Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ


Δημοσιονομικό σύμφωνο
•Καμία αλλαγή στη Συνθήκη της Λισαβόνας (λόγω του βρετανικού βέτο)
•Κατ΄αρχήν συμφωνία για νέα, ξεχωριστή συνθήκη, η οποία θα υπογραφεί από τα 26 μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης
•Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποκτούν ισχυρότερο ρόλο στην επιβολή των δημοσιονομικών κανόνων
•Δέσμευση να συμπεριληφθούν οι σκληρότεροι όροι στα εθνικά Συντάγματα......

Μέτρα για την κρίση
•Διακόσια δισεκατομμύρια επιπλέον χρηματοδότησης για την υποστήριξη των προβληματικών χωρών τα οποία θα διοχετευθούν μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
•Δημιουργία ενός μονίμου Ταμείου Διάσωσης που θα ενεργοποιηθεί από τα μέσα του 2012
•Καμία συμφωνία για συνολική διαχείριση του ευρωχρέους μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων

Λοιπή ατζέντα
Προσχώρηση Κροατίας: Η Κροατία ύστερα από 7 χρόνια διαπραγματεύσεων θα γίνει από τον Ιούλιο του 2013, το 28ο μέλος της Ενωσης. Αναμένεται επίσης να ληφθεί η απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπργαμτεύσεων με το Μαυροβούνιο (τον Ιούνιο του 2012) ενώ αναβολή για το Μάρτιο παίρνει η απόφαση εάν θα παραχωρηθεί στη Σερβία το στάτους του υποψήφιου μέλους.
Επέκταση της Συνθήκης Σέγκεν: Οι ηγέτες θα αποφασίσουν εάν έως τον Μάρτιο του 2012 η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα γίνουν αποδεκτές στην «περιοχή» Σέγκεν. Τις αιτήσεις των δύο χωρών έχει μπλοκάρει η Ολλανδία
Κυρώσεις στο Ιράν: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εκδηλώσουν την πρόθεσή τους για κυρώσεις στο ιρανικό καθεστώς ώστε να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα


Ικανοποίηση από ΔΝΤ
Την ικανοποίησή της για τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες εξέφρασε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Οι αποφάσεις αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της επίλυσης της κρίσης και της τόνωσης της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ και εξειδίκευσε τους τομείς που κατά τη γνώμη της σημειώθηκε αξιόλογη πρόοδος, αναφερόμενη:
Πρώτον, στη συμφωνία των Ευρωπαίων για ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και για καλύτερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών στην ευρωζώνη.
Δεύτερον, στην απόφαση των κρατών - μελών να επιταχύνουν την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), με τον οποίο θα οχυρωθεί καλύτερη η ευρωζώνη κατά της εξάπλωσης της κρίσης.
Τρίτον, από τη δέσμευση των μελών της ΕΕ να χορηγήσουν πρόσθετα κεφάλαια στο ΔΝΤ ύψους 200 δισ. ευρώ, με τα οποία το Ταμείο θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις συστημικές του υποχρεώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου