Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Δήμητρα Γαλάνη: "Αν συναντήσω τον Γ. Παπανδρέου για να μη θυμώσω...



Δήμητρα Γαλάνη:
H μεγάλη μας ερμηνεύτρια Δήμητρα Γαλάνη σε μια από τις σπάνιες  συνεντεύξεις της μίλησε στον Βαγγέλη Λιακόγκονα και στο aixmi.gr, για όλους και για όλα:
- Αν έπεφτες πάνω στον Γιώργο Παπανδρέου τι θα του έλεγες;
Τίποτα…
Είναι τέτοιο το μέγεθος της υποκρισίας και τοσο εμφανής ο ρόλος που ανέλαβε να παίξει αυτός και οι “φίλοι” του σε αυτό το έργο που λέγεται εξόντωση του ελληνικού λαού, που πραγματικά δεν έχεις να πεις τίποτα …Για να μη θυμώσω λοιπόν και χάσω την ψυχραιμία μου τώρα που την έχω απόλυτα ανάγκη θα γίνει απλά….αόρατος.  Άλλωστε έτσι κάνω σε αυτές τις περιπτώσεις…
- Αν έπρεπε οπωσδήποτε να επιλέξεις πρωθυπουργό μεταξύ των κυρίων Σαμαρά, Τσίπρα και Βενιζέλου ποια θα ήταν η επιλογή σου και γιατί;
Θεωρείτε ότι πρέπει να σας απαντήσω σε αυτή την ερώτηση;
Νομίζω ότι σας έχω καλύψει από αυτά που έχω πει ήδη… Ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι αξιόπιστο άτομο που θα χαίρει της εμπιστοσύνης του λαού και από πριν θα έχει σχεδιάσει, μαζί με τους άλλους αρχηγούς, μια κοινή στρατηγική για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Όλη η Ελλάδα περιμένει αυτή την εθνική συνεννόηση…
- Τα τελευταία χρόνια άνθρωποι του Πολιτισμού και των Τεχνών μετέχουν ενεργά στα πολιτικά πράγματα. Χρειάζεται η Πολιτική ανθρώπους του Πολιτισμού;
Οι καλλιτέχνες, και γενικότερα οι σκεπτόμενοι άνθρωποι, είναι πάντα παρόντες πολιτικά, διότι μέσα από την Τέχνη τους, εμβαθύνουν στα πράγματα. Μέσα από το έργο τους καλλιεργούν την πνευματικότητα και αναδεικνύουν τις ηθικές αξίες που έχουμε όλοι ανάγκη για να υπάρχουμε. Την ίδια στιγμή έχουν τη δυνατότητα της δημόσιας τοποθέτησης ως αναγνωρισμένες προσωπικότητες. Οι πολιτικοί έχουν διοικητικά χαρίσματα. Μπορούν  να ελίσσονται, να χρησιμοποιούν διπλωματική γλώσσα, να διαθέτουν τεχνοκρατικό ορθολογισμό.
Αυτό που θα έπρεπε να συμβαίνει -παλαιότερα εν μέρει συνέβαινε- είναι η άσκηση της πολιτικής να συνοδεύεται από πνευματικότητα.
Η θλιβερή παγκόσμια πραγματικότητα είναι ότι οι πολιτικοί ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με αριθμούς και όχι με ανθρώπους. Έτσι, η πνευματικότητα των ανθρώπων της Τέχνης και της σκέψης  οφείλει να είναι στο πλευρό , και όχι στη βιτρίνα της πολιτικής και να δίνει τον τόνο “υπενθυμίζοντας” τις ηθικές αξίες  και “επαναφέροντας” τα πράγματα στις ανθρώπινες  διαστάσεις. Δυστυχώς, όμως, οι πολιτικοί προσπαθούν συνήθως  να εκμεταλλευτούν την αξιοπιστία των πνευματικών ανθρώπων.
Σου έχει γίνει ποτέ πρόταση να πολιτευτείς; Θα το έκανες;
Όποτε μου έγινε η πρόταση αυτή, έγινε από ανθρώπους που εκτιμούσα βαθύτατα και, έτσι, μπόρεσα να τους  εξηγήσω τις απόψεις μου. Κατανόησαν απόλυτα τις όποιες αντιρρήσεις μου.
- Η Χάρις Αλεξίου μιλώντας στο aixmi.gr είπε  ότι θέλει να ξαναγαπήσει την Ελλάδα και τους Έλληνες. Τελικά, πρέπει πρώτα να επανακτήσουμε εμείς την αυτοεκτίμησή μας πριν το κάνουν οι Ευρωπαίοι για μάς;
Η Χάρις εξέφρασε τη στεναχώρια της και ζήτησε, όπως όλοι μας, να μας ξαναφέρουν πίσω τη πατρίδα και τον λαό μας, όπως ήταν πριν τον καταντήσουν έτσι. Για μας τους παλιότερους υπάρχει η ανάμνηση μια άλλης Ελλάδας, πιο αυθεντικής και αθώας, και καμιά φορά μας πιάνει παράπονο αλλά και μεγάλος θυμός. Η πλασματική ευμάρεια και το πελατειακό κράτος που φτιάξανε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όλα αυτά τα χρόνια,  μας έφερε στη σημερινή κατάσταση και άντε τώρα να ξαναβρεί ο λαός την πραγματική του όψη… Βλέπεις, «ψηθήκαμε» ότι κάπως έτσι είναι το να ζεις καλά. Με δανεικά, και με life style της εικονικής πραγματικότητας, που μας έτριψε στη μούρη το σκουπιδαριό μεγάλης μερίδας των ΜΜΕ. Δες πού καταλήξαμε και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.  Τέλος πάντων, εγώ είμαι αισιόδοξη γιατί πιστεύω στους νέους και άφθαρτους ανθρώπους Κάθε γενιά είναι οπλισμένη με τα κατάλληλα “αντισώματα” . Αισθάνομαι ότι μέσα από το υγιές κομμάτι της νεολαίας μας θα βρεθούν  και τώρα οι δυνάμεις για να ξαναπάρουμε τα πάνω μας. Ένας λόγος παραπάνω που η γνώση και η κριτική σκέψη είναι προσβάσιμες από παντού. Πολύ γρήγορα, πιστεύω, θα δούμε τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας εξέλιξης.
- Πώς αποτιμάς τη φασαρία που έγινε με τον Γιώργο Νταλάρα και τις δωρεάν συναυλίες του το Μάρτιο;
Αυτοί οι τρόποι αντίδρασης από μέρος του κοινού είναι εντελώς έξω από τον πολιτισμό μου και γι αυτό με βρίσκουν κάθετα αντίθετη. Όπως σας είπα και παραπάνω, εγώ όταν έχω αντιρρήσεις ή και θυμό με κάποια δημόσια πρόσωπα και δεν είμαι σε θέση να εκφραστώ δημόσια δεν μπαίνω σε τέτοιες διαδικασίες  συμπεριφοράς όχλου. Τους διαγράφω παντελώς και δεν τους ακολουθώ όπως και δεν ακούω τίποτα που να έρχεται από αυτούς. Τους αγνοώ και τους κατατάσσω σε μια κατηγορία.
Αυτή των… «αόρατων».
FREEGOSSIP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου