Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

ΣΚΟΠΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: Σύντομα η απόφαση για την προσφυγή των Σκοπίων κατά της Ελλάδας

Αύριο, Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου (ή ενδεχομένως και την Τρίτη) ανακοινώνεται η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επί της προσφυγής της FYROM κατά της Ελλάδας για παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.....

Την περασμένη εβδομάδα, για το χειρισμό του θέματος ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος συναντήθηκε με τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και με τον υπουργό Εξωτερικό Σταύρο Δήμα.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ενδεχομένως η απόφαση θα είναι υπέρ των Σκοπίων. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μια καταδίκη θα αφορά κυρίως τις πολιτικές δηλώσεις που έγιναν από ελληνικής πλευράς και όχι για την κίνηση του βέτο από τον Κώστα Καραμανλή, στο Βουκουρέστι.
Η απόφαση δεν αναμένεται, εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου, να έχει επί της ουσίας κάποια συνέπεια για τη χώρα μας. Επιπλέον, από το Δικαστήριο δεν τίθεται θέμα ονομασίας.
Στο ερώτημα της σκοπιανής πλευράς που αφορά τη μελλοντική στάση την οποία θα πρέπει να τηρήσει η Αθήνα έναντι των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, πιθανότατα το Δικαστήριο θα αποφύγει να πάρει θέση.
Στο μεταξύ, το Σκοπιανό ενδεχομένως να συζητηθεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων αύριο στις Βρυξέλλες και στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ (7 και 8 Δεκεμβρίου), ενώ το θέμα αναμένεται να βρεθεί και στην ατζέντα του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν κατά τις συναντήσεις του στην Αθήνα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου