Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Μιράντα Ξαφά: «Κοντά σε μη συντεταγμένη χρεοκοπία η Ελλάδα»

<b>Μιράντα Ξαφά:</b> «Κοντά σε μη συντεταγμένη χρεοκοπία η Ελλάδα»

Είμαστε πολύ κοντά σε μη συντεταγμένη χρεοκοπία, εκτίμησε η γενική διευθύντρια της IJ Partners κ. Μιράντα Ξαφά, κατά το 11ο Τραπεζικό Συνέδριο της Boussias Communications.

Η κα Ξαφά είπε ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται ταμπού η χρεοκοπία και τόνισε ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι για να είναι βιώσιμο το χρέος, χρειάζεται καθολική συμμετοχή, το οποίο δεν είναι δυνατό.....

Ο γενικός διευθυντής Στρατηγικής και Διακυβέρνησης της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλος Μυλωνάς, όσον αφορά το PSI είπε ότι δεν έχει έρθει σε συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση με τους ιδιώτες πιστωτές της. Σημείωσε μάλιστα, ότι είναι ερώτημα η συμμετοχή, αφού και στο πρώτο PSI ήταν σχετικά χαμηλή η συμμετοχή. Ο Chief Economist της Αlpha Bank, κ. Μιχ. Μασουράκης, τόνισε ότι η απόφαση του PSI, όχι μόνο δεν είναι μία ευτυχής απόφαση, αλλά είναι δυστυχής. «Υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις και πρέπει να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις», εκτίμησε ο ίδιος. Απαισιόδοξοι εμφανίστηκαν οι οικονομολόγοι κ. Π. Μυλωνάς και Μ. Μασουράκης, για τις επικείμενεες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.
Αγορές
Ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι από τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν διαφαίνεται ότι οι αποφάσεις της Συνόδου θα πείσουν τις αγορές, ενώ ο κ. Μασουράκης εκτίμησε ότι θα υπάρξουν ακόμα πολλά «επεισόδια» για να βγούμε από την κρίση. «Μακροχρόνια είμαι αισιόδοξος, αφού οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα βοηθήσουν στη μακροχρόνια επίλυση του προβλήματος, αλλά όχι άμεσα», είπε ο ίδιος.
Παράλληλα ο κ. Μυλωνάς εκτίμησε ότι η ΕΚΤ βρίσκεται πολύ κοντά στο να λάβει περαιτέρω μέτρα στήριξης. Στην επόμενη συνεδρίαση, είπε ο ίδιος, θα μειωθούν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ η ρευστότητα θα δίνεται για 2 έτη, αντί για 12 μήνες που παρέχεται τώρα. Η κ. Ξαφά, πρόσθεσε πως η ΕΚΤ θα διευρύνει και το φάσμα των εγγυήσεων που δέχεται από τις τράπεζες, ενώ θα διευρύνει και τα ομόλογα που αγοράζει - αφού μέχρι σήμερα αγόραζε μόνο κρατικά χρέη.
Στόχος της ΕΚΤ είναι η ρευστότητα μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, η οποία σήμερα έχει πληγεί λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης. Η ίδια επανέλαβε τα λόγια του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ότι εφόσον τα κράτη μειώσουν τα ελλείμματά τους, τότε και η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν. Και όταν ξεκινήσουν να μειώνονται, τότε θα ενισχύεται σταδιακά και η εμπιστοσύνη στα κράτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου