Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

ΗΠΑ: Στα μικρά αυτοκίνητα στρέφονται οι καταναλωτές




Υποχωρούν στις ΗΠΑ οι πωλήσεις μεσαίου μεγέθους αυτοκινήτων, καθώς ενισχύονται αυτές των μικρών.
Οπου και να βρεθεί κανείς σήμερα στις ΗΠΑ θα δει μπροστά του αυτοκίνητα Toyota Camry, Honda Accord και Ford Fusion. Τα μεσαίου μεγέθους αυτοκίνητα, γνωστά στις ΗΠΑ ως sedan, υπήρξαν τα αγαπημένα των Αμερικανών εδώ και δεκαετίες. Τα πράγματα, όμως, .....
αλλάζουν. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν μικρά αυτοκίνητα, όπως το Chevrolet Cruze ή ακόμη μικρότερα, όπως το Honda Fit, καθώς ανησυχούν για τις τιμές των καυσίμων, αλλά και τις δόσεις των δανείων για την αγορά τους.
Υπάρχει, όμως, κι ένας ακόμη λόγος: τα σύγχρονα μικρά αυτοκίνητα δεν θυμίζουν σε τίποτα τα άβολα «κουτιά» της δεκαετίας του 1980 και 1990, καθώς πολλά από αυτά διαθέτουν όλες τις ανέσεις των μεγάλων οχημάτων. Η εταιρία ερευνών αγοράς J.D. Power εκτιμά τώρα ότι οι φετινές πωλήσεις μικρών αυτοκινήτων θα ξεπεράσουν εκείνες των μεσαίου μεγέθους, κάτι που έχει να καταγραφεί εδώ και δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ. Το 2015, σύμφωνα με την J.D. Power, τα μικρά αυτοκίνητα θα καταλαμβάνουν το 20% των πωλήσεων, ενώ τα μεσαίου μεγέθους θα αποτελούν μόλις 14% των πωλήσεων.
Τα τελευταία 15 χρόνια, το Camry υπήρξε το πιο εμπορικά επιτυχημένο αυτοκίνητο στις ΗΠΑ. Σε μία προσπάθεια να διατηρήσει την πρώτη θέση, η Toyota εισήγαγε αυτό το φθινόπωρο νέο μοντέλο του Camry, το οποίο μειώνει την κατανάλωση καυσίμου στα 15 χλμ το λίτρο. Ο ανταγωνισμός από άλλα «μικρά» αυτοκίνητα είναι, όμως, σκληρός. Ενας από τους ανταγωνιστές είναι το Hyundai Elantra, με κατανάλωση 17 χλμ το λίτρο. Οι πωλήσεις του Elantra εκτοξεύθηκαν από τον Οκτώβριο, σημειώνοντας αύξηση 46%.
Στο χώρο των «μικρών» εισήλθε, όμως και η αμερικανική Chevrolet, με το μοντέλο Cruze, που κατέλαβε προσωρινά την πρώτη θέση των πωλήσεων στα μέσα του χρόνου.
Από τη μεριά της, η Toyota, αποφεύγει να προβλέψει το θάνατο του μεσαίου αυτοκινήτου, επισημαίνοντας ότι όσο οι γυναίκες στις ΗΠΑ θα ενισχύουν τη μισθολογική τους θέση, τόσο θα αντικαθιστούν τα μικρά τους αυτοκίνητα με μεσαίου μεγέθους, ενώ ανάλογες επιλογές θα πραγματοποιήσουν και πολλοί ακόμη καταναλωτές, όταν οι τιμές των καυσίμων υποχωρήσουν και πάλι.
www.kathimerini.gr με στοιχεία από AP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου