ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΑ
Πανελλαδικές εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποιεί στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.
Όπως τόνισε σε χτεσινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας Ελλάδος Γιώργος Παρχαρίδης, «90 χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και τον ...
ξεριζωμό ο ποντιακός ελληνισμός συσπειρωμένος ενωτικά στις τάξεις της ΠΟΕ προετοιμάζεται σε όλη την χώρα να τιμήσει την ιερή μνήμη των 353.000 αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού».
Όπως είπε ο κ. Παρχαρίδης και φέτος η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος διοργανώνει δύο μεγάλες πανελλαδικές συγκετρώσεις, στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 19 Μαΐου στις 7 το βράδυ στην πλατεία Αγίας Σοφίας, με κεντρικό ομιλητή τον
Ελληνοαμερικανό Βουλευτή του Νιού Χάμσαϊρ Θωμά Κατσιαντώνη και ση συνέχεια πορεία στο τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης και στην Αθήνα επίσης το Σάββατο 19 Μαΐου στις 18.30 στο μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη, με κεντρικό ομιλητή τον στρατηγικό Σύμβουλο Νίκο Λυγερό».
Ο πρόεδρος της ΠΟΕ τόνισε την «ανάγκη ενεργοποίησης του πολιτικού κόσμου της χώρας προς την κατεύθυνση της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από ξένα Κοινοβούλια και Διεθνείς Οργανισμούς, καθώς τα τελευταία χρόνια υπήρξαν σημαντικά βήματα με την αναγνώριση από το Σουηδικό Κοινοβούλιο τον Μάρτιο 2010 και από Πολιτείες των Η.Π.Α και της Αυστραλίας. Για την ενίσχυση αυτών των προσπαθειών η ΠΟΕ σε αγαστή συνεργασία με τις αδελφές ομοσπονδίες του απόδημου ελληνισμού προχώρησε στην εφαρμογή μιας νέας στρατηγικής τακτικής μαζί με τους Αρμενίους και Ασσυρίους προτάσσοντας ένα νέο διεθνές μήνυμα: Τρεις Γενοκτονίες – Μία στρατηγική, που αποτυπώνει με σαφήνεια το πλαίσιο διεκδίκησης όλων των εθνικοτοπικών χριστιανικών ομάδων που υπέστησαν τις συνέπειες της πολιτικής εθνοκάθαρσης από την Οθωμανική και Κεμαλική διοίκηση κατά τα έτη 1914 -1923».
Όπως είπε επίσης η αναπληρώτρια γενική γραμματέας της ΠΟΕ Ελένη Μεντεσίδου «από σήμερα στην πλατεία Αριστοτέλους η συντονιστική επιτροπή νεολαίας της ΠΟΕ σε συνεργασία με τη νεολαία των ποντιακών σωματείων έχουν στήσει περίπτερο ενημέρωσης των Θεσσαλονικέων, ενώ το Σάββατο στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ποδηλατοδρομία μνήμης από τη λιμάνι και θα καταλήξει στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Επίσης στην Αθήνα η συντονιστική επιτροπή νεολαίας της ΠΟΕ θα πραγματοποιήσει ποδηλατοδρομία στις 7 το βράδυ με σύνθημα «τρέχω για τη ζωή, τρέχω για τη μνήμη» από το Μουσείου της Ακρόπολης στο Σύνταγμα».
Σε σχέση με την Ελλάδα, ο κ. Παρχαρίδης τόνισε πως η ΠΟΕ «έδωσε ένα τίμιο και πάνω από κομματικές γραμμές αγώνα για την αποδοχή εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας του νέου εγχειριδίου ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού της συγγραφικής ομάδας Κολιόπουλου - Μιχαηλίδη το οποίο ρητά αναφέρεται στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, καθώς και στο ζήτημα των Κρυπτοχριστιανών. Η ΠΟΕ αισθάνεται απολύτως δικαιωμένη για την τελική επιλογή του Υπουργού Παιδείας να εισαχθεί τελικά από την νέα σχολική χρονιά το νέο σχολικό εγχειρίδιο στην ΣΤ΄ Δημοτικού των σχολείων όλης της χώρας».
Διαμάχη για την χρήση της πλατείας Αγίας Σοφίας
Η άποψη του δήμου
Ο δήμος Θεσσαλονίκης από την πλευρά του προγραμματίζει το Σάββατο στις 11 το πρωί να πραγματοποιήσει εκδήλωση μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης στο μνημείο γενοκτονίας στην πλατεία Αγίας Σοφίας.
Για το θέμα αυτό η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Η Δημοτική Αρχή Θεσσαλονίκης, σε αντίθεση με προηγούμενες διοικήσεις, ασκεί ενωτική πολιτική έναντι κάθε κοινωνικής ομάδας. Σ’ αυτό το πνεύμα, δεν δέχεται να διαδραματίσει έναν ρόλο κατά τον οποίο θα επιλέγει ανάμεσα σε επιμέρους ομαδοποιήσεις, διαιωνίζοντας τις όποιες διαιρέσεις. Στο θέμα των εορτασμών της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, όπου αποτελεί κοινό μυστικό η διάσπαση του ποντιακού κόσμου σε δύο Ομοσπονδίες, η Διοίκηση του Δήμου επέλεξε να μην προβεί σε αξιολογικές κρίσεις. Αντίθετα, ανέλαβε πρωτοβουλία και τιμά την Ημέρα Μνήμης με μια ενωτική Επιμνημόσυνη Δέηση από κοινού με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, όπου κλήθηκαν – και πέρυσι και φέτος – όλες οι Ποντιακές Οργανώσεις. Η Διοίκηση του Δήμου, σ’ αυτό το πνεύμα, δεν παραχωρεί κοινόχρηστο χώρο σε καμία οργάνωση, θεωρώντας πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε προνομιακή μεταχείριση της μιας έναντι της άλλης. Εάν υπάρχει οργάνωση που δεν θέλει να ενταχθεί σ’ αυτό το σκεπτικό, μπορεί κάλλιστα να βρει χώρο, όμως όχι κοινόχρηστο. Η ποντιακή κοινότητα της πόλης αποτελεί κύριο και ουσιαστικό συστατικό της. Γι’ αυτό ο Δήμος την αγκαλιάζει στην ολότητά της, καλώντας όλους κάτω από μία στέγη την ημέρα αυτή της Μνήμης».
Η απάντηση της ΠΟΕ
Ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Παρχαρίδης αναφερόμενος στην απειλή επιβολής προστίμων από τον δήμο Θεσσαλονίκης , όπως προανήγγειλε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, για «παράνομη κατάληψη του χώρου της Πλατείας Αγίας Σοφίας» –καθώς ο ίδιος με απόφασή του θεώρησε προσχηματικά σωστό να μην δοθεί άδεια στην ΠΟΕ– δήλωσε ότι «οι πλατείες ανήκουν στον λαό, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος είναι η λαϊκή έκφραση των 400 σωματείων μελών της σε όλο τον ελλαδικό χώρο και τιμώντας την ιστορία των διεκδικητικών αγώνων των τελευταίων 20 ετών θα είμαστε παρόντες στο προσκλητήριο της Μνήμης μαζί με τον λαό κατ’ εντολή του και συλλογική απόφασή του. Τα διοικητικά μέτρα, τα πρόστιμα και απειλές μηνύσεων που ανήκουν στην λογική άλλων εποχών που ο ελληνικός λαός τελεσίδικα έχει απορρίψει και καταδικάσει ιστορικά, δεν πτοούν ούτε σταματούν την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος που εκπροσωπεί αυθεντικά, πατριωτικά, δημοκρατικά, ενωτικά, συλλογικά όλον τον Ποντιακό Ελληνισμό απ’ άκρου σ’ άκρου της χώρας. Ας απολογηθεί ο κ. Μπουτάρης, γιατί στην Αθήνα η διοίκηση του δήμου Αθηναίων και του δημάρχου Γ. Καμίνη παραχωρεί την πλατεία Συντάγματος και εδώ ο δήμος τηρεί μεροληπτική στάση και παραβιάσει κάθε έννοια δημοκρατικότητας, προσπαθώντας να απαγορεύσει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι που αποτελεί ακρογωνιαίο λίγο της δημοκρατίας. Εμείς εκπροσωπούμε το 95% του οργανωμένου ποντιακού χώρου και ο κ. Μπουτάρης είναι υπόλογος απέναντι στον ποντιακό ελληνισμό», κατέληξε ο κ. Παρχαρίδης
 αγγελιοφορος