Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Tο «timing» της επίσκεψης Μπάιντεν


  • Μπίζνες,
  • Σκοπιανό και
  • ΑΟΖ στο "τραπέζι" των συναντήσεων του αμερικανού αντιπροέδρου.
  • Η "πόρτα" στον Καρατζαφέρη.

Πλούσιο αναμένεται να είναι το πρόγραμμα της επίσκεψης του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη χώρα μας, σε μία κρίσιμη... οικονομικά αλλά...πολιτικά συγκυρία:
Από την μία η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας του τουρισμού αλλά και των ιδιωτικοποιήσεων, γεγονός που επισημαίνουν οικονομικοί παράγοντες, ενώ από την άλλη στην ατζέντα είναι βέβαιο πως θα βρεθεί η πολυαναμενόμενη έκβαση της προσφυγής των Σκοπίων στο Διεθνές Δικαστήριο που αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΓΔΜ κατέθεσε προσφυγή στη Χάγη στις 17 Νοεμβρίου 2008, λίγους μήνες μετά την άσκηση του Ελληνικού βέτο επί κυβερνήσεως Καραμανλή στην ένταξη της ΠΓΔΜ στον ΝΑΤΟ, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι έχει παραβιάσει το Αρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, το οποίο προβλέπει ότι η Αθήνα δεν θα εμποδίσει την είσοδο των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς με τη χρήση της προσωρινής τους ονομασίας.

Ο κ. Μπάιντεν έχει υπάρξει σταθερός υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων τις τελευταίες τρεις δεκαετίες ενώ το όνομα του έχει στο παρελθόν βρεθεί πίσω από ψηφίσματα υπέρ της χώρας μας σε θέματα όπως η Κύπρος, το Πατριαρχείο, το Αιγαίο και τα Σκόπια.

Ενδιαφέρον αποκτά η άφιξη Μπάιντεν εφόσον συσχετιστεί και με την προτεραιότητα του νέου υπ. Εξωτερικών Στ. Δήμα στον καθορισμό και την κήρυξης ελληνικής ΑΟΖ, καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά τους ισχυρούς "παίκτες" που καλοβλέπουν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης θα μεταβεί στην Ελλάδα έπειτα από τριήμερη επίσκεψη στην Τουρκία, η οποία ξεκινά σήμερα. Ο κ. Μπάιντεν θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στην ατζέντα της παρουσίας του στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται η συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και η παρουσία του σε σύνοδο επιχειρηματιών στην Κωνσταντινούπολη.

Η ατζέντα των συναντήσεων του κ.Μπάιντεν στην Αθήνα περιλαμβάνει τετ α τετ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, καθώς και με τους Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά. Αξίζει να σημειωθεί ο εκνευρισμός του κ.Καρατζαφέρη για την άρνηση του κ.Μπάιντεν να τον συναντήσει στην Αθήνα λόγω των ισχυρών αντιδράσεων των αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων για τις αντισημιτικές θέσεις στελεχών του ΛΑ.Ο.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου