Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ...ΜΕ ΤΟ "ΠΡΟΣΩΠΕΙΟ" ΤΗΣ ΕΠΙΒΛΕΨΗΣ ΕΡΓΩΝ!!!..«Επιχείρηση Θεσσαλονίκη» για γερμανική βοήθεια

Σχέδιο για την ανάπτυξη εκατό έργων στην ελληνική περιφέρεια προωθεί η γερμανική καγκελαρία με επικεφαλής τον υφυπουργό Εργασίας Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ
Τρία επίπεδα έχει για την Ελλάδα το σχέδιο της γερμανικής πλευράς: όλα ξεκίνησαν με τη γνωστή τρόικα με τα προγράμματα προσαρμογής και συνεχίστηκαν με την Ομάδα Δράσης της Κομισιόν υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ, η οποία έχει ως αποστολή την απορρόφηση των κονδυλίων ύψους 16 δισ. ευρώ που η Ελλάδα αδυνατεί σήμερα να εκταμιεύσει από τα ταμεία της ΕΕ.
Τώρα, η Ανγκελα Μέρκελ προσθέτει ένα τρίτο επίπεδο, αποκλειστικά σε ελληνογερμανική βάση. Κεντρική επιδίωξη είναι να παρασχεθεί βοήθεια κυρίως σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, με την παροχή τεχνογνωσίας για τη διαμόρφωση προγραμμάτων που θα εντάσσονται στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ. Εντεταλμένος της Καγκελαρίου - όπως αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ» - θα είναι ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ.
Η Ανγκελα Μέρκελ ασχολείται επί δύο χρόνια με την Ελλάδα .....και την κρίση χρέους, που επειδή δεν την αντιμετώπισε τότε έγκαιρα εξελίχθηκε στο μεταξύ σε γενικευμένη κρίση της ευρωζώνης. Ειδικά όμως για την Ελλάδα έδειξε ότι γνωρίζει αρκετές λεπτομέρειες. Εφεξής θα έχει ακόμη καλύτερη ενημέρωση από τον Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ - ένα στέλεχος της εμπιστοσύνης της, ο οποίος ανέλαβε να αναζωογονήσει τις ελληνογερμανικές σχέσεις.
Ο υφυπουργός Εργασίας Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ ορίστηκε από την Ανγκελα Μέρκελ «εντεταλμένος της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης», ενός θεσμού που είχε συσταθεί πριν από δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή εκπροσώπων κρατικών φορέων, αλλά κυρίως δημάρχων και παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η Θεσσαλονίκη, όπου είχε πραγματοποιηθεί η πρώτη συνέλευση, αποκτά την πρωτοκαθεδρία και το γερμανικό Γενικό Προξενείο της πόλης συντονιστικό ρόλο.
Η επιλογή του συγκεκριμένου «οχήματος» υπηρετεί πολλαπλούς στόχους: κατ' αρχάς, ξεμπλοκάρει τις δράσεις από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις της κεντρικής διοίκησης. Βοηθά στη μικροκλίμακα της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαμόρφωση των προγραμμάτων και, επιπροσθέτως, διασφαλίζεται καλύτερα ότι τα εκταμιευθέντα κονδύλια θα απορροφηθούν στα συγκεκριμένα προγράμματα. Οι τομείς προτεραιότητας είναι, μεταξύ άλλων, ενέργεια, υποδομές, τουρισμός.
Οπως είπε ο Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, από έρευνες που έχουν γίνει προκύπτει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον 100 προγράμματα που θα μπορούσαν άμεσα να υλοποιηθούν με ευρωπαϊκά κονδύλια αν υπήρχαν οι ανάλογες μελέτες. Ιδιαίτερη πρόνοια λαμβάνεται για τη χρηματοδότηση ιδρυμάτων που θα συμμετάσχουν στην κατάρτιση μελετών για συγκεκριμένα προγράμματα.
Σε αυτά θα συμπεριλαμβάνονται και τα ερευνητικά ιδρύματα των κομμάτων, όπως «Κόνραντ Αντενάουερ» του CDU, «Φρίντριχ Εμπερτ» του SPD, «Φρίντριχ Νάουμαν» του FDP και «Χάινριχ Μπελ» των Πρασίνων, που θα ενισχυθούν επιπρόσθετα με 2 εκατ. ευρώ ειδικά για μελέτες που αφορούν την Ελλάδα. Στον σχεδιασμό είναι να ενημερώνεται και το υπουργείο Εξωτερικών όταν ολοκληρώνεται η διαμόρφωση ενός προγράμματος προκειμένου να μπορεί να το στηρίξει και σε επίπεδο ΕΕ.
Για τις ανάγκες της διαφάνειας θα αξιοποιηθεί ως πλατφόρμα η ιστοσελίδα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, την οποία θα χρησιμοποιεί ο Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ για τη δική του ενημέρωση, αλλά θα δίνει τη δυνατότητα ανοιχτού δημόσιου ελέγχου κάθε δράσης και προγράμματος που θα τίθεται σε εφαρμογή. Από τις πρώτες κρούσεις που υπήρξαν στα γερμανικά κόμματα, από όλα διατυπώθηκε η προθυμία να συμβάλουν στην ενίσχυση των ιδρυμάτων τους αλλά και να αναζητήσουν συγκεκριμένα προγράμματα.

Με έλληνες βουλευτές. Μια πρώτη γεύση των σχεδιασμών του πήραν οι βουλευτές της Επιτροπής Ελληνογερμανικής Φιλίας Χρήστος Μαγκούφης (ΠΑΣΟΚ), Ευάγγελος Αντώναρος (ΝΔ), Γιώργος Φραγκίδης (ΠΑΣΟΚ), Σάββας Εμινίδης (ΠΑΣΟΚ) και Αθανάσιος Πλεύρης (ΛΑΟΣ), που συναντήθηκαν με τον Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ στο πλαίσιο πολυήμερης επίσκεψής τους στο Βερολίνο. Απλός, χωρίς ιδιαίτερες τυπικότητες, ο χριστιανοδημοκράτης υφυπουργός διαβεβαίωσε τους έλληνες βουλευτές ότι δεν θα προχωρήσει κανένα πρόγραμμα χωρίς την έγκριση της ελληνικής πλευράς.
Το επόμενο βήμα είναι να ενημερωθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, είτε πολιτικοί, είτε τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γερμανοελληνικής Φιλίας, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μαγκούφης, εκτίμησε ότι στις επαφές στο Βερολίνο μπήκαν ανοιχτά στο τραπέζι όλα όσα έγιναν έως τώρα και όσα πρέπει να γίνουν, διότι μόνον έτσι μπορεί να βρεθεί λύση σε αναπτυξιακή κατεύθυνση ώστε τα αποτελέσματα να είναι πολύ καλύτερα. Σύμφωνα με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελο Αντώναρο, δόθηκε η ευκαιρία να ενημερωθούν οι γερμανοί συνομιλητές τους «από πρώτο χέρι για την εικόνα της Ελλάδας». Ο Ευάγγελος Αντώναρος πρόσθεσε ότι οι βουλευτές των τριών κομμάτων που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση «διαβεβαίωσαν ότι υπάρχει σαφής ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας, με υλοποίηση των δεσμεύσεων χωρίς αποκλίσεις» που θεωρείται από τους Γερμανούς προϋπόθεση της αλληλεγγύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου