Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

"Η Ολλανδία του «ΑΑΑ» ..τα συσσίτια και η νέα οικονομική πραγματικότητα στην Ευρώπη"

Ολο και περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη καταφεύγουν πλέον σε συσσίτια για να μπορέσουν να επιβιώσουν, γεγονός που δείχνει τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ένα μεγάλο κομμάτι του ευρωπαϊκού πληθυσμού.
Το φαινόμενο είναι ...ιδιαίτερα έντονο και στην Ολλανδία, όπου, σύμφωνα με σχετικό άρθρο του Bloomberg, υπάρχουν πλέον..  135 τράπεζες τροφίμων που προσπαθούν να βοηθήσουν όσους επιβιώνουν με λιγότερα από 180 ευρώ το μήνα. Σύμφωνα με τους οργανωτές, τα αιτήματα για επισιτιστική βοήθεια αυξήθηκαν 20% κατά το πρώτο τρίμηνο.

Σε πολλές πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου, το φαινόμενο έχει λάβει δραματικές διαστάσεις, καθώς προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τη μεγαλύτερη κάμψη στα επίπεδα ευημερίας από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, η ανεργία στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 και πλέον ετών, τον Απρίλιο, και η οικονομία της περιοχής συρρικνώθηκε για δεύτερη φορά την τελευταία τριετία.

«Στο παρελθόν οι άνθρωποι δεν έβλεπαν ερωτήματα και τώρα δεν βλέπουν απαντήσεις», σχολιάζει ο Austin Hughes, οικονομολόγος της KBC Bank στο Δουβλίνο: «Υπήρχε η προσδοκία ότι τα εισοδήματα, οι προοπτικές απασχόλησης και οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων θα αυξάνονταν εσαεί. Αυτή η βεβαιότητα έχει πλέον εκλείψει».

Όλοι οι Ευρωπαίοι αναγκάζονται εκ των συνθηκών να αλλάξουν δουλειά, σπίτι και συνήθειες για να τα βγάλουν πέρα με τις χαμηλότερες αμοιβές, τις αλλαγές που γίνονται στις αγορές και την επιβράδυνση των οικονομιών.

Τα ίδια προβλήματα απασχολούν και τους κατοίκους της πρωτεύουσας της Ολλανδίας, μιας χώρας με πιστοληπτική ικανότητα «ΑΑΑ», αλλά και τους κατοίκους της Λυών, του Δουβλίνου και της Βαλένθια.

«Πρέπει να προσαρμοστούμε σε κάτι που για την ώρα ονομάζουμε κρίση, αλλά σύντομα θα γίνει κανόνας», δηλώνει Ramon Congost Valles, 62 ετών, διευθύνων σύμβουλος του ινστιτούτου κατασκευαστικής τεχνολογίας της Βαλένθια.

Ο μισθός του Francisco Perez, καθηγητή μουσικής (όμποε) στην Ισπανία, έχει μειωθεί στα 850 ευρώ το μήνα, αλλά, όπως λέει, πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του τυχερό που έχει ακόμη δουλειά.

Η Βαλένθια, η οποία έχει υποβαθμιστεί στην κατηγορία «junk» από τη Standard & Poor's και τη Moody's, ζήτησε βοήθεια από την κεντρική κυβέρνηση, καθώς χρωστά 4,2 δισ. ευρώ σε περίπου 10.000 προμηθευτές. Η πόλη, η οποία πριν από λίγα χρόνια βρισκόταν στο επίκεντρο της μεγάλης άνθισης της κτηματαγοράς, κόβει κοινωνικές παροχές, επενδύσεις και θέσεις εργασίας, ενώ αυξάνει τους φόρους και το κόστος της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης.
Οι 50 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες της Ευρωζώνης έχασαν σε χρηματιστηριακή αξία περίπου 1 τρισεκατομμύριο ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια, με βάση την απόδοση του δείκτη Euro Stoxx 50. Οι τιμές των κατοικιών στην Ευρώπη έχουν μειωθεί έως και κατά 33% από τα υψηλά του 2007, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα, τον Φεβρουάριο, το Royal Institution of Chartered Surveyors του Λονδίνου.

Ταυτόχρονα, ο δείκτης κινδύνου χρεοκοπίας Markit iTraxx SovX για τη δυτική Ευρώπη ενισχύεται συνεχώς.
«Ο κόσμος θεωρούσε ότι η διαδρομή που ακολουθούσε οδηγούσε κατευθείαν σε ακόμη μεγαλύτερη ευημερία», λέει ο κ. Hughes της KBC, μιας τράπεζας που διεσώθη χάρη στην παρέμβαση της βελγικής και της φλαμανδικής κυβέρνησης. «Τώρα όλη η κίνηση φαίνεται να έρχεται κατά πάνω του και το μόνο που μπορεί να ελπίζει είναι να αποφύγει το ναυάγιο»
greece-salonika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου