Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

SPIEGEL: ΘΕΣΜΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΑΚΥΡΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ''26''!

ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΕ ΙΡΛΑΝΔΙΑ - ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΑΥΣΤΡΙΑ!
ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΛΕΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ "ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ"!
Τη στιγμή που οι Μερκοζί πανηγυρίζουν μόνοι τους για την επιβολή της γερμανικής δημοσιονομικής δικτατορίας, πάνω στα μισο-ερείπια της ευρωζώνης και της ΕΕ (πλην Βρετανίας), μέχρι και συστημικές φωνές εντός της Γερμανίας αμφισβητούν την θεσμική και νομική εγκυρότητα της συμφωνίας των 17+9!
Συγκεκριμένα, το γερμανικό περιοδικό Spiegel επικαλούμενο γνωμοδοτήσεις των νομικών υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Κομισιόν και της ΕΚΤ, τονίζει πως μια τέτοια διακυβερνητική συμφωνία είναι "παράνομη"!.....
Σύμφωνα πάντα με το Spiegel και οι τρεις νομικές υπηρεσίες συγκλίνουν στο εξής συμπέρασμα: πως από τη σιτγμή που η ρύθμιση της λειτουργίας της νομισματικής ένωσης προβλέπεται αναλυτικά στη συνθήκη της Λισαβόνας και συνεπώς οι αναθεωρήσεις αυτών των ρυθμίσεων θα πρέπει να γίνουν εντός του ιδίου νομικού πλαισίου και με διαδικασίες που απαιτούν ομοφωνία.
Το Spiegel καταλήγει πως το μόνο που μπορεί να γίνει είναι μια πολιτική δήλωση προθέσεων η οποία δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και η οποία μπορεί να ανακληθεί από μια επόμενη κυβέρνηση της χώρας που αρχικά την είχε συνυπογράψει.
Κοινώς βάσει του Spiegel όλες οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα!
Βέβαια, πέραν της νομικής - θεσμικής πλευράς του ζητήματος, υπάρχει πάντα και η πολιτική!
Και από ότι φαίνεται σε διάφορες χώρες της ΕΕ ανακινείται το ζήτημα του δημοψηφίσματος!
 Φαίνεται, πως στις χώρες αυτές το ίδιο το αστικό μπλοκ εξουσίας, (το οποίο συναίνεσε προθύμως στις υποδείξεις των Μερκοζί κατά τη Σύνοδο Κορυφής), δυσκολεύεται να σηκώσει το πολιτικό κόστος επικύρωσης της συμφωνίας των "17+9" μέσω μιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας!
Η δυναμική αυτή ενισχύεται, μάλιστα, στις περιπτώσεις χωρών όπου υπάρχει σχετική συνταγματική πρόβλεψη!
Μέχρι και στην "τροϊκανοκρατούμενη" Ιρλανδία, ο πρωθυπουργός δήλωσε ευθέως πως το ζήτημα είναι ασαφές και πως θα συμβουλευτεί τον Γενικό Εισαγγελέα, πριν κάνει οποιαδήποτε δήλωση.
Στην Ολλανδία, όπου το "ευρωσύνταγμα" είχε απορριφθεί με δημοψήφισμα το 2005, διαμορφώνεται αντίστοιχη δυναμική κυρίως λόγω των πολιτικών πιέσεων από τα αριστερά του πολιτικού φάσματος ("Πράσινη Αριστερά" κλπ).
Ακόμα και κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Αυστρίας η κυβέρνηση της οποίας έχει δορυφοροποιηθεί στην Α. Μέρκελ, υποστηρίζουν ευθέως πως η η θέσπιση της δημοσιονομικής ένωσης απαιτεί δημοψήφισμα!
Ανάλογες μάλιστα τάσεις υπάρχουν στις εξής χώρες:
- Ρουμανία: απαιτείται κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 2/3 και δημοψήφισμα.
- Δανία: οι κυβερνητικοί εταίροι ζήτησαν δημοψήφισμα.
- Λετονία: η κυβέρνηση δεν έχει αυτοδυναμία και η αντιπολίτευση ζητά δημοψήφισμα
- Φινλανδία: το θέμα του δημοψηφίσματος εξετάζεται
- Τσεχία: Υπάρχει συνταγματική δέσμευση επικύρωσης της όποιας συμφωνίας από τον Πρόεδρο και εκτιμάται ότι ο Βάτσλαβ Κλάους θα αποφασίσει σε πρώτη φάση να μην βάλει την υπογραφή του
****
 
Είναι σίγουρο πως οι παραπάνω δυναμικές δεν συνιστούν ένα ενιαίο κίνημα αμφισβήτησης που ξεκινά από κοινές αφετηρίες. Σε άλλες χώρες οι φωνές προέρχονται από τα "δεξιά" του πολιτικού φάσματος και σε άλλες από τα "αριστερά".
Σε κάθε πάντως περίπτωση, μια τόσο διερυμένη δυναμική υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματων βάζει γερή τρικλοποδιά στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής!
Και αυτό γιατί πολύ δύσκολα οποιοσδήποτε λαός θα δεχτεί να επικυρώσει την πλήρη εκθεμελίωση των κοινωνικών δικαιωμάτων και της εθνικής κυριαρχίας στο όνομα της "δημοσιονομικής σταθερότητας"!
Πάντως οι εικόνες αυτές, συγκρινόμενες με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ, προκαλούν κατάθλιψη!
Φαίνεται, πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα όπου η λέξη "δημοψήφισμα" αποτελεί ταμπού τόσο για το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα όσο και για τα κυρίαρχα ΜΜΕ.
Και αυτό παρά το γεγονός πως στο όνομα του ευρώ έχουν παρθεί εδώ και δύο χρόνια τα πλέον επαχθή μέτρα λιτότητας και παρά το γεγονός ότι η λεγόμενη "ευρωπαϊκή προοπτική" δεν έχει επικυρωθεί ποτέ (είσοδος στην ΕΟΚ, Μάαστριχτ, Λισαβώνα κλπ) με την άμεση ψήφο του ελληνικού λαού!
Τουλάχιστον, αυτή η άθλια παράδοση ας "σπάσει" τώρα με την διακυβερνητική συμφωνία των 17+9, εφόσον αυτή δεν βαλτώσει νομικά.
Ώστε ο ελληνικός λαός να έχει επιτέλους την ευκαιρία να απορρίψει την "κόλαση λιτότητας"   που του σερβίρουν οι κάθε λογής τροϊκανοί "σωτήρες"!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου