Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

ΙΤΑΛΙΑ: ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ, ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μόντι, στην Ιταλία το δημόσιο χρέος συνεχίζει την ανοδική του πορεία, ενώ, παράλληλα, μειώνονται...
οι φοροεισπράξεις.
  
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας, τον περασμένο Μάρτιο, το δημόσιο χρέος της χώρας άγγιξε τα 1.946,083 ευρώ, έναντι των 1.928,226 ευρώ του Φεβρουαρίου. 
  
«Ποσό που μοιάζει ακόμη εντυπωσιακότερο, αν υπολογίσει, κανείς, τις περικοπές των δημοσίων δαπανών στις οποίες ήδη προχώρησε, και πολλές άλλες τις οποίες σχεδιάζει η κυβέρνηση του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού», τονίζουν  οι σχολιαστές. 
  
Παράλληλα, πτώση σημειώνουν και οι φοροεισπράξεις: το πρώτο τρίμηνο του 2012, μπήκαν στα ταμεία του ιταλικού υπουργείου οικονομικών  83,168  δισεκατομμύρια ευρώ, με συρρίκνωση της τάξης του 0,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2011.

Τον Μάρτιο, δε, ο περιορισμός των φοροεισπράξεων ήταν της τάξης του 3,61%, σε ετήσια, πάντα, βάση.

Οι δε ενώσεις καταναλωτών Adusbef και Federconsumatori, προσθέτουν ότι συνολικά, κάθε οικογένεια, θα πρέπει να καταβάλει 2.201 ευρώ, μέχρι τον Δεκέμβριο, σε νέους φόρους και αυξήσεις τιμολογίων για το ρεύμα και το φυσικό
αέριο. 
  
Οι ενώσεις αυτές, για την μερική, τουλάχιστο, αντιμετώπιση του ολοένα κα ιαυξανόμενου δημόσιου χρέους, συνεχίζουν να ζητούν  να προχωρήσει, το ιταλικό δημόσιο ,σε μερική πώληση των αποθεμάτων χρυσού που διαθέτει η Τράπεζα της
Ιταλίας. 
  
Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε η τοποθέτηση του Τζουζέππε Βέγκας, προέδρου του ιταλικού  οργανισμού ελέγχου των χρηματιστηριακών συναλλαγών Consob. Σύμφωνα με τον Βέγκας «υπάρχει μια πραγματική δικτατορία του σπρέντ», και οι πολίτες «δεν δέχονται να πληρώσουν για επιλογές που γίνονται χωρίς να μπορούν να εκφέρουν την άποψή τους». 
  
«Πρέπει να απαγορευθούν άμεσα και οριστικά τα τοξικά ομόλογα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Consob. 
  
Η ιταλική οικονομία συνεχίζει να διέρχεται φάση ύφεσης. Όπως έκανε γνωστό  το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, Istat,  το πρώτο τρίμηνο του 2012, το ΑΕΠ  της χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,8% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2011 και κατά 1,3% σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. 
fimotro
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου