Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Οι κυβερνο-επιθέσεις στην ατζέντα της στρατιωτικής και πετρελαϊκής βιομηχανίας

Oι επιθέσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια δισεκατομμυρίων δολαρίων από έργα πνευματικής ιδιοκτησίας και δεδομένα εθνικής ασφάλειας.

Περίπου 12 διαφορετικές ομάδες από την Κίνα, ευρέως υποστηριζόμενες ή κατευθυνόμενες από την κυβέρνηση της χώρας, ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος των .....κυβερνοεπιθέσεων που αφαιρούν κρίσιμα δεδομένα από αμερικανικές εταιρείες και κυβερνητικές υπηρεσίες.Σύμφωνα με κυβερνοαναλυτές και ειδικούς, οι επιθέσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια δισεκατομμυρίων δολαρίων από έργα πνευματικής ιδιοκτησίας και δεδομένα ενώ την ίδια στιγμή φέρουν συνήθως υπογραφές που επιτρέπουν σε Αμερικανούς αξιωματούχους να τους αντιστοιχίζουν με συγκεκριμένες ομάδες χάκερς. Πολλές φορές, μάλιστα, λέγεται ότι η τατυτότητα αλλά και η θέση των χάκερς είναι γνωστή.
Όπως και να’ χει, η κλιμάκωση των διαδικτυακών επιθέσεων και των στόχων από την Κίνα προς τις ΗΠΑ είναι ένα φαινόμενο που ανησυχεί ιδιαιτέρως τις τελευταίες. Εξάλλου δεν είναι εύκολο να ασκήσουν διώξεις σε χάκερς στην Κίνα διότι κάτι τέτοιο θ’ απαιτούσε αμοιβαίες συμφωνίες μεταξύ των δυο χωρών – χώρια πως είναι εξαιρετικά δύσκολη η τεκμηρίωση ότι οι επιθέσεις έγιναν από συγκεκριμένα άτομα.
«Η βιομηχανία αισθάνεται πως ήδη βρισκόμαστε σε πόλεμο», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Tζέημς Κάρτραϊτ, συνταξιοδοτημένος στρατηγός πεζοναυτών και πρώην πρόεδρος του συμβουλευτικού οργάνου του προέδρου των ΗΠΑ για την εθνική ασφάλεια (Joint Chiefs of Staff)
Αναγνωρισμένος στο χώρο των κυβερνο-ζητημάτων, ο Κάρτραιτ υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες αντιμετώπισης τέτοιων επιθέσεων καθώς πιστεύει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να πάρει ένα τέτοιο χαμηλό ρίσκο – συνήθως οι ένοχοι δεν πιάνονται και δεν αναζητώνται. Σ’ αυτό το κλίμα η βιομηχανία είναι απογοητευμένη λόγω της ανεπαρκούς προστασίας από την αμερικανική κυβέρνηση.
Οι μέχρι τώρα πληροφορίες λένε ότι αρκετές φορές οι ομάδες έχουν τους ίδιους στόχους για τους οποίους ανταγωνίζονται. Μερικές φορές μάλιστα οι επιθέσεις είναι εντυπωσιακές και προετοιμασμένες σε υψηλό επίπεδο˙ χαρακτηριστική η επίθεση στην Google, με απώλειες δεδομένων προσωπικής ιδιοκτησίας από λογαριασμούς Gmail, συμπεριλαμβανονμένων και αξιωματούχων, στρατιωτικού προσωπικού καθώς και πολιτικών ακτιβιστών.
«Πόλεμος» και στη βιομηχανία πετρελαίου
Tην ίδια ώρα πολλοί χάκερς βομβαρδίζουν εταιρείες που απαρτίζουν τον παγκόσμιο τομέα της ενέργειας, κάνοντας έτσι βιομηχανική κατασκοπεία και απειλώντας με πιθανό παγκόσμιο χάος εξαιτίας διαταραχών στην παραγωγή και προμήθεια του πετρελαίου.
Στελέχη από την πετρελαϊκή βιομηχανία προειδοποιούν ότι οι επιθέσεις αυξάνονται και κάθε φορά είναι προσεκτικότερα σχεδιασμένες. «Αν κάποιος μπει σε μια περιοχή όπου μπορεί να ελέγξει το άνοιγμα και το κλείσιμο βαλβίδων, καταλαβαίνετε τι μπορεί να συμβεί», λέει ο Λούντολφ Λούεμαν, διευθυντής πληροφορικής στην Shell Ευρώπης. «Θα κοστίσει ζωές και θα κοστίσει και παραγωγή, θα κοστίσει σε χρήματα, θα προκαλέσει πυρκαγιές και μείωση του περιορισμού μεγάλων περιβαλλοντικών ζημιών», συμπληρώνει.
«Το πετρέλαιο πρέπει να συνεχίσει να ρέει», επεσήμανε πρόσφατα ο Ρίμεν Μπράουερ, στέλεχος της Abu Dhabi Company. «Αν οι χάκερς κατόρθωναν να ρίξουν ένα από τους μεγάλους παίκτες στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η αγορά μπορεί να εκραγεί.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου