Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Νορίνα Χέρτζ: Η βόμβα του παγκόσμιου χρέους

Νορίνα Χέρτζ: Η βόμβα του παγκόσμιου χρέους
Η υποσαχάρια Αφρική χρωστάει 200 δισεκατομμύρια δολάρια, η Βραζιλία 224 δισεκατομμύρια δολάρια, η Αργεντινή 155 δισεκατομμύρια δολάρια. Για κάθε δολάριο που δίνει η Δύση σε βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρε, αυτές πληρώνουν 9 δολάρια για αποπληρωμή του χρέους τους. Η ανεπανάληπτη αυτή κρίση του παγκόσμιου χρέους απειλεί όχι μόνο τις φτωχές χώρες, αλλά και τη σταθερότητα όλου του κόσμου.

Η Νορίνα Χέρτζ, μία εξέχουσα ειδικός στην οικονομική παγκοσμιοποίηση, αναλύει στο βιβλίο της, το συνταρακτικό τρόπο δημιουργίας του χρέους και πώς αυτό επηρεάζει τον καθένα μας. Μας δείχνει πώς αυτοί οι αριθμοί μεταφράζονται σε εκατομμύρια θανάτους από AIDS, στην εξαφάνιση των τροπικών δασών, στον αναλφαβητισμό, στις αρρώστιες, στη φτώχεια και φυσικά στις εξεγέρσεις και στον πόλεμο. Αρχίζοντας με την εκστρατεία παραγραφής του χρέους που..... ανέλαβε ο Μπόνο των U2 και τελειώνοντας με ριζοσπαστικές και πρακτικές λύσεις, αναδεικνύει την κρισιμότητα ενός προβλήματος που δεν μπορεί κανείς πλέον να αγνοήσει.

Η συγγραφέας προτείνει ένα ριζοσπαστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους, αφού δεν αφορά τις ιδεολογίες, αλλά το αίσθημα δικαίου. Συνδυάζοντας την προσωπική έρευνα και την οικονομική ανάλυση, το συγκεκριμένο βιβλίο υποστηρίζει ότι η παραγραφή του χρέους είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο προστασίας του μέλλοντός μας.

Για τη συγγραφέα:

Η Νορίνα Χέρτζ είναι υποδιευθύντρια του Κέντρου Διεθνών Επιχειρήσεων και Διοίκησης (CIBAM) του Πανεπιστημίου του Cambridge. Συγκαταλέγεται στους κορυφαίους ειδικούς της παγκοσμιοποίησης και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στην Washington Post, το New Statesman, τον Observer και τον Guardian. Είναι συγγραφέας του διεθνούς best seller The Silent Takeover: Global Capitalism and the Death of Democracy.

Τι είπαν για το βιβλίο:

«Σ’ αυτό το θαρραλέο βιβλίο, η Νορίνα Χερτζ διατυπώνει ισχυρά επιχειρήματα ενάντια σε μια άδικη διεθνή τάξη. Ιεραρχώντας με έγκυρο και πρωτοποριακό τρόπο τους στόχους για αλλαγή, δείχνει σε όλους μας ότι μπορεί να γίνει κάτι για τη δημιουργία ενός καλύτερου και ασφαλέστερου κόσμου». Μπομπ Γκέλντοφ, ιδρυτής της Live Aid

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου