Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Το πρώτο ελληνικό ραδιόφωνο στην Κωνσταντινούπολη


Το πρώτο ελληνικό ραδιόφωνο στην ιστορία των Ελλήνων της Πόλης είναι πλέον γεγονός, χάρη στην πρωτοβουλία ομάδας νέων ομογενών, με επικεφαλής τον δημοσιογράφο κ. Ανδρέα Ρομπόπουλο.

«Είναι ένα σχέδιο δεκαετίας, το οποίο έμενε ανεφάρμοστο λόγω του...

απαγορευτικού κόστους αγοράς συχνοτήτων», τονίζει ο κ. Ρομπόπουλος, εκδότης της εφημερίδας «Η Ηχώ» και προσθέτει ότι «τώρα, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, καταφέραμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να στήσουμε το διαδικτυακό ραδιόφωνο. Από τις 24 Απριλίου, που ξεκινήσαμε επισήμως, έχουμε εκπλαγεί, αλλά και συγκινηθεί από τη μεγάλη ανταπόκριση Ελλήνων απ΄ όλο τον κόσμο».
Από την ημέρα που άρχισε το 24ωρο πρόγραμμα (radio.ihotispolis.com), με καλεσμένη την Ευανθία Ρεμπούτσικα, της οποίας η μουσική από την Πολίτικη Κουζίνα «ντύνει» το σήμα του σταθμού, ήδη δίνουν «παρόν» καθημερινά πάνω από 3.500 ακροατές, από 50 χώρες.
«Τα μηνύματα που μας έρχονται από Έλληνες της Πόλης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, από τις πέντε ηπείρους, μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε σε αυτό το νέο, που δημιουργούμε. Χωρίς να το έχουμε συνειδητοποιήσει γινόμαστε φορέας επικοινωνίας της διάσπαρτης Ομογένειάς μας, φέροντάς την άμεσα σε επαφή με τους περίπου 2.500 Έλληνες που ζουν εδώ» λέει ο κ. Ρομπόπουλος.
Ο σταθμός εκπέμπει μόνο ελληνική μουσική, με λαϊκό πρόγραμμα και ρεμπέτικα τραγούδια. Καθημερινά, μεταδίδονται τρία ενημερωτικά δελτία για τις εκδηλώσεις των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και πέντε ειδησεογραφικά, με ειδήσεις που αφορούν στον Ελληνισμό της Πόλης και τα ελληνο-τουρκικά. Υπάρχουν, επίσης, ζωντανές εκπομπές, όπως η «Πυξίδα» και τα «Δρώμενα», που παρουσιάζει ο κ. Ρομπόπουλος.
Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, και έχοντας αναλάβει το 1988 από τον αείμνηστο πατέρα του, Χαράλαμπο Ρομπόπουλο την έκδοση της καθημερινής εφημερίδας «Η Ηχώ» ( έτος ίδρυσης 1977) ο Ανδρέας γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα του εκεί Ελληνισμού, που έχει περάσει από τις γνωστές δυσκολίες.
«Αν και συρρικνωμένος, ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης ανασυγκροτείται, μέσω της καλύτερης διαχείρισης της κοινοτικής περιουσίας. Δημιουργούνται κοινωνικές δομές «αφύπνισης», αναγκαίες για την περεταίρω πορεία του. Προσωπικά, διακρίνω ανησυχητικά σημάδια ενός προβλήματος-χαμηλώνουν τα επίπεδα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, και σε αυτό θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία. Σε αυτή τη φάση ήρθε και η ραδιοφωνική «Ηχώ», που μπορεί να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση», καταλήγει ο κ. Ρομπόπουλος.


Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου