Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Με μαζικές αγωγές απειλούν τις αυστραλιανές τράπεζες

Οι μεγάλες τράπεζες της Αυστραλίας απειλούνται με μαζικές δικαστικές προσφυγές, οι οποίες ενδεχομένως τους στοιχίσουν δισεκατομμύρια δολάρια, μετά την απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου ότι ορισμένα τραπεζικά πρόστιμα και τέλη στις πιστωτικές κάρτες πιθανόν να είναι παράνομα.

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη μετά τη μαζική προσφυγή 34.000 ατόμων κατά της τράπεζας ΑΝΖ, την οποία κατηγορούσαν για.... επιβολή παράνομων τελών και προστίμων.

Το δικαστήριο, αφού εξέτασε 5 διαφορετικά τέλη τα οποία επιβάλουν στους πελάτες τους όλες οι τράπεζες, αποφάνθηκε ότι το πρόστιμο που επέβαλε η ΑΝΖ σε όσους δεν πλήρωναν εμπρόθεσμα τις πιστωτικές τους κάρτες ενδεχομένως είναι παράνομο.

Το δικαστήριο θα επανέλθει τον ερχόμενο χρόνο όμως ο εκπρόσωπος του δικηγορικού γραφείου που έχει αναλάβει την μαζική προσφυγή χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου «μεγάλη νίκη», τονίζοντας ότι τα πρόστιμα που επέβαλε η ΑΝΖ στους πελάτες της που καθυστερούσαν να πληρώσουν τις πιστωτικές τους κάρτες αφορούν τον κύριο όγκο των παραπόνων των ατόμων που κατέφυγαν στην προσφυγή.

Την αντίθετη ακριβώς άποψη διατύπωσε ο διευθυντής της ΑΝΖ Philip Chronican, ο οποίος είπε ότι η δικαστική απόφαση «δικαιώνει την τράπεζα».

Και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι θα κάνουν έφεση κατά της απόφασης, ενώ αναμένεται ότι τελικά η υπόθεση θα καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου