Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Εικόνα χάους στις εφορίες


Η έλλειψη συντονισμού αλλά και πολιτικής βούλησης για τομές στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό έχει παραλύσει τις περισσότερες εφορίες της χώρας, οι οποίες αδυνατούν πλέον να εξυπηρετήσουν τις καθημερινές υποχρεώσεις των πολιτών. Οι όποιες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου στις εφορίες εξαντλούνται στην κατάργησή τους, που στην ουσία όμως πρόκειται για συστεγάσεις εφοριών με διπλά τμήματα φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ.
Η αδράνεια που παρατηρείται την τελευταία διετία....
δημιουργεί τεράστια προβλήματα, δεδομένου ότι πλέον δεν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ εφοριών και ελεγκτικών μηχανισμών (ΣΔΟΕ). Είναι ενδεικτικό ότι τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν δύο συλλήψεις επιχειρηματιών, οι οποίοι, ωστόσο, είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους. Οι εφορίες δεν έκριναν σκόπιμο να ενημερώσουν το ΣΔΟΕ για την εξέλιξη αυτή.
Χαρακτηριστικό της εικόνας διάλυσης των φορολογικών υπηρεσιών είναι το γεγονός ότι οι 35 μεγαλύτερες εφορίες της χώρας που συγκεντρώνουν το 80% των φορολογικών εσόδων και οι διευθύνσεις όλων των ελεγκτικών υπηρεσιών (ΣΔΟΕ, τελωνεία) είναι σχεδόν «ακέφαλες». Κι αυτό διότι η θητεία των εφόρων και προϊσταμένων των υπηρεσιών έληξε από τις 4 Αυγούστου 2011 με την ψήφιση του νόμου 4002/2011. Ομως, μετά σχεδόν δύο μήνες δεν έχει προχωρήσει η τοποθέτηση των νέων διευθυντών. Δηλαδή οι έφοροι που προΐστανται των εφοριών περιμένουν ή την ανανέωση της θητείας ή την αντικατάστασή τους. Αρκετοί από αυτούς, γνωρίζοντας ότι θα αντικατασταθούν, έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και αναμένουν τις εξελίξεις.
Στη δραματική εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα οι εφορίες, σημαντικό ρόλο παίζουν δύο παράγοντες:
α) Η μείωση του εισοδήματός τους μέχρι και 40%.
β) Η εφεδρεία, που έχει οδηγήσει στη μείωση του προσωπικού (500 υπάλληλοι), καθώς και οι συνταξιοδοτήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση ανέρχονται στις 2.500.
Και σαν μην έφταναν όλα αυτά, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δημιουργεί νέα προβλήματα, στέλνοντας επί της ουσίας αρκετούς φορολογουμένους στις εφορίες προκειμένου να περάσουν από επιτροπές για να ενταχθούν στον χαμηλό συντελεστή του τέλους ακινήτων ή να εξαιρεθούν. Ολα αυτά δημιουργούν ένα χάος εντός των πυλών των εφοριών, ενώ την ίδια στιγμή οι υπάλληλοι όχι μόνο δεν στηρίζονται από την ηγεσία του υπουργείου, αλλά, αντίθετα, γίνεται συνεχώς λόγος για διαφθορά. Τα γεγονότα αυτά δεν βοηθούν καθόλου στις προσπάθειες που καταβάλλονται για περιορισμό της φοροδιαφυγής και στην αύξηση των δημοσίων εσόδων τα οποία χρόνο με τον χρόνο μειώνονται. Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους, το ΣΔΟΕ έχει βεβαιώσει πρόστιμα και προσαυξήσεις που ξεπερνούν τα 3,7 δισ. ευρώ. Τα ποσά αυτά θα πρέπει, όμως, να εισπραχθούν από τις διαλυμένες εφορίες.
Οι αλλαγές που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα:
1. Από τις 10 Οκτωβρίου λειτουργεί η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων. Στη ΔΟΥ υπάγονται περίπου 1.100 επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 30 εκατ. ευρώ και εισηγμένες εταιρείες με τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ.
2. Από τις 10 Οκτωβρίου λειτουργεί η νέα Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης του υπουργείου Οικονομικών.
3. Από την 1η Νοεμβρίου 150 εφορίες χάνουν το Τμήμα Ελέγχου και Δικαστικού, που μεταφέρονται σε άλλες ΔΟΥ.
4. Καταργούνται 40 εφορίες, οι οποίες ενσωματώνονται σε μεγαλύτερες ΔΟΥ της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου