Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Αδιέξοδο και κάλπες στις 17 Ιουνίου

Αύριο ή τη Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των αρχηγών υπό τον Κ. Παπούλια, σε μια ύστατη προσπάθεια να συγκροτηθεί κυβέρνηση Οι διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση κυβερνητικού σχήματος οδηγούνται σε δραματικό αδιέξοδο. Στον ορίζοντα διαφαίνεται με σαφήνεια η νέα προσφυγή στις .....
κάλπες, με πιθανότερη ημερομηνία τη 17η Ιουνίου. Υστατη ελπίδα για την εξεύρεση διεξόδου συνιστούν οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Αύριο ή τη Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των αρχηγών υπό τον Κ. Παπούλια, σε μια ύστατη προσπάθεια να συγκροτηθεί κυβέρνηση
Το χρονικό ενός... προαναγγελθέντος θανάτου της όποιας -τυπικής ή ουσιαστικής- προσπάθειας για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης εξακολουθούν να... γράφουν τα πολιτικά κόμματα, επτά μέρες μετά τις εθνικές εκλογές.
Στην κρισιμότερη στιγμή της μεταπολιτευτικής περιόδου, πολιτικοί αρχηγοί φαίνεται ότι αρκούνται στην προεκλογική λογική, χωρίς να αφήνουν ιδιαίτερα περιθώρια για εξεύρεση λύσης.
Η κατάσταση, όπως εκτιμούν και οι ίδιοι οι «πρωταγωνιστές», οδηγείται σε αδιέξοδο και στη διενέργεια επαναληπτικών εκλογών στις 17 (ή στις 10) Ιουνίου.
Ωστόσο εξακολουθούν και υπάρχουν αρκετές «χαραμάδες» για μια μίνιμουμ συμφωνία με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα και πρόγραμμα, παρότι το δεύτερο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, απορρίπτει τη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση με τους «μνημονιακούς», επιχειρώντας μάλιστα να αποτρέψει με τη ρητορική περί «αριστερού Καρατζαφέρη» κάθε άλλη προοπτική συνεργασίας.
Ολα τα «βλέμματα» είναι λοιπόν στραμμένα στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος από την ώρα που θα παραλάβει «ανενεργή» και την τρίτη διερευνητική εντολή από τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο μπορεί να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κ. Παπούλιας, όντας ιδιαίτερα προβληματισμένος από την «ακαμψία» που επέδειξαν οι πολιτικοί αρχηγοί τις τελευταίες μέρες, προτίθεται να κάνει όλες τις αναγκαίες κινήσεις - ακόμη και να καλέσει στην αρχή κατά μόνας και διαδοχικά τους πολιτικούς αρχηγούς.
Το σίγουρο είναι ότι την προσεχή Πέμπτη συγκαλείται Ολομέλεια της νέας Βουλής - πράγμα που σημαίνει ότι στενεύουν περαιτέρω τα περιθώρια και εξαντλείται η «ατζέντα» των πρωτοβουλιών.
Από την άλλη πλευρά, τα κόμματα εμφανίζονται έτοιμα για τον νέο προεκλογικό γύρο. Η Νέα Δημοκρατία ναι μεν δεν κόβει τις γέφυρες για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, όπως και το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν έχει στην πραγματικότητα τη δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ - κάτι που ζητεί για να συμμετάσχει και η ΔΗΜΑΡ.
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έχει δε καταλήξει ότι ένα σχήμα χωρίς τη συμμετοχή της Κουμουνδούρου δεν θα είναι βιώσιμο - «θα πρόκειται για μια ασταθή κυβέρνηση με σύντομη ημερομηνία λήξης» φέρεται ότι είπε ο κ. Βενιζέλος σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο εκτιμά και ο κ. Κουβέλης, ο οποίος στην προχθεσινή συνάντησή του με τον κ. Βενιζέλο ξεκαθάρισε -σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες- ότι δεν πρόκειται το κόμμα του να συμμετάσχει στο εκ προοιμίου καταδικασμένο πείραμα.
Η οικονομία
Πολιτικοί αναλυτές πάντως, αν και δίνουν ελάχιστες πιθανότητες πια για τη συγκρότηση κυβέρνησης, διαβλέπουν κάποιο φως στο τούνελ, με τη λογική ότι το απόλυτα ασφυκτικό πλαίσιο της οικονομίας ίσως οδηγήσει τους πολιτικούς αρχηγούς στο να κάνουν βήματα πίσω από τις αρχικές θέσεις τους.
Σε αυτήν την περίπτωση, όπως διαπιστώνεται, είναι εφικτή η συμφωνία για μια κυβέρνηση με ορίζοντα ζωής τουλάχιστον έξι μηνών, «μεταβατική» και «ειδικού σκοπού» κατά κάποιον τρόπο.
Δηλαδή τουλάχιστον οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων να ομονοήσουν και να συμφωνήσουν ότι με αμοιβαίες υποχωρήσεις, και με απαράβατο όρο-στόχο να εξασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στο ευρώ, θα συγκροτήσουν κυβέρνηση με φερέγγυα πρόσωπα και πρωθυπουργό φυσικά κοινής αποδοχής. Θα είναι το τελευταίο «χαρτί» που έχει στα χέρια του εκ των πραγμάτων ο κ. Παπούλιας.
  • Αντ. Σαμαράς: Ζητεί τη δημιουργία κυβέρνησης και θα προτείνει δύο εναλλακτικά σενάρια: Το πρώτο αφορά τη δημιουργία οικουμενικής και το δεύτερο κυβέρνηση μειοψηφίας με την παροχή ψήφου ανοχής της ΝΔ
  • Αλ. Τσίπρας: Αρνείται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ζητεί πριν από οποιαδήποτε συζήτηση την καταγγελία του Μνημονίου με τη συμφωνία όλων των πολιτικών αρχηγών
  • Ευ. Βενιζέλος: Πιστεύει ότι μπορεί να δημιουργηθεί κυβέρνηση είτε με, είτε χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πρότασή του αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και θα επιμείνει ότι πρέπει να μετάσχει σε αυτήν και ο κ. Τσίπρας
  • Αλ. Παπαρήγα: Από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε και να συζητήσει ακόμη και το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΚΚΕ σε κυβερνητικό σχήμα. Προετοιμάζεται ήδη για τις επαναληπτικές εκλογές
  • Φ. Κουβέλης: Μοναδική επιλογή για τον ίδιο είναι η πρότασή του για τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης. Δηλώνει ότι δεν θα μετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ
Εως τη Δευτέρα η συνάντηση. Πιστοί στις συνταγματικές επιταγές
Την τελική έκβαση των διερευνητικών επαφών με την κατάθεση της εντολής από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο, ανέμενε η Προεδρία της Δημοκρατίας προκειμένου να δρομολογήσει την επόμενη και τελευταία προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης, με την πρόσκληση στο Προεδρικό Μέγαρο των πολιτικών αρχηγών και τη συνάντησή τους με τον κ. Παπούλια είτε αύριο ή το αργότερο τη Δευτέρα.
Η μορφή που θα λάβει αυτή η κρίσιμη για την τύχη της χώρας διαδικασία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί καθώς όλα θα εξαρτηθούν από το «πόσο κοντά σε λύση θα μπορούσαν να βρεθούν κάποια από τα κόμματα», αλλά και από την προσπάθεια διαχείρισης της παρουσίας του εκπροσώπου των νεοναζιστών σε μια τέτοια συνάντηση.
Πηγή της Προεδρίας της Δημοκρατίας επαναλάμβανε κατηγορηματικά ότι θα υπάρξει απόλυτη συνέπεια με τις συνταγματικές επιταγές, δίνοντας έτσι απάντηση στον προβληματισμό που υπάρχει στην κοινή γνώμη για τη συμμετοχή σε μια τέτοια συνάντηση και του προέδρου της Χρυσής Αυγής.
Σενάρια
Εάν διατηρηθεί το αδιέξοδο, τότε δεν αποκλείεται να κληθούν όλοι μαζί οι πολιτικοί αρχηγοί, ώστε να αποφασισθεί η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες και να επιλεγεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση, είτε υπό προσωπικότητα στην οποία θα συμφωνήσουν τα κόμματα είτε με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Πάντως έχουν εξετασθεί διαφορετικά εναλλακτικά σενάρια για τη διαδικασία, από τη συνάντησή τους κατά ομάδες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μέχρι και τις κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον κ. Παπούλια.
Εξάλλου, το άρθρο 37 παρ. 3 του Συντάγματος δεν καθορίζει δεσμευτικά τη μορφή των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς αναφέρει ότι «...ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων?».

ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου