Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΚΑΙΡΟΣ: Προβλήματα από χιόνια και θυελλώδεις ανέμους σε oλόκληρη τη χώρα

Δεμένα μένουν τα πλοία στα λιμάνια ενώ χρειάζονται αλυσίδες τα αυτοκίνητα στη Βόρεια Ελλάδα

Κύμα κακοκαιρίας πλήττει όλη τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, τους θυελλώδεις ανέμους και τα χιόνια στα ορεινά. Από το πρωί ματαιώθηκαν όλες οι πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης λόγω της χαμηλής νέφωσης που επικρατεί......
Τα αεροσκάφη που είχαν προορισμό τη Θεσσαλονίκη προσγειώθηκαν είτε στην Καβάλα είτε στην Αθήνα.

Στην Αττική σημειώνονται κατά περιόδους ισχυρές βροχοπτώσεις, ενώ το βράδυ δεν αποκλείεται να χιονίσει στην Πάρνηθα.

Λόγω των ισχυρών ανέμων έχει απαγορευτεί ο απόπλους από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο. Κλειστές είναι οι πορθμειακές γραμμές Περάματος-Σαλαμίνας, Πρίνου-Καβάλας, Κεφαλλονιάς-Πάτρας και Κυλλήνης-Ζακύνθου. Προβλήματα έχουν προκληθεί και στις οδικές μετακινήσεις όπου σε πολλές περιοχές είναι απαραίτητες οι αλυσίδες.

Δεμένα είναι τα πλοία στα περισσότερα λιμάνια της χώρας εξαιτίας των ισχυρών ανέμων ενώ η κακοκαιρία με βροχές και χιόνια εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα με αποτέλεσμα στη Βόρεια αλλά και στην κεντρική Ελλάδα να χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες για τις μετακινήσεις στο οδικό δίκτυο.

Χιονοπτώσεις αναμένονται από το βράδυ και στην Αττική ενώ η κακοκαιρία θα παρουσιάσει ύφεση από αύριο το βράδυ και κυρίως την παραμονή των Χριστουγέννων.

Οι ενισχυμένοι άνεμοι στα πελάγη και κυρίως στο Αιγαίο, είτε ως νοτιάδες σήμερα, είτε ως βοριάδες αύριο, θα φτάνουν τα 8 με 9 μποφόρ.

 Όσοι έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν πρέπει να επικοινωνούν με τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το μεγαλύτερο πρόβλημα στο οδικό δίκτυο εντοπίζεται στο νομό Ευρυτανίας, όπου οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε όλους τους δρόμους.

Λόγω της κακοκαιρίας δεν λειτουργούν τα σχολεία σε ολόκληρο τον νομό.

Επίσης, αλυσίδες χρειάζονται στο ορεινό οδικό δίκτυο των νομών Φλώρινας, Κοζάνης, Καστοριάς και Γρεβενών, καθώς και στην εθνικό οδό Θεσσαλονίκης-Σερρών από το 300ό χιλιόμετρο.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο πολιτικής προστασίας του νομού Σερρών Γιώργο Παπαδόπουλο, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται όσοι οδηγοί κινούνται προς Βροντού, στο χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά, προς τον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα στο ύψος της γέφυρας Πετριτσίου και προς τις ακριτικές περιοχές του Αγγίστρου και του Πετριτσίου.

Το κύμα κακοκαιρίας πλήττει κυρίως τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, ενώ έντονα καιρικά φαινόμενα προβλέπονται, επίσης, για το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Στην Κεντρική Μακεδονία, αντιολισθητικές αλυσίδες λόγω χιονόπτωσης ή παγετού χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται προς τα χιονοδρομικά κέντρα «Καϊμάκτσαλαν» στο όρος Βόρας, Σέλι και «3-5 Πηγάδια».

Εξάλλου, με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στα ορεινά των Τρικάλων και της Καρδίτσας.

Την ίδια ώρα, καθαροί είναι οι δρόμοι στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Το βράδυ αναμένεται να χιονίσει στα βόρεια και δυτικά ορεινά και της Αττικής, ενώ χιονοπτώσεις σημειώνονται σε περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη (Χορτιάτης, Περιστερά, Λιβάδι, Άσσηρος κ.ά.).

Μέσα στην πόλη σημειώνονται βροχοπτώσεις, με την θερμοκρασία να έχει υποχωρήσει αισθητά. Κλειστός είναι για τα αυτοκίνητα ο επαρχιακός δρόμος Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου.

Στην Αττική ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει βελτίωση από αύριο το μεσημέρι και η μέγιστη θερμοκρασία μέχρι και τα Χριστούγεννα αναμένεται να φτάσει τους 11 ώς 12 βαθμούς Κελσίου.

Νεφώσεις θα επικρατήσουν τα Χριστούγεννα και στη Θεσσαλονίκη και βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου