Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Συνεδριάζει η ΚΟ της ΝΔ και το πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ


Μόλις 20 λεπτά κράτησε η συνάντηση Βενιζέλου - Σαμαρά
«Το μετεκλογικό τοπίο δυσκολεύει πολύ το σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης. Παρόλα αυτά παλεύουμε γι' αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, κατά την έναρξη της ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.
Αποτιμώντας το... εκλογικό αποτέλεσμα, σημείωσε ότι παρότι η ΝΔ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη, το αποτέλεσμα δεν την ικανοποιεί, ενώ σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ, κύριος υπεύθυνος για τη σημερινή κατάσταση, γνώρισε αληθινή συντριβή».

Εν τω μεταξύ, μόλις είκοσι λεπτά διήρκησε η κρίσιμη συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αντώνη Σαμαρά, στο πλαίσιο των επαφών του κ. Βενιζέλου, στα χέρια του οποίου βρίσκεται από την Πέμπτη η διερευνητική εντολή.

Ο κ. Σαμαράς θα τοποθετηθεί συνολικά για την συζήτηση με τον κ. Βενιζέλο. Κυρίως όμως θα απαντήσει στην πρόταση που κατέθεσε χθες ο κ. Φώτης Κουβέλης και με την οποία ταυτίζεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης με συγκεκριμένη ελάχιστη θητεία και σαφείς στόχους την παραμονή στο ευρώ και την απαγκίστρωση από το Μνημόνιο. Αγκάθι σε αυτή την πρόταση είναι ότι ο κ. Κουβέλης θέτει σαν προϋπόθεση την συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ επίσης συμφωνεί με τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας αν συμμετάσχει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Καθώς όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συμμετέχει σε τέτοια κυβέρνηση οι άλλοι αρχηγοί τον επικαλούνται προσχηματικά για να μην αναλάβουν την ευθύνη της προσφυγής στις κάλπες.

Το πραγματικό ερώτημα είναι αν θα τελεσφορήσουν διεργασίες στο προσκήνιο και το παρασκήνιο για σχηματισμό κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ που διαθέτουν την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και συμπίπτουν σε ένα ελάχιστο προγραμματικό πλαίσιο. Οι πληροφορίες από τη ΝΔ είναι συγκεχυμένες. Μέχρι χθες το απόγευμα κυκλοφορούσε η πληροφορία ότι ο κ. Σαμαράς ήταν κοντά στο να συμμετάσχει σε μία τέτοια κυβέρνηση. Το βράδυ συνεργάτης όμως έλεγε ότι έχει αρχίσει ήδη η προετοιμασία για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Ο κ. Σαμαράς από το βράδυ της περασμένης Κυριακής έδειξε ότι δεν επιθυμούσε τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και προτιμούσε νέες εκλογές αφού το εκλογικό αποτέλεσμα τον βγάζει έξω από το κάδρο της πρωθυπουργίας. Γι αυτό άλλωστε και την Δευτέρα κράτησε την διερευνητική εντολή μόνο μερικές ώρες χωρίς να κάνει ουσιαστική προσπάθεια αναζήτησης συναινετικής λύσης.

Στο πλαίσιο αυτό η έκφραση της αμφισβήτησης στον κ. Σαμαρά που θεωρείται υπεύθυνος για το κακό αποτέλεσμα και για τον κατακερματισμό του κόμματος αναστέλλεται. Υπάρχουν αρκετοί βουλευτές που θα ήθελαν να γίνει συζήτηση για τα λάθη και τις παραλείψεις και να αποδώσουν και τις σχετικές ευθύνες, αλλά το ενδεχόμενο νέων εκλογών προστατεύει την ηγεσία. “Δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσεις εμφύλιο όταν μπροστά σου έχεις πόλεμο” έλεγε χαρακτηριστικά δυσαρεστημένος βουλευτής. Τα πυρά πάντως στρέφονται στον κ. Σαμαρά και στους στενούς του συνεργάτες κυρίως στον κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη που θεωρείται “ο μοιραίος άνθρωπος για τον Αντώνη Σαμαρά” και δευτερευόντως στον κ. Γιώργο Μουρούτη.

Σημειώνεται ότι εντός της ημέρας, θα συνεδριάσει το πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά τη συνάντηση που θα έχει ο ίδιος με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Πάντως και τα δύο μεγάλα κόμματα κινούνται στη λογική της οικουμενικής κυβέρνησης η οποία, ωστόσο, προσκρούει στην αταλάντευτη θέση της ΔΗΜΑΡ περί συμμετοχής περισσοτέρων πολιτικών δυνάμεων σε ένα τέτοιο σχήμα .
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου