Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Υστατη ελπίδα για κυβέρνηση στο συμβούλιο των αρχηγών


Υστατη ελπίδα για κυβέρνηση στο συμβούλιο των αρχηγών
Κλίμα ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, διαμορφώθηκε αργά χθες το απόγευμα, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα με τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο και ενώ η τρίτη και τελευταία διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης περνάει το μεσημέρι στα χέρια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αφού έκανε έναν άσκοπο -για το στόχο της .......
δημιουργίας κυβέρνησης- γύρο επαφών με κοινωνικούς φορείς και εισέπραξε μια θεσμική άρνηση απο το Παρίσι για πιθανό ραντεβού με το νέο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, όπως επιθυμούσε, συναντήθηκε διαδοχικά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρο της Ν.Δ. Στις συνομιλίες Τσίπρα - Σαμαρά και Τσίπρα - Βενιζέλου που έγιναν σε διαφορετικό κλίμα διατυπώθηκαν ένθεν κακείθεν διάφορες «εκδοχές» κυβερνητικού σχήματος (εθνικής ενότητας, σωτηρίας, οικουμενικής ειδικού σκοπού και συγκεκριμένου χρόνου και στόχου) και υποστήριξης (ανοχής) χωρίς όμως να υπάρχει ουσιαστικό έδαφος συμφωνίας. Σαμαράς και Τσίπρας έδειξαν και χθες ξεκάθαρα ότι έχουν ακροβολιστεί σε διαμετρικά αντίθετες θέσεις, ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης και μέσω διαρροών μετά το ραντεβού, ο ένας χρέωνε στον άλλο πρόθεση να οδηγηθεί η χώρα γρήγορα σε εκλογές.
Κλίμα σχετικής αισιοδοξίας δημιούργησε ωστόσο μετά την ωριαία συνάντηση με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αν και τόνισε «ότι στην παρούσα φάση της διαδικασίας δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε μία λύση» εκτίμησε μιλώντας σε συνεργάτες του ότι υπάρχει μια χαραμάδα να σχηματισθεί κυβέρνηση και η χώρα να μην πάει σε εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευάγγ. Βενιζέλος, ο οποίος σημείωσε και πάλι πως η χώρα πρέπει να πει «όχι» στον εθικό διχασμό και το ζητούμενο δεν είναι το μέτωπο της Δεξιάς και της Αριστέρας αλλά το εθνικό μέτωπο, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένεται να διατυπώσει πρόταση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό το Φώτη Κουβέλη.
ΔΗΜ.ΑΡ.
Το ενδεχόμενο να ζητηθεί απο τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. να ηγηθεί μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας έχει προκαλέσει εντάσεις μέσα στο κόμμα, καθώς πολλά στελέχη προτρέπουν τον κ. Κουβέλη να μην αρνηθεί την εθνική ευθύνη. Ωστόσο ο ίδιος χαρακτήρισε το ενδεχόμενο να υποστηριχθεί από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ως πρωθυπουργός ως «σενάριο χωρίς καμιά βάση» και επέμεινε ότι δεν μπορεί η ΔΗΜ.ΑΡ. να μετάσχει σε μια κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του δευτέρου κόμματος, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας λίγες ώρες πριν παραδώσει σήμερα την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, μιλώντας χθες το βράδυ στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά έδωσε το σήμα προσφυγής σε νέες κάλπες υποστηρίζοντας ότι «το όνειρο μιας κυβέρνησης Αριστεράς δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα» εξαιτίας της ασθενούς κοινοβουλευτικής υποστήριξης. Χρέωσε «ιστορική ευθύνη» στο ΚΚΕ για την άρνηση συνεργασίας και ευχαριστώντας το Φ. Κουβέλη για τη στήριξη που του παράσχει σήμερα, τον επιτίμησε γιατί τη συμπαράταξη αυτή δεν την πρόσφερε προ των εκλογών.
Ευθύνες
«Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Εμείς τις αναλαμβάνουμε στο μέγεθος που μας αναλογεί», κατέληξε ο κ. Τσίπρας, δηλώνοντας ωστόσο ότι θα μετάσχει και στο επόμενο στάδιο που προβλέπει το Σύνταγμα, δηλαδή τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια. Ετσι όπως ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένο από την έναρξη της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών η επιλογή της τελικής λύσης -κυβέρνηση ή εκλογές- θα γίνει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων που θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ευθύνη συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ισως και εντός του Σαββατοκύριακου. Μέχρι η νέα πολιτική τάξη να βρει τρόπο να υλοποιήσει την απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας, όπως εκφράστηκε διά της ψήφου για παραμονή στο ευρώ με απομείωση της πίεσης που δημιουργεί στην κοινωνία το Μνημόνιο, η χώρα θα βρίσκεται σε μέγγενη πολιτικών και οικονομικών πιέσεων.
Σαφέστατο μήνυμα από Βρυξέλλες, Βερολίνο, ΗΠΑ
Μπορεί η στρόφιγγα της δανειοδότησης να μην έκλεισε, παρά τους όποιους υπαινιγμούς και η δόση του Μαΐου να εκταμιευθεί κανονικά, ωστόσο το καθολικό πολιτικό μήνυμα που εστάλη χθες στην Ελλάδα από Βρυξέλλες, Βερολίνο, ΗΠΑ και αγορές ήταν εκκωφαντικό. Το διατύπωσαν από το σκληρό Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος είπε ότι δεν σκοπεύουν να μας κρατήσουν «με το ζόρι στο ευρώ», μέχρι το μετριοπαθή Χ. Ρομπάι, που συνόψισε τη στάση της Ε.Ε. στη φράση «το Μνημόνιο είναι μονόδρομος».
Ενδεικτική της στάσης της Γερμανίας έναντι όχι μόνο των κυβερνητικών πειραματισμών στην Ελλάδα αλλά ενδεχόμενων πρωτοβουλιών του νέου Γάλλου προέδρου ήταν όσα ανέφερε Γερμανός αξιωματούχος κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο συνάντησης Ολάντ - Τσίπρα. «Φανταστείτε τι τεράστιες πολιτικές συνέπειες θα είχε μία τέτοια συνάντηση για όλη την Ευρώπη αφού θα έμπαινε σφήνα στις γαλλογερμανικές σχέσεις. Δεν θα ήθελα να είμαι ούτε ψύλλος στον κόρφο του αν ο Ολάντ έκανε κάτι τέτοιο», φέρεται να δήλωσε, προστατευμένος, πάντως, από την ανωνυμία, ανώτατος Γερμανός διπλωμάτης.

.imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου