Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Τι προσδοκούν οι Ρώσοι από την αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα

Τι προσδοκούν οι Ρώσοι από την αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα
Στην έκθεση Moscow Golf & Luxury Property Show την Ελλάδα εκπροσώπησε η κρητική εταιρία TEAK S.A. «Η Ρωσία Τώρα» συνομίλησε με τον διευθυντή της Μάριο Χριστοφίδη και τον Ρώσο συνέταιρό του, διευθυντή της εταιρίας «Address», Σεργκέι Μιγκούν.
Οι Ρώσοι τα ...
τελευταία 10 χρόνια έχουν γίνει ιδιαίτερα απαιτητικοί πελάτες. Τα χρόνια της δεκαετίας του 90’, όταν τα σπίτια στη Χαλκιδική αγοράζονταν μαζικά σαν ζεστές τυρόπιτες, ανήκουν στο παρελθόν. Πλέον οι Ρώσοι ταξιδεύουν περισσότερο, επιλέγουν πιο προσεκτικά το ακίνητό τους, και δεν σπαταλούν τα χρήματά τους τόσο εύκολα. Γι’ αυτούς, η Μεσόγειος είναι μια ενιαία περιοχή, επομένως και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους πωλητές ακινήτων καταλαμβάνει όλο αυτό τον γεωγραφικό χώρο και δεν περιορίζεται σε εθνικά σύνορα. Ωστόσο, το εθνικό και πολιτιστικό χρώμα ωθεί μερικές φορές τους Ρώσους στην αγορά ενός πιο ακριβού ακινήτου στην Ελλάδα, παρά ενός ανάλογου, ας πούμε στην Ισπανία. Γενικά όμως, η τάση στην οικονομική πτυχή του θέματος δεν είναι υπέρ της Ελλάδας. Το προβάδισμα εδώ ανήκει σαφώς στην Ισπανία, τη Βουλγαρία και το Μαυροβούνιο.

Λίγο διαφορετική είναι η κατάσταση στον τομέα VIP. Στις περιπτώσεις αυτές, την εύπορη τάξη ενδιαφέρει περισσότερο η ποιότητα, και λιγότερο η τιμή του ακινήτου. Για τον λόγο αυτό ακριβώς αυξήθηκε τον τελευταίο καιρό ο όγκος των συναλλαγών στα ακίνητα στα νησιά του Ιονίου, όπου οι Ρώσοι αγοράζουν μεζονέτες ανώτατης κατηγορίας, καθώς και βίλες. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι έως τώρα οι απευθείας πτήσεις προς την Κέρκυρα και την Κρήτη δεν διαρκούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Μάλιστα, είναι συχνές οι περιπτώσεις που ο πελάτης προτίθεται να πληρώσει επιπλέον για την επισκευή ή την ολοκλήρωση του σπιτιού που αγοράζει.

Όσον αφορά την εθνικότητα των αγοραστών των ακριβών VIP ακινήτων, πρέπει να πούμε ότι αποτελεί ένα μύθο η άποψη ότι η συντριπτική πλειοψηφία είναι Ρώσοι.

Παρόλα αυτά, υπάρχει η ελπίδα ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία προς την Ελλάδα. Υπό αυτή την έννοια, η συνεργασία μεταξύ πωλητών ακινήτων και τουριστικού τομέα, είναι πολύ σημαντική. Συγκεκριμένα, ιδιαίτερη σημασία έχουν για τους Ρώσους οι υποδομές στο σημείο που τους ενδιαφέρει, όπως οι ταβέρνες, τα μαγαζιά (όχι μόνο αυτά που πωλούν σουβενίρ), η τακτική ανταπόκριση με άλλους οικισμούς ή τα αξιοθέατα της περιοχής.

Το κράτος, θα μπορούσε και αυτό να προβεί σε ορισμένες κινήσεις οι οποίες θα διευκόλυναν τον Ρώσο ιδιοκτήτη ακινήτου. Τέτοια βήματα, είναι η απευθείας έκδοση διετούς θεώρησης πολλαπλής χρήσεως, οι ευκολίες στη φορολόγηση, η απλοποίηση της διαδικασίας που σχετίζεται με τη δήλωση του ακινήτου, όπως και η δυνατότητα να γίνει η μακροχρόνια κατοχή ακινήτου μια από τις πιθανές προϋποθέσεις χορήγησης ελληνικής υπηκοότητας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου