Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Εν μέσω οικονομικής κρίσης και μνημονίων...Κατά 52% αυξήθηκαν τα κέρδη του ΟΤΕ

Τη μικρότερη μείωση εσόδων τα τελευταία δυο χρόνια σημείωσαν τα έσοδα του ΟΤΕ για το Α’ τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών. Ο ΟΤΕ διατήρησε το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας στο 35,4%, πετυχαίνοντας το βασικό στόχο της Διοίκησης, και ενίσχυσε την...... κερδοφορία του (καθαρά προσαρμοσμένα κέρδη) κατά 52%, πετυχαίνοντας επιδόσεις άνω της αγοράς.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, το Α’ τρίμηνο του 2012 τα έσοδα του Ομίλου ΟΤΕ, στα €1.180 εκατ μειώθηκαν κατά μόλις 3,6%, ως αποτέλεσμα των τάσεων βελτίωσης στα αποτελέσματα των βασικών δραστηριοτήτων του Ομίλου.

Τα συνολικά Λειτουργικά Έξοδα για τον Όμιλο, ανήλθαν σε €763,7 εκατ. το Α’ τρίμηνο του 2012, μειωμένα κατά 3,8% σε σχέση με €794,0 εκατ. το Α’ τρίμηνο του 2011. Η μείωση αυτή οφείλεται και στα χαμηλότερα έξοδα μισθοδοσίας, καθώς και στις σημαντικές προσπάθειες συγκράτησης του κόστους σε όλες τις δραστηριότητες, με τη στρατηγική Τσαμάζ να αποδίδει καρπούς.

Οι προσπάθειες του ΟΤΕ για τη μείωση του κόστους όλο το τελευταίο διάστημα γίνονται ακόμη πιο εμφανείς στην Ελλάδα (σταθερή τηλεφωνία) όπου τα συνολικά Λειτουργικά Έξοδα ανήλθαν στα €301 εκατ. το Α’ τρίμηνο της χρονιάς, μειωμένα κατά 10% σε σχέση με €334,5 εκατ. το Α’ τρίμηνο του 2011. Το συνολικό κόστος προσωπικού (αποδοχές προσωπικού, παροχές, προβλέψεις για αποζημίωση προσωπικού και προβλέψεις για λογαριασμό νεότητας) ανήλθε στο 32,9% των συνολικών εσόδων, το Α’ τρίμηνο του 2012, μειωμένο από 36,0% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2011. Η Διοίκηση του ΟΤΕ αποδίδει την επιτυχία αυτή στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη μείωση του κόστους προσωπικού, στο πλαίσιο της νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης που υπογράφηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου, αλλά και ως αποτέλεσμα άλλων πρωτοβουλιών που είχαν ανακοινωθεί το 2011.

Στο σημαντικό για τον ΟΤΕ μέτωπο του δανεισμού και λόγω των ισχυρών ταμειακών ροών, που ενισχύθηκαν σε σχέση με το Α’ τρίμηνο της περασμένης χρονιάς κατά 39%, ο ΟΤΕ πέτυχε μείωση του προσαρμοσμένου καθαρού δανεισμού του κατά σχεδόν €1 δισ. ή περισσότερο από 22%, ανά έτος. Ο δανεισμός του Οργανισμού διαμορφώθηκε σε €3,4 δισ.

«Η χρονιά ξεκίνησε με ένα καλό πρώτο τρίμηνο» σχολίασε ο επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, ενώ προσέθεσε: «Η ανταγωνιστική μας προσπάθεια, ιδιαίτερα στη κινητή τηλεφωνία, οδήγησε στην γενική βελτίωση της απόδοσης του Ομίλου κατά το τρίμηνο. Χάρη στο συνεχή και αυστηρό έλεγχο των λειτουργικών και χρηματοοικονομικών εξόδων μας, καταφέραμε να σημειώσουμε ισχυρή λειτουργική κερδοφορία και χρηματορροές, μειώνοντας έτσι σημαντικά το δανεισμό μας, κατά περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Η καλή λειτουργική απόδοση, μαζί με την πώληση του μεριδίου μας στην

Telekom Serbia, οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση των καθαρών κερδών μας κατά το τρίμηνο».

Εκτός ελληνικών συνόρων, στη Ρουμανία, τα έσοδα της RomTelecom σημείωσαν μείωση μόνο 3,7% το Α΄ τρίμηνο του 2012, καθώς η μείωση 15% των εσόδων από υπηρεσίες φωνής και από χαμηλότερες πωλήσεις εξοπλισμού, αντισταθμίστηκαν κυρίως από την σημαντική αύξηση των εσόδων από ευρυζωνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες τηλεόρασης, κατά 20% και 31% αντίστοιχα. Η θυγατρική κινητής τηλεφωνίας στη Ρουμανία, COSMOTE, ενίσχυσε τα έσοδα από υπηρεσίες κατά 5,4% σε μια αγορά με μεγάλες πιέσεις, ενώ συνέχισε να ενισχύει το μερίδιο αγοράς της, παρά τον έντονο ανταγωνισμό. Η κερδοφορία EBITDA της COSMOTE Ρουμανίας ενισχύθηκε κατά 44,7% σε σχέση με το Α’ τρίμηνο του 2011 .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου