Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Αναπτυξιακά μέτρα ζήτησε από τους ευρωπαίους εταίρους ο Πικραμμένος


Την αναγκαιότητα λήψης αναπτυξιακών μέτρων για την Ελλάδα τόνισε ο πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, κατά την παρέμβασή του στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός πρότεινε να προωθηθούν ορισμένα μέτρα, όπως να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων πρωταγωνιστικό ρόλο στην.. ανάπτυξη της οικονομίας και να ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης, υποστήριξε την έκδοση ευρωομολόγων θεωρώντας ότι θα συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια, όπως και η εκταμίευση 6,5 δισ. στην αγορά. Ο κ. Πικραμμένος ζήτησε αξιοποίηση με μεγαλύτερη ευελιξία των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων.

«Τα αποτελέσματα των εκλογών εκφράζουν την αβεβαιότητα της κοινωνίας και την αγωνία της για το μέλλον» είπε μεταξύ άλλων, ενώ αναφέρθηκε στις συνέπειες της ύφεσης, η οποία σωρευτικά φτάνει το 15% και στην ανεργία, που έχει ξεπεράσει το 20% και στους νέους το 50%.

«Αυτό το κόστος προσαρμογής δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας και γι’ αυτό χρειάζεται άμεση ανάκτηση της εμπιστοσύνης και πρόσθετα αναπτυξιακά μέτρα που θα δώσουν ελπίδα στους πολίτες» είπε στην παρέμβασή του.

Νωρίτερα, ο έλληνας πρωθυπουργός συνάντησε διαδοχικά στις Βρυξέλλες τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Η συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ διήρκεσε 20 λεπτά, με τον γάλλο πρόεδρο να δεσμεύεται για τη συνέχιση της βοήθειας της ΕΕ υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Παράλληλα, τόνισε ότι η κοινοτική βοήθεια θα έπρεπε να είχε δοθεί νωρίτερα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές στην Ελλάδα. Από την πλευρά του, ο κ. Πικραμμένος υπέβαλε υπόμνημα στον κ. Ολάντ με τις ελληνικές θέσεις για τα θέματα ανάπτυξης.

Η Άνγκελα Μέρκελ, στην 40λεπτη συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό, υπογράμμισε τη σημασία να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και εξέφρασε την ετοιμότητα της Ευρώπης να στηρίξει τη χώρα μας υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Ο κ. Πικραμμένος αναφέρθηκε στη δύσκολη κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα.

ΕΕ: Εντός ευρώ αλλά με εφαρμογή των δεσμεύσεων

Εν τω μεταξύ, την επιθυμία της ευρωζώνης να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ και παράλληλα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της εξέφρασαν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης σε δήλωση που υιοθέτησαν λίγο μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες.

Στη δήλωση αναφέρεται ότι η ευρωζώνη έχει πλήρη επίγνωση των σημαντικών προσπαθειών που έχουν ήδη καταβάλει οι Έλληνες πολίτες, ενώ τονίζεται και η σημαντική αλληλεγγύη που έχει επιδείξει η ΕΕ έχοντας ήδη εκταμιεύσει μαζί με το ΔΝΤ σχεδόν 150 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της Ελλάδας από το 2010. Ωστόσο, οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν προχώρησαν στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων καθώς όπως τονίστηκε η χθεσινή σύνοδος ήταν το προσχέδιο των μέτρων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ιουνίου.

«Θα διασφαλίσουμε ότι τα ευρωπαϊκά ταμεία και εργαλεία θα κινητοποιηθούν προκειμένου να φέρουν την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας», επισημαίνεται.

Η συνέχιση των ζωτικών μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους θα ενισχύσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και τους θεσμούς και αυτό είναι η καλύτερη εγγύηση για ένα ευοίωνο μέλλον στην Ευρωζώνη, αναφέρει η δήλωση της ευρωζώνης. «Οι ηγέτες της ευρωζώνης μετά τις εκλογές αναμένουν από την νέα ελληνική κυβέρνηση να κάνει αυτή την επιλογή», υπογραμμίζεται στη δήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου