Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Γλέζος: «Δεν θα μας σκλαβώσετε, πίσω μου είναι ολόκληρος ο ελληνικός λαός»

Γλέζος: «Δεν θα μας σκλαβώσετε, πίσω μου είναι ολόκληρος ο ελληνικός λαός»
Την συγκλονιστική ιστορία του νεαρού Μαθιού Πόταγα με τους Ναζί στην Βυτίνα της Αρκαδίας, αφηγήθηκε σήμερα ο Μανώλης Γλέζος μέσα στην αίθουσα ΚΥΣΕΑ κατά την επίσκεψη με τον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την......
αυριανή επέτειο του υποστολής της χιτλερικής σημαίας από τον βράχο της Ακρόπολης, ηρωϊκή πράξη του ίδιου με τον Απόστολο Σάντα.
Αφορμή για να ακούσουν οι ανώτατοι αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού την σχετικά άγνωστη ιστορία του Μαθιού Πόταγα, που στάθηκε μόνος μπροστά σε μια ίλη αρμάτων των Ναζί, ήταν το σχόλιο του υπουργού Άμυνας Φραγκούλη Φράγκου, που υποδεχόμενος την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ τους είπε: «Μπορεί σήμερα να είναι μια αποφράδα ημέρα για τον ελληνισμό αλλά μην ξεχνάμε ότι αύριο είναι μια μέρα ανάτασης». Προφανώς ο υπουργός αναφερόταν στην ηρωϊκή πράξη των Γλέζου-Σάντα όταν στις 30 Μαΐου του 1941 κατέβασαν τη σβάστικα από τον ιστό της Ακρόπολης.
Σε αυτό το σημείο, ο Μανώλης Γλέζος είπε ότι δεν ήταν η δική τους η πρώτη αντιστασιακή πράξη της Κατοχής, αλλά εκείνη του Μαθιού Πόταγα. Να τι τους είπε:
«Όταν η ίλη αρμάτων Αδόλφος Χίτλερ μπήκε στη Βυτίνα, ο νεαρός Πόταγας στάθηκε μπροστά της και τη σταμάτησε. Στον επικεφαλής αξιωματικό που βγήκε από το άρμα είπε, ότι "τώρα είμαι μόνος μου,αλλά δεν θα μας σκλαβώσετε. Πίσω μου είναι όλος ο ελληνικός λαός».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νεαρός ήρωας εκτελέστηκε και στη συνέχεια ο Γερμανός διοικητής διέταξε να του συνθλίψουν και το κεφάλι.
Στην παρακάτω φωτογραφία (από το onalert.gr) ένα στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Τσίπρα στο ΚΥΣΕΑ. Διακρίνεται ο Θοδωρής Δρίτσας και ανάμεσά τους ο Μανώλης Γλέζος.

Δείτε βίντεο από την επίσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΥΣΕΑ:

1 σχόλιο:

  1. ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΧΟΝΤΖΑ ΕΙΠΕ ΤΙΠΟΤΕ?.....ΜΠΑΑΑΑΑΑΑ

    http://www.youtube.com/watch?v=xB1jHhU2OZQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή