Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

ΣΦΥΡΙΓΜΑ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ...Μια συσκευή που σταματά το σφύριγμα στα αυτιά

Στη Γερμανία υποφέρουν από εμβοές περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι σύγχρονες εφαρμογές της τεχνολογίας στην ιατρική προσφέρουν πια περισσότερες δυνατότητες ανακούφισης ή αποθεραπείας τους.

 
Οι εμβοές (λατ. Tinnitus) είναι η αίσθηση ήχων στο αυτί ή στο κεφάλι που δεν προέρχονται πράγματι από το περιβάλλον. Πρόκειται για ένα ιδιότυπο «κουδούνισμα» ή «σφύριγμα» που προκαλείται από την μακροχρόνια έκθεση σε....
θορύβους, λόγω επαγγέλματος ή περιβάλλοντος, από τη χρόνια βαρηκοΐα και διάφορες ψυχογενείς ή σωματικές ασθένειες.
Πλήρης και ικανοποιητική θεραπεία για όλες τις περιπτώσεις εμβοών δεν υπάρχει. Παρ’ όλα αυτά η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει μια σειρά δυνατότητες ανακούφισης από το ενοχλητικό «κουδούνισμα» στο αυτί.

Συσκευή παραγωγής ήχων που υπερκαλύπτει μέχρι εξαφάνισης τις εμβοές

Ασθενείς δοκιμάζουν τη συσκευή Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Ασθενείς δοκιμάζουν τη συσκευή Στη γερμανική αγορά διατίθεται εδώ και ένα χρόνο μία συσκευή παραγωγής ήχου, παρόμοια με ένα MP3 Player, που καλύπτει όλο το ακουστικό φάσμα.
Ο Κλάους Μαρτίνι, γενικός διευθυντής της εταιρείας Adaptive Neuromodulation GmbH (ANM) που κατασκευάζει την συσκευή, εξηγεί ότι αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται μόνον για τις λεγόμενες «υποκειμενικές εμβοές».

Η Ίνα Μάγερ από την εταιρεία ANM εξηγεί πως ακριβώς λειτουργεί αυτή η συσκευή: «Είναι συνδεδεμένη με ειδικά ακουστικά που παράγουν ένα είδος ‘ευρυζωνικών ήχων’ συνιστά δε τμήμα ενός ολόκληρου συστήματος θεραπείας σε συνεργασία με τον ωτονολαρυγγολόγο που ρυθμίζει τους ήχους της συσκευής βάσει της ακουστικής ικανότητας του ασθενούς. Ο ασθενής παίρνει  τη συσκευή στο σπίτι του και τη χρησιμοποιεί μέχρι και έξι ώρες ημερησίως επί πολλούς μήνες.»

T30 CR®-Neurostimulator: η συσκευή παραγωγής Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  T30 CR®-Neurostimulator: η συσκευή παραγωγής "θεραπευτικών ήχων"Με τη μέθοδο αυτή οι ήχοι που παράγει η συσκευή (Neurostimulator T30 CR) διεγείρουν τον εγκέφαλο υπερκαλύπτοντας τις εμβοές. Έτσι σταδιακά και με την ανάλογη θεραπευτική αγωγή (διάρκεια 4 εβδομάδων ή και 6 μηνών) δημιουργείται ένα είδος «συμφόρησης ήχων» στον εγκέφαλο του ασθενούς με αποτέλεσμα την εξαφάνισή τους.
Η συσκευή σχεδιάστηκε στο Ερευνητικό Κέντρο του Γιούλιχ από τον γιατρό, μαθηματικό και φυσικό Πέτερ Τας, ο οποίος πρόσφατα τιμήθηκε με το Γερμανικό Βραβείο Καινοτομιών στην ιατρική.
Η κ. Μάγερ υπογραμμίζει ότι η συσκευή έχει δοκιμαστεί κλινικά με θετικά αποτελέσματα: «Η πρώτη μας κλινική μελέτη αφορά 63 ασθενείς. Το αποτέλεσμα της μελέτης ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό: στο 75% διαπιστώθηκε μεγάλη ανακούφιση, ενώ στους υπόλοιπους δεν σημειώθηκε καμία βελτίωση στις εμβοές.»

Ας σημειωθεί ότι η εταιρεία ANM προσφέρει 12 εβδομάδες δωρεάν δοκιμή της συσκευής σε ασθενείς. Η συσκευή κοστίζει γύρω στα 2.700 ευρώ και τελευταία συνιστάται από πολλούς γιατρούς σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες εμβοές.

Andreas Sten-Ziemons / Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου