίση, ενώ τα 17,4 εκατομμύρια άνεργοι -εκ των οποίων ο ένας στους τρεις είναι Ισπανοί- καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να βρεθούν λύσεις.

Η ανεργία στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαπενταετίας, στο 10,9% το Μάρτιο από 10,8% το Φεβρουάριο, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στην Ισπανία και την Ελλάδα, ενώ οι αναλυτές βλέπουν περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας τους επόμενους μήνες. Σε σχέση με πέρσι το Μάρτιο, οι άνεργοι στην Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 2,123 εκατομμύρια, στα 24,772 εκατομμύρια, και στην Ευρωζώνη κατά 1,732 εκατομμύρια.
Ερευνες
Ο Μάρτιν βαν Βλιτ της ING Group σχολίασε πως οι έρευνες για τις προθέσεις των επιχειρήσεων το προσεχές διάστημα προμηνύουν εκτίναξη του ποσοστού ανεργίας πάνω από το 11%. Η συνεχής αύξηση της ανεργίας και η «βουτιά» της δραστηριότητας στον τομέα μεταποίησης προοιωνίζονται παρατεταμένη ύφεση στην Ευρώπη. Ακόμη και τα στοιχεία για την απασχόληση στη Γερμανία ήταν κατώτερα των προσδοκιών, καθώς ο αριθμός των ανέργων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 19.000 τον Απρίλιο, στα 2,875 εκατομμύρια, σε εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία.
Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε στο 6,8%, πολύ κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, αλλά οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει πτώση του αριθμού των ανέργων κατά 10.000. Η πιο αξιοσημείωτη ωστόσο εξέλιξη είναι η «βουτιά» του γερμανικού μεταποιητικού δείκτη PMI στο χαμηλότερο επίπεδο των 33 μηνών τον Απρίλιο. Τα στοιχεία έδειξαν πως ο «πυρήνας» υπέστη εξίσου βαθύ πλήγμα, όπως και η Ευρωπεριφέρεια. Ο δείκτης PMI της Ευρωζώνης «βούλιαξε» στις 45,9 μονάδες τον Απρίλιο από 47,7 το Μάρτιο, διαμορφούμενος στο χαμηλότερο επίπεδο των 34 τελευταίων μηνών.
Μόλις δύο χώρες
Μόλις δύο χώρες της Ευρωζώνης διατήρησαν τον Απρίλιο τη δραστηριότητα σε πεδίο ανάπτυξης, με τους σχετικούς δείκτες PMI να έχουν ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 50 μονάδων, ενώ οι δείκτες των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών βρίσκονται σε πεδίο ύφεσης (βλ. πίνακα).
Ο ελληνικός δείκτης PMI υποχώρησε ακόμη περισσότερο, στις 40,7 μονάδες τον Απρίλιο, από 41,3 το Μάρτιο, απογοητεύοντας τους ειδικούς του City, που εξέφραζαν την ελπίδα πως η ύφεση θα έπιανε «πάτο». Τα άσχημα στοιχεία δείχνουν πως η ύφεση βαθαίνει.
Ως εκ τούτου, ενδεχομένως να επισπευσθούν οι συζητήσεις για ένα «Σύμφωνο Ανάπτυξης» στην Ευρωζώνη, προκειμένου να διακοπεί ο φαύλος κύκλος της συρρίκνωσης των οικονομιών, της ολοένα αυξανόμενης ανεργίας και των εξασθενημένων τραπεζικών συστημάτων. Το «σπόρο φύτεψε» τον προηγούμενο μήνα ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάρτιο Ντράγκι, όταν αναγνώριζε την ανάγκη για αλλαγή πολιτικής. Για το Βερολίνο φαίνεται πως η έννοια της ανάπτυξης δεν συνδέεται με ακριβά προγράμματα τόνωσης της οικονομίας, αλλά με δομικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και την εκπαίδευση, όπως δήλωσε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.
Παρά την καταφανή επιδείνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο στο ιστορικά χαμηλό 1% το βασικό επιτόκιο του ευρώ στη σημερινή συνεδρίασή της.
Στα 24,7 εκατ. στην Ε.Ε. των 27
Σε σχέση με πέρσι το Μάρτιο, οι άνεργοι στην Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 2,123 εκατομμύρια, στα 24,772 εκατομμύρια, και στην Ευρωζώνη κατά 1,732 εκατομμύριο.
Ο δείκτης PMI
Ο δείκτης PMI της Ευρωζώνης «βούλιαξε» στις 45,9 μονάδες τον Απρίλιο από 47,7 το Μάρτιο, διαμορφούμενος στο χαμηλότερο επίπεδο των 34 τελευταίων μηνών.
Επιδείνωση για Ελλάδα
Ο ελληνικός δείκτης PMI υποχώρησε ακόμη περισσότερο, στις 40,7 μονάδες τον Απρίλιο, από 41,3 το Μάρτιο, απογοητεύοντας τους ειδικούς του City, που εξέφραζαν την ελπίδα πως η ύφεση θα έπιανε «πάτο». Τα άσχημα στοιχεία δείχνουν πως η ύφεση βαθαίνει.

.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου