Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Τι ακριβώς θα γίνει αν καταγγείλουμε το Μνημόνιο


Τι θα γίνει αν καταγγείλουμε το Μνημόνιο; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί εδώ και μερικές ημέρες ολόκληρη την Ελλάδα.

Η υπόσχεση των κομμάτων που συγκροτούν το λεγόμενο «αντιμνημονιακό μέτωπο» ότι μπορούν να καταγγείλουν το μνημόνιο και τα όσα αυτό προβλέπει, εγείρουν μια σειρά από .......ερωτήματα.

Από τη στιγμή που θα καταγγείλουμε το μνημόνιο, θα πρέπει να θεωρηθεί σχεδόν δεδομένο ότι δεν θα μας δανείσουν τα χρήματα που προβλέπονται. Άρα θα πρέπει να βρούμε κάποια άλλη πηγή να εξασφαλίσουμε αυτά τα χρήματα. Δύο λύσεις υπάρχουν.

• Να τα δανειστούμε από κάπου αλλού. Ποιος όμως θα μας δανείσει αν προηγουμένως έχουμε καταγγείλει τη συμφωνία με τους ξένους εταίρους μας; Και αν υποτεθεί ότι υπάρχουν κάποιοι που θα θελήσουν να δανείσουν την Ελλάδα, θα διαθέσουν το ποσό των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την αποπληρωμή όσων δανείων δεν έχουν κουρευτεί και την κάλυψη των αναγκών για μισθούς συντάξεις κλπ;

• Να…τυπώσουμε χρήμα. Αυτό γίνεται με έναν τρόπο. Να ανακτήσουμε το δικαίωμα άσκησης της νομισματικής πολιτικής το οποίο τώρα έχει εκχωρηθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δηλαδή, να ζητήσουμε την έξοδό μας από το ευρώ προκειμένου να επιτρέψουμε στην Τράπεζα της Ελλάδας να τυπώσει χρήμα, (δραχμή ή όπως αλλιώς θα το ονομάσουμε).

Η εκτύπωση χρήματος –δηλαδή η επιστροφή στη δραχμή- έχει καταστροφικές συνέπειες ειδικά κατά την πρώτη φάση. Ότι εισάγεται (φάρμακα, καύσιμα, τρόφιμα) καθίσταται πανάκριβο καθώς το εθνικό νόμισμα χάνει την αξία του. Σημασία δεν έχει το πόσα λεφτά έχεις στην τσέπη σου. Σημασία έχει το τι μπορείς να αγοράσεις με αυτά που έχεις στην τσέπη σου.

Η Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο της repost ασχολείται με το θέμα του τι σημαίνει καταγγελία του μνημονίου. Και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μια τέτοια κίνηση οδηγεί στην καταστροφή.

Διαβάστε ποια τα 8 άμεσα μέτρα για το νέο μνημόνιο.
Πηγή: http://www.fimes.gr/2012/05/kataggelia-mnimonio/#ixzz1uUILUvoR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου