Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Κλιμακώνεται η κόντρα μεταξύ S&P και Ε.Ε.

Ο οίκος απειλεί με υποβάθμιση την Ευρωπαϊκή Ενωση

Στην αντεπίθεση κατά των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης προχωρά η Ευρωπαϊκή Ενωση που εξακολουθεί να δέχεται τις επιθέσεις τους. Μετά την προειδοποίηση για υποβάθμιση 15 χωρών της Ευρωζώνης, η Standard &Poor’s έθεσε υπό αναθεώρηση με αρνητική προοπτική την Ευρωπαϊκή Ενωση συνολικά. Παράλληλα, όμως, έγινε γνωστό πως κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Αρχής Τίτλων....
και Αγοράς (ESMA) πραγματοποιεί από τις αρχές Δεκεμβρίου ελέγχους στα γραφεία των οίκων αξιολόγησης. Σκοπός των ερευνών είναι να εξακριβωθεί αν υπάρχουν ατασθαλίες στον τρόπο αξιολόγησης των κρατικών ή άλλων ομολόγων και στην περίπτωση αυτή ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις.
Το εν λόγω κλιμάκιο ερευνά τα γραφεία των τριών μεγάλων οίκων, Standard & Poor’s, Moody’s και Fitch, και ορισμένων μικρότερων εταιρειών του κλάδου. Οι σχετικές έρευνες, αν και έχουν αρχίσει από την περασμένη εβδομάδα, προσλαμβάνουν ιδιαίτερη βαρύτητα εν μέσω των κλιμακούμενων «απειλών» από πλευράς των οίκων. Δικαιολογώντας την προειδοποίησή της κατά της Ε.Ε., η S&P επικαλείται την ανησυχία της «για τα οξυμένα πολιτικά, οικονομικά και νομισματικά προβλήματα της Ευρωζώνης» και τον αντίκτυπό τους στη μελλοντική δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους τους και κατ’ επέκτασιν της Ε.Ε. στο σύνολό της.
Οι προειδοποιήσεις, όπως και εκείνη κατά της Γαλλίας από τη Fitch, έχουν προκαλέσει νευρικότητα στα χρηματιστήρια και στις αγορές χρέους εν όψει και της κρίσιμης συνόδου κορυφής που αρχίζει σήμερα. Ορισμένοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, άλλωστε, κατηγορούν τους οίκους αξιολόγησης πως έχουν επιτείνει την κρίση της Ευρωζώνης. Σχολιάζοντας συγκεκριμένα την τελευταία προειδοποίηση της S&P, ο Κριστιάν Νουαγιέ, μέλος της ΕΚΤ, τόνισε πως η μεθοδολογία του εν λόγω οίκου είναι πλέον περισσότερο πολιτική και όχι σε συνάρτηση με τα θεμελιώδη μακρο-οικονομικά μεγέθη των χωρών της Ευρωζώνης.
Την ίδια στιγμή, πάντως, και μετά την προειδοποίηση της Fitch προς τη Γαλλία, η πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών προβλέπει πως η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης θα χάσει τη βαθμολογία των τριών Α στις αρχές του 2012. Πρόκειται για τα πορίσματα δημοσκόπησης που διεξήγαγε το Reuters μεταξύ 13 οικονομολόγων, οι 11 εκ των οποίων προεξοφλούν πως η Γαλλία θα υποβαθμιστεί από ένα εκ των μεγάλων οίκων αξιολόγησης μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Μοναδική διαφωνία μεταξύ οικονομολόγων φαίνεται να απομένει το αν η υποβάθμιση θα περιορισθεί σε μία βαθμίδα στο ΑΑ+ ή θα προχωρήσει περαιτέρω σε ένα απλό ΑΑ. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον Ζαν Κριστόφ Καφέτ, οικονομολόγο της επενδυτικής τράπεζας Natixis, «αν εφαρμόσει κανείς τη μεθοδολογία της S&P, η Γαλλία θα έπρεπε ήδη να έχει τη βαθμολογία των δύο Α όπως, άλλωστε, οι ΗΠΑ και η Βρετανία». Πράγματι τα οικονομικά της Γαλλίας δεν είναι σε χειρότερη κατάσταση από της Βρετανίας, της οποίας η βαθμολογία των τριών Α δεν αμφισβητείται. Η χώρα έχει, όμως, βρεθεί στη δίνη της κρίσης χρέους, καθώς οι τράπεζές της έχουν μεγάλη έκθεση σε ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Ελάχιστοι είναι, πάντως, οι οικονομολόγοι που προβλέπουν πως μια υποβάθμιση θα επηρεάσει το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ή γενικότερα τις αγορές. Οπως επισημαίνουν, η υποβάθμιση έχει προεξοφληθεί από την αγορά και η σημαντικότερη επίπτωση θα είναι μάλλον η συνεπακόλουθη υποβάθμιση του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου