Τρίτη 1 Μαΐου 2012

«Ο ΠΑΟΚ, ο κακός και ο άσχημος»

Απο τον αναγνώστη μας
Όχι άλλο κάρβουνο με τον Άκη Σακισλόγλου

Παρακολουθώντας τις μέρες αυτές την ειδησεογραφία περί επενδυτών στον ΠΑΟΚ, στο μυαλό μου ήρθαν τα ιταλικά και αμερικάνικα γουέστερν του σινεμά. Θυμάμαι σαν χτες να παρακαλάμε να τελειώσουν οι διάλογοι της πλοκής του έργου με κλεψιές, έρωτες και ταξίδια στην άγρια Δύση και να αρχίσει… το πιστολίδι.

Οσο σπουδαία ονόματα κι αν ήταν οι άνδρες ηθοποιοί, όσο όμορφες παρτενέρ κι αν τους πλαισίωναν κι όσο εντυπωσιακά τοπία κι αν επέλεγαν οι σκηνοθέτες, βασικός σεναριακός κανόνας, από τη μέση του έργου κι έπειτα, ήταν να…
σταματούν τα λόγια και να «μιλάνε τα πιστόλια».

Σ’ αυτό το σημείο έχει φτάσει και το Θεσσαλονικιώτικο ποδοσφαιρικό γουέστερν «Ο ΠΑΟΚ, ο κακός και ο άσχημος». Τα λόγια σταματάνε, τα σενάρια πηγαίνουν περίπατο και οι μονομάχοι γυαλίζουν τα πιστόλια τους, μετράνε τις σφαίρες στο μύλο του περιστρόφου και ετοιμάζονται για τη μεγάλη αναμέτρηση.

Εχει λεφτά ο Γιάννης Καμπάνης; Θα δώσει δάνειο στον ΠΑΟΚ ο Ιβάν; Πόσο διατεθειμένοι είναι να αγοράσουν το πλειοψηφικό πακέτο της ομάδας και πόσο έτοιμοι να πάνε σε αιρετή διοίκηση; Τα ψέματα τελείωσαν κύριοι, το σόου πρέπει να ξεκινήσει αλλιώς θα ξαναμπείτε στο χρονοντούλαπο της διοικητικής Ιστορίας του ΠΑΟΚ και αν την πρώτη φορά η εμπλοκή σας χαρακτηρίστηκε τραγωδία, η δεύτερη θα είναι φάρσα!

Κατανοώ όσους στην περίπτωση των επίδοξων επενδυτών κρατάνε αποστάσεις και δεν παίρνουν σαφή θέση. Στον ΠΑΟΚ τα έχουμε δει όλα και αν κάποιος διαψευστεί από τις εξελίξεις θα το «χρεωθεί» επαγγελματικά. Εγώ όμως, που δεν είμαι επαγγελματίας ρεπόρτερ ΠΑΟΚ, νιώθω ότι πρέπει ΤΩΡΑ, εκ των προτέρων, να πω την άποψή μου για ένα θέμα που θα κρίνει τα επόμενα τουλάχιστον πέντε χρόνια της πορείας της ομάδας.

Βάζω λοιπόν κάτω τα δεδομένα και λέω:

Ο μεν Καμπάνης στερείται κύρους στο χώρο του ποδοσφαίρου και δεν εμπνέει σιγουριά. Βάλε σ’ αυτό το γεγονός και το κάζο του 2006, πρόσθεσε την «περίπου» εγγυητική, τον τρόπο που γκρινιάζει αυτές τις μέρες και τους ανθρώπους που τον προβάλουν και, χωρίς ενδοιασμούς, του ρίχνεις «άκυρο». Πού είναι ρε φίλε οι επιχειρήσεις σου; Ποιοι είναι οι συνεργάτες και ποιο το πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας που θέλεις να αγοράσεις; Ας’ το καλύτερα…

Ο δε Σαββίδης είναι άλλη, τελείως διαφορετική περίπτωση. Βασική προϋπόθεση για να συζητήσουμε μαζί του είναι το να δώσει δάνειο χωρίς τόκους 2 εκατομμύρια ευρώ. Αν το κάνει και μπει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τότε η ΠΑΕ μπορεί με 12 εκατομμύρια ευρώ να γίνει δικιά του κι αυτός διακανονίζοντας (χάρη στην πολιτική προεργασία Βρύζα – Βεζυρτζή) τα παγωμένα χρέη να πάρει το γήπεδο και να κάνει την επένδυσή του.

Ακούγετε εύκολο, έ; Εμ, δεν είναι! Για μένα δεν υπάρχει άνθρωπος που έχει 12 εκατομμύρια και θα αποφασίσει να τα επενδύσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η διοργάνωση είναι αστεία, τα έσοδα πέφτουν συνεχώς, η φορολογία αυξάνει, η δικαιοσύνη δεν εμπνέει, η κρίση μεγαλώνει… Ποιος θα πάρει πάνω του χρέη που οι αναξιόπιστοι πολιτικοί αρνούνται να διακανονίσουν; Ποιος θα πάρει το ρίσκο να πουλήσει στην «ψόφια» ελληνική αγορά το προϊόν που λέγεται ΠΑΟΚ και που από πέρσι βρίσκεται σε πτώση; Για τον Σαββίδη που στη Ρωσία είχε και έχει εργοστάσια, είναι ακόμα πιο δύσκολο γιατί ο ΠΑΟΚ δεν είναι ούτε καπνά, ούτε ζάχαρη. Θα πηγαινοέρχεται, θα στηριχτεί σε συνεργάτες (όσο καλοί κι αν είναι δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το αφεντικό), θα δεχτεί πόλεμο και… θα λυγίσει.

Δεν είναι στο χέρι μου το αν θα έρθει στον ΠΑΟΚ ο Σαββίδης. Αν βάλει τα χρήματα που εγώ ούτε στον ύπνο μου δεν μπορώ να δω, θα τον πάρει και θα πω κι ένα τραγούδι. Προσωπικά δεν τον θέλω, όμως, σαν μεγαλομέτοχο.

Αν θέλει να αποκτήσει μια πιο επίσημη «σύνδεση» με τον δικέφαλο (εφόσον εμπλέκεται και στη Ρωσία με ομάδες) ας δώσει το δάνειο των δύο εκατομμυρίων και δε θα χάσει. Τα λεφτά του θα τα πάρει πίσω την επόμενη σεζόν και στην εκτίμησή μας θα ανέβει γιατί θα έχει βοηθήσει σε μια κρίσιμη στιγμή. Μελλοντικά το ξανασυζητάμε. Μπορεί και να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο τα πράγματα και να μειωθεί και το δικό του ρίσκο.

Σήμερα όμως είναι νωρίς για να αναλάβει. Φοβάμαι ότι ο ΠΑΟΚ θα μπλέξει σε πολιτικά παιχνίδια. Τρέμω στην ιδέα ότι θα τραβήξουν σε μάκρος οι συζητήσεις και θα φτάσουμε όπως πέρσι διχασμένοι στη σέντρα τα νέας σεζόν.

Κι επειδή πολλές φορές περνάει από το μυαλό μου ότι μας δουλεύουν και οι δύο επίδοξοι επενδυτές, έχω και μία απορία: Πώς είναι δυνατόν ένας γνωστός και με πορεία στο χώρο του αθλητισμού δικηγόρος, ο Μπάμπης Αποστολίδης να είναι εκπρόσωπος του Γιάννη Καμπάνη τη στιγμή που επί χρόνια γνωρίζουμε ότι διατηρεί άριστες σχέσεις και με τον Ιβάν Σαββίδη κι έχει εκφραστεί υπέρ του;

Καταλαβαίνω πως η δουλειά είναι δουλειά και οι δικηγόροι καλούνται να υπερασπιστούν όποιον τους το ζητήσει και τους πληρώσει. Ο συγκεκριμένος, όμως, παράγοντας – δικηγόρος αντιτίθεται με το νέο του ρόλο σε ένα μοντέλο που και ο ίδιος υπερασπίστηκε. Είναι τυχαίο αυτό;

Δεν ξέρω ρε παιδιά. Εγώ, ως φίλαθλος του ΠΑΟΚ νιώθω σαν τον κερατά. Ο, τι συμβαίνει μέσα στο σπίτι μου θα το μάθω τελευταίος. Και με θυμώνει αυτό. Γι αυτό δε θέλω κανέναν. Γι αυτό μέσα από τις εκπομπές μας με τον Χρήστο Παυλίδη σας καλώ να πάρετε διαρκείας. Για να βρεθούν τα λεφτά και να μην έρθει κανένας τους. Για να σώσουμε την επόμενη χρονιά και έπειτα να μπορούμε μόνοι μας να κουμαντάρουμε το καράβι. Δύσκολο; Δύσκολο, σχεδόν αδύνατο αλλά ο ΠΑΟΚ και ο κόσμος του για κάτι τέτοια είναι φτιαγμένος. Η μήπως δεν είναι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου