Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ....ΦΟΡΟΙ, ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ...

Ο κ. Παπακωνσταντίου, μείωσε μισθούς και συντάξεις ως Υπουργός Οικονομικών, και τώρα προσπαθεί να απομυζήσει απο τον ελληνικό λαό ότι του έχει απομείνει με αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ....Ηλεκτροσόκ στο ρεύμα αποφασίζει το υπουργικό συμβούλιο....

 
Μια ακόμη λυπητερή για τους πολίτες βρίσκεται καθ' οδόν και, αυτήν την φορά, πιάνει, όπως φαίνεται, τους πάντες, μιας και μιλάμε για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ...... Όπως πληροφορείται το protothema.gr, το ζήτημα των αυξήσεων θα συζητηθεί σε μία από τις δύο συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη ή την Πέμπτη, με τις εισηγήσεις να αναφέρονται σε επιβάρυνση σε όλο το πλέγμα των χρεώσεων που διαμορφώνουν έναν λογαριασμό. Δηλαδή, και στην κατανάλωση ρεύματος και στο τέλος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στα κόστη της ΔΕΗ από τις λεγόμενες Υποχρεώσεις Κοινής Ωφελείας και στις χρεώσεις για τη χρήση δικτύου!

Ήδη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειιας πληροφορούμαστε ότι έχει αποστείλει την εισήγησή της στον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου σχετικά με την αύξηση του προσδοκώμενου εσόδου της ΔΕΗ, με στόχο την μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη του αυξημένου, λόγω καυσίμων, κόστους που βαραίνει την κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού. Η πρόταση προβλέπει αύξηση της τάξης του 12%, δηλαδή περίπου κατά 8 με 9 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες.

Επιπλέον, αναμένεται η εισήγηση της Αρχής για την αύξηση του τέλους ΑΠΕ, η οποία κατά πληροφορίες μπορεί να επιβαρύνει με περίπου 2 με 3 ευρώ μια κατανάλωση 1.000 κιλοβατωρών, σε μία εξέλιξη που θεωρείται μονόδρομος καθώς από τον ΔΕΣΜΗΕ - τον διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού ο οποίος αποπληρώνει τους παραγωγούς "πράσινης" ενέργειας - λείπει ένα ποσό που αγγίζει φέτος τα 200 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, οι εισηγήσεις παραπέμπουν σε μετακύλιση μεγάλου μέρους του κόστους με το οποίο έχει επιβαρυνθεί η ΔΕΗ από την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ και το οποίο, ως προς τις νησιωτικές πειροχές, συγκαταλέγεται στις Υποχρεώσεις Κοινής Ωφελείας. Πρόκειται για μια επιβάρυνση της τάξης των 180 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να επιβαρύνει κυρίως τους μεσαίους και τους μεγαλύτερους καταναλωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις σκέψεις του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι η συνολική επιβάρυνση να μην ξεπερνά το 10% για τους καταναλωτές, ενώ εξετάζονται τα σενάρια που θα οδηγούσαν, τελικά, σε μονοψήφιο ποσοστό. Σε κάθε περίπτωση, επειδή πρόκειται για νέες σκληρές και δυσάρεστες για τον κόσμο εξελίξεις, κρίθηκε απαραίτητο αυτές να περάσουν από το υπουργικό συμβούλιο.

Στην ίδια συνεδρίαση, τέλος, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις, με βάση τις εισηγήσεις Παπακωνσταντίνου, για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, με επικρατέστερα τρία ή τέσσερα εργοστάσια στη Φλώρινα, το Αμύνταιο και την Μεγαλόπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου