Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Ρωσικό μοντέλο προσφοράς και ζήτησης ομολόγων


Ρωσικό μοντέλο  προσφοράς και ζήτησης ομολόγων


Την εγγραφή περισσότερων ρωσικών επιχειρήσεων, αλλά και την έκδοση χρεωστικών τίτλων σε ρούβλια για τις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, ενθαρρύνει το ρωσικό Χρηματιστήριο.
Στις 17 Απριλίου,  η  RTS MICEX διοργάνωσε συνέδριο στη Νέα Υόρκη  για ταμεία και ιδιώτες επενδυτές  με  τίτλο: «Η Ρωσία δεν είναι  μόνο για .......
αρκούδες».Ο στόχος του συνεδρίου ήταν  αφενός ν’  αυξήσει τη δεξαμενή των μετόχων στην αγορά,  αφετέρου να  παρουσιάσει  την τελευταία ενημέρωση προόδου των συναλλαγών μετά από τη συγχώνευση.

Τα δύο μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ρωσίας MICEX και RTS, συγχωνεύτηκαν τον  περασμένο  Δεκέμβριο, δίνοντας την ευκαιρία στους  επενδυτές  για one-stop-shop στις μετοχές συναλλαγών, ομολόγων, παραγώγων, και νομισμάτων. Αυτή η σύμπραξη μετά από δύο δεκαετίες ξεχωριστών συναλλαγών, αποτελεί   ένα βήμα προς  την ολοκλήρωση  του φιλόδοξου  σχεδίου  της Μόσχας  να καταστεί διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο. Η αξία της  συνένωσης των συναλλαγών  εκτιμάται  σε 4,5 δισ. δολάρια, ενώ  για το 2013,  σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας προγραμματίζονται  δημόσιες προσφορές  μετοχών για πρώτη φορά( IPO).

Ο  πρόεδρος της MICEX-RTS, Ρούμπεν Αγκαμπεγκιάν, δήλωσε ότι ένας από τους τομείς  στους οποίους επικεντρώνεται το Χρηματιστήριο είναι η  απελευθέρωση  της διαδικασίας έκδοσης  τίτλων αξιών και η βελτίωση της αγοράς στην προώθηση  μετοχών δημόσιων προσφορών, στη Ρωσία. Σημείωσε  επίσης, ότι η MICEX-RTS συνεργάζεται στενά με τις νομοθετικές αρχές της χώρας προκειμένου να εναρμονιστούν οι διαδικασίες με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές. "Οι κανόνες είναι τόσο αυστηροί και άκαμπτοι", υπογράμμισε ο Αγκαμπεγκιάν, προσθέτοντας ότι  η Ρωσία πρέπει να προχωρήσει πέρα από τους αυστηρούς κανονισμούς.   "Προσπαθούμε ώστε η χώρα να κινηθεί το ταχύτερο δυνατό  σύμφωνα με τις παγκοσμίως αποδεκτές  αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης και την  δημοσιοποίηση πληροφοριών σε όλους τους επενδυτές, και  κυρίως σε αυτούς που διαθέτουν υψηλή ρευστότητα. Επειδή η μεταρρύθμιση της νομοθεσίας είναι χρονοβόρα, η  MICEX-RTS εξετάζει το παράδειγμα του Χρηματιστηρίου της Βραζιλίας, "Novo Mercado", το οποίο λειτουργεί  με δικό του κανονιστικό πλαίσιο και στο οποίο οι εταιρείες μπορούν να  ενταχθούν εθελοντικά -εκτός από αυτές  που εξαιρούνται από το νόμο- προκειμένου  να συμπεριληφθούν στο νέο τμήμα των συναλλαγών”.

Η MICEX-RTS, για φέτος στοχεύει στην προσέλκυση των πολυεθνικών  εταιρειών που  δραστηριοποιούνται στη Ρωσία  εκδίδοντας  χρεωστικούς τίτλους σε ρούβλια "Σε πρώτη φάση ο στόχος είναι να προσελκύσουμε εταιρείες που  δραστηριοποιούνται ή έχουν τη βάση των επενδύσεών τους  στη Ρωσία. Δεν ανταγωνιζόμαστε τις παγκόσμιες καταχωρήσεις, αλλά επιδιώκουμε αυτοί που βρίσκονται στη Ρωσία, να μην πάνε στο εξωτερικό», υπογράμμισε ο Αγκαμπεγκιάν. Σημείωσε ακόμη ότι η MICEX-RTS συνομιλεί με πολλές μεγάλες διεθνείς εταιρείες, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα, και ανακοίνωσε πως  σχεδιάζεται η εισαγωγή τους στη χρηματιστηριακή αγορά μέχρι το τέλος του έτους.

Τέλος, ανέφερε ότι η συνεργασία της MICEX-RTS με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία υπογράφηκε πριν από περίπου ένα χρόνο, απέφερε μεγάλη εμπειρία  καθώς  και την γνωριμία με τις καλύτερες πρακτικές από τις άλλες αναδυόμενες αγορές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου