Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

ΡΩΣΙΑ: «Τεχνοκρατική» και «υπάκουη» η νέα κυβέρνηση


«Τεχνοκρατική» και «υπάκουη» η νέα κυβέρνηση
Πηγή: TASS


Η ρωσική κυβέρνηση ανανεώθηκε κατά 75%. Σε αυτήν μπήκαν 17 νέοι υπουργοί και δύο νέοι αναπληρωτές πρωθυπουργοί. Οι πολιτικοί αναλυτές της εφημερίδας, «Kommersant», εκτιμούν ότι οι υπουργοί είναι «τεχνοκράτες» και «υπάκουοι».
Τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου ανακοίνωσε προσωπικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην πρώτη συνεδρίαση της .......
κυβέρνησης. Να σημειωθεί, ότι στη νέα δομή της θα υπάρχει μία θέση Πρώτου αναπληρωτή πρωθυπουργού, έξι αναπληρωτές πρωθυπουργοί και 21 υπουργοί. Στην προηγούμενη σύνθεση υπήρχαν επτά αναπληρωτές. Mεταξύ αυτών, δύο Πρώτοι: Ο προσωπάρχης της κυβέρνησης και ο υπουργός Οικονομικών.

«Το νέο υπουργικό συμβούλιο δεν προέρχεται ούτε από τον στενό κύκλο του Πούτιν, ούτε του Μενβέντιεφ. Μάλιστα, υπάρχουν πολλά πρόσωπα τα οποία δεν φέρουν ιδεολογικές ή πολιτικές ετικέτες, και το πρώτο τους μέλημα θα είναι να φέρνουν επιτυχώς σε πέρας τις αποστολές που τους αναθέτουν. Πρόκειται για μια κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας δεν μπορούν να παίρνουν προσωπικές πρωτοβουλίες, και κατ’επέκταση δεν είναι δυνατόν να υπερβούν τα τυπικά καθήκοντα μιας οποιασδήποτε κυβέρνησης». Αυτή είναι η προσέγγιση του επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Πολιτικής Ανάλυσης, Εβγκένι Μίντσενκο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ιδρύματος «Πολιτική της Αγίας Πετρούπολης», Μιχαήλ Βινογκράντοφ», δύο από τα ισχυρότερα πολιτικά πρόσωπα της νέας κυβέρνησης είναι ο Ολέγκ Γκοβορούν (υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης) και ο Βλαντισλάβ Σουρκόφ (αναπλ. Πρωθυπουργός και προσωπάρχης της κυβέρνησης). Σύμφωνα με τον ίδιο, και οι δυο διαθέτουν αξιόλογες διοικητικές ικανότητες. 

Οι απόψεις των δύο αναλυτών ταυτίζονται και για τους λόγους της αποχώρησης από την κυβέρνηση των αναπληρωτών πρωθυπουργών, Ίγκορ Σέτσιν και Βίκτορ Ζουμπκόφ. «Για τον Ζουμπκόφ υπάρχει μια απλή αιτία, και αυτή έχει να κάνει με την ηλικία του, ενώ ο Σέτσιν, θα ήταν δύσκολο να συνεργαστεί με τον Ντμίτρι Μεντβέντιεφ», θεωρεί ο κ.Μίντσενκο. «Οι σχέσεις του Σέτσιν με τον Μεντβέντιεφ είναι δύσκολες, ενώ ο Ζουμπκόφ ήταν καιρός να παραχωρήσει τη θέση του σε άλλους», προσθέτει ο κ.Βινογκράντοφ.

Μήνυμα για την αντιπολίτευση

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εθνικής Στρατηγικής, Στανισλάβ Μπελκόφσκι, πιστεύει ότι κάποιοι από τους υπουργούς θα πρέπει να δείξουν στους πολίτες που διαδηλώνουν σήμερα, ότι η κρατική εξουσία προβαίνει σε υποχωρήσεις, «ότι στην κυβέρνηση δεν βρίσκονται μόνο δεινόσαυροι, αλλά και νέοι τεχνοκράτες». Και προσθέτει: «Ιδιαίτερο θέμα για τη νέα κυβέρνηση αποτελεί ο ίδιος ο επικεφαλής της, ο Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, ο οποίος στο διάστημα των τεσσάρων προηγουμένων ετών, οπότε ήταν πρόεδρος της Ρωσίας, έδειξε ότι δεν είναι ικανός για τίποτα σημαντικό, ενώ και ιδεολογικά δεν διαφέρει από τον Πούτιν». Ανάμεσα στα πιο σημαντικά πρόσωπα της κυβέρνησης, ο Μπελκόφσκι ξεχώρισε τον κ.Ντβορκόβιτς, ο οποίος τοποθετήθηκε στη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού. «Βασικό θέμα στην κυβερνητική ατζέντα θα είναι η διαχείριση των οικονομικών, και ειδικά ο Αρκάντι Ντβορκόβιτς, θα αποτελέσει την εγγύηση για ευρείας κλίμακας ιδιωτικοποιήσεις», αναφέρει ο αναλυτής.

Τη δυσαρέσκειά τους για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης εξέφρασαν ήδη οι Κομμουνιστές και η εξωκοινοβουλευτική αντιπολίτευση. «Εκπλήσσει αν μη τι άλλο το γεγονός ότι παρά τη συσσωρευμένη απογοήτευση των στρατιωτικών, υπουργός Άμυνας παρέμεινε ο Ανατόλι Σερντιουκόφ. Στον τομέα της Παιδείας, στη θέση του Φούρσενκο ήρθε ένας άνθρωπος ο οποίος τάσσεται ανοιχτά υπέρ των Ενιαίων Κρατικών Εξετάσεων. Υπουργός Πολιτισμού ορίστηκε ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, ο οποίος είναι πολύ γνωστός για τις ιδιαίτερες απόψεις του όσον αφορά την ιστορία της χώρας μας, και ειδικότερα τη σοβιετική ιστορία», δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της ΚΕ του Ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Ιβάν Μέλνικοφ.

Κριτική και ικανοποίηση

«Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης δείχνει ποια πολιτική θα υλοποιηθεί στη Ρωσία στο άμεσο μέλλον. Επικεφαλής των οικονομικών επιτελείων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα είναι σχεδόν τα ίδια πρόσωπα», ανέφερε ο συμπροεδρεύων στο ανεπίσημο Ελεύθερο Λαϊκό Κόμμα, Μιχαήλ Κασιάνοφ, όπως μετέδωσε το «Interfax». Κατά τη γνώμη του, «οι Μεντίνσκι και Σουρκόφ αποτελούν γρανάζια της προπαγανδιστικής μηχανής που δημιουργήθηκε στην εποχή του Πούτιν και η οποία εξακολουθεί να δρα μέσα στην κυβέρνηση».

Αντιθέτως, η «Δίκαιη Ρωσία» και το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζουν την ικανοποίησή τους σε γενικές γραμμές από τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Ο αρχηγός της «Δίκαιης Ρωσίας» και επικεφαλής του κόμματος στη Βουλή, Σεργκέι Μιρόνοφ, προέβη σε μια θετική εκτίμηση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξουν «θετικές αλλαγές». Ο κ.Μιρόνοφ φάνηκε απόλυτα σύμφωνος με το διαχωρισμό του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Ανάπτυξης σε δύο ξεχωριστούς τομείς, καθώς και με την αλλαγή του επικεφαλής στο υπουργείο Εσωτερικών. Είναι αντίθετος όμως, με τη διατήρηση του Ανατόλι Σερντιουκόφ στη θέση του υπουργού Άμυνας. «Είναι το πλέον δυσάρεστο από όλα τα ονόματα. Θεωρώ ότι ήταν μια λανθασμένη απόφαση», δήλωσε. Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, «δεν αντιμετωπίζει αρνητικά κανένα από τα διορισμένα μέλη της κυβέρνησης», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ίγκορ Λέμπεντεφ.



rbth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου