Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Οι φαρμακοποιοί φοβούνται για χρεωκοπία του ΕΟΠΥΥ

farmakopoioi
Σε γενικευμένη στάση πληρωμών θα προχωρήσει ο φορέας που καλύπτει σήμερα 9,5 εκατ. ασφαλισμένους αν δεν χρηματοδοτηθεί άμεσα προβλέπουν οι φαρμακοποιοί. Ειδικότερα σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Θ.Αμπατζόγλου, είναι επιτακτική η ανάγκη αντιμετώπισης της ...
έλλειψης κονδυλίων στη δημόσια υγεία, αλλά κυρίως της υποχρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ. Θέμα που έθεσε ο κλάδος και συνάντηση με εκπροσώπους των κομμάτων όπου αισθητή ήταν η απουσία του ΠΑΣΟΚ.

Προτάσεις για τη βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, σε συνάντηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) με εκπροσώπους των κομμάτων, όπου αισθητή έγινε η απουσία εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ.
Για οργανισμό Φράνκενστάιν, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Θ. Αμπατζόγλου, ο οποίος εκτίμησε ότι εάν το πρόβλημα της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, έως τον Ιούλιο θα προχωρήσει σε γενικευμένη στάση πληρωμών.

Ξεκαθάρισε ότι πλέον οι φαρμακοποιοί αδυνατούν, με το πενιχρό τους εισόδημα, να χρηματοδοτούν τη φαρμακευτική περίθαλψη. Σύμφωνα με τον κ. Αμπατζόγλου φαρμακεία χρεοκοπούν και μπαίνουν στον Τειρεσία, οι ακάλυπτες επιταγές συσσωρεύονται και τα κατασχετήρια είναι δεκάδες.
Έδαφος κερδίζει η λύση του συμψηφισμού οφειλών Φαρμακοποιών – Δημοσίου. Υπέρ τάσσονται τα περισσότερα κόμματα, όπως η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΦΣ διευκρίνισε πως το μόνο που χρειάζεται είναι μια υπογραφή του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών Γ. Ζανιά και όχι νομοθετική ρύθμιση.

Στη συνάντηση βρέθηκε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος αναφέρθηκε και στις οφειλές ΕΟΠΥΥ προς γιατρούς, κυρίως εργαστηριακούς που παραμένουν απλήρωτοι. «Είναι η ώρα των κομμάτων», είπε κ. Πατούλης προσθέτοντας πως θα πρέπει συσπειρωμένοι να διεκδικήσουν από τους Ευρωπαίους την διασφάλιση, καταρχήν, της δημόσιας υγείας.

«Το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος ευρωπαϊκό ασφαλιστικό ταμείο καταρρέει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αμπατζόγλου και πρότεινε την επαναφορά της κρατικής επιχορήγησης για τον ΕΟΠΥΥ στο 0,6 % του ΑΕΠ, από το 0,4% που έχει πέσει. Επίσης, πρότεινε να δοθούν στον ΕΟΠΥΥ τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που τώρα είναι στα χέρια του ΤΥΔΚΥ και του ΤΑΥΤΕΚΩ ενώ ανήκουν στον ΕΟΠΥΥ, τα οποία ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια ευρώ.
iatropaidia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου